Nem oltatták be a gyereket - Felfüggesztett börtön

Független Hírügynökség
megjelent:

Nyolc hónap, két évre felfüggesztett börtönt kapott első fokon az a szentesi férfi és nő, akik az elmúlt években megtagadták négy gyermekük kötelező védőoltásainak beadását. A bíróság szerint a pár veszélyeztette a gyerekek testi fejlődését és egészségét.

A Szegedi Városi Bíróság első fokon ítélte csütörtökön 8-8 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre a szentesi nőt és élettársát, mert nem engedték, hogy gyermekeik megkapják az orvostól a megfelelő vakcinákat. Az oltások beadását az esetleges súlyos mellékhatások és szövődmények miatt ellenezték.

Az ítélet indoklása szerint a szülők veszélyeztették ezzel a gyerekek testi fejlődését és egészségét - de közvetve szellemi fejlődésüket is hátráltatták, mert a gyerekek nem mehettek iskolába, óvodába oltások nélkül. A pár legidősebb gyermeke egyébként most 10 éves.

Az ügyész az első fokú ítéletet tudomásul vette, de a pár mindkét tagja felmentésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

(FH)

Cikkajánló

Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Védőoltás
A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.