Összefogás újfajta kezelések fejlesztésére a rák ellen

Boehringer Ingelheim
megjelent:

A Boehringer Ingelheim és a Vanderbilt Egyetem bejelentette, hogy bővítik jelenlegi sikeres együttműködésüket újfajta rákellenes molekulák kifejlesztése céljából.

Olyan új rákellenes gyógyszerek kifejlesztésében kezdeményezték az együttműködést, amelyek az MCL1 (myeloid cell leukemia 1) fehérjét gátolják.

Jelenleg nincs olyan célzott kezelés, amely a számos, nehezen gyógyítható rákbetegségben gyakran előforduló MCL1 fehérjére irányulna.

Ez a harmadik együttműködés a Boehringer Ingelheim és a Vanderbilt Egyetem között, amely a Vanderbilt Egyetem orvosi karán működő, Dr. Stephen W. Fesik, Ph.D. által vezetett laboratóriumban tett felfedezésekre épül.

A kibővített kutatási partnerprogram olyan új gyógyszerek felfedezésére és fejlesztésére összpontosít, amelyek a rákos sejtek túlélését segítő MCL1 fehérjére irányulnak, így ezek a gyógyszerek kezelést jelenthetnek majd az MCL1-függő rákbetegségek esetén.

„Olyan áttörő jelentőségű gyógyszerek felfedezésén dolgozunk, amelyek a rákbetegségeket okozó KRAS és SOS fehérjére irányulnak, és most az MCL1 fehérjére is kiterjesztettük a kutatást” mondta Dr. Darryl McConnell, Ph.D., a Boehringer Ingelheim, Austria alelnöke és kutatási vezetője. „Együttműködésünk során elhivatottan dolgozunk azon, hogy előmozdítsuk a tudományos kutatást és fejlesztést annak érdekében, hogy a betegeknek segítsünk legyőzni a rákot.”

Tovább Tévhitek és tények a rákról

„Az MCL1 egyike annak a tíz génnek, amely a humán rákbetegségekben túlzott expressziót mutat, és a rákos sejtek túlélését segíti” – mondta Dr. Lawrence J. Marnett, Ph.D., a Vanderbilt Egyetem orvosi karának alaptudományi dékánja.

„Ez a gén kiváló célpontot nyújt a kezelések számára, de az esélyes gyógyszereknek meg kell törniük a magas affinitású fehérje-fehérje kölcsönhatásokat, ami nagy kihívást jelent” – tette hozzá Marnett. „A Fesik laboratórium lenyűgöző lépéseket tett ilyen vegyületek kifejlesztésében, és izgalmas látni, hogy a partnerprogram keretében ezek a vegyületek eljuthatnak a klinikai fejlesztési fázisokig.”

Túlzott mértékű expressziója esetén az MCL1 megakadályozhatja a rákos sejtek programozott sejthalálát (más néven az apoptosist). Ez a tény egy olyan molekula felfedezését teszi szükségessé, amely rendkívül szorosan és szelektíven kötődik az MCL1 fehérjéhez annak érdekében, hogy megfelelő célponti mechanizmuson alapuló sejthalált lehessen indukálni a rákos sejteknél.

„A Boehringer Ingelheim kiváló infrastruktúrával rendelkezik az onkológiai gyógyszerfejlesztés terén: különféle kutatási és fejlesztési csoportokat hoz össze, hogy közösen harcoljanak a rákbetegség okozta kihívásokkal” – mondtak Dr. Fesik, a Vanderbilt Egyetem biokémiai, farmakológia és kémia professzora. „Szerkezeti biológusokból, gyógyszervegyészekből és sejtbiológusokból álló multidiszciplináris csapatunkkal olyan rákellenes vegyületek kutatásán fogunk dolgozni, amelyek gátolják az MCL1 fehérjét, és így próbálunk megoldást találni erre a bonyolult, mindeddig nem megoldott kihívásra.”

Ez is érdekelheti A daganatos betegségek legújabb terápiái

A rák sok mindent elvesz

Elveszi a szeretteinket, az időnket és a kihasználatlan lehetőségeket. A Boehringer Ingelheim vállalat új reményt ad a betegeknek azzal, hogy felveszi a harcot a rákkal. Együttműködünk az onkológiai közösséggel, hogy áttörő tudományos felfedezésekkel megváltoztassuk a betegek életét. Figyelmünk elsősorban a tüdő- és emésztőrendszeri rákbetegségekre irányul, azzal a céllal, hogy áttörő, vadonatúj kezeléseket biztosíthassunk a rák leküzdésére. Az innováció iránti elhivatottságunknak köszönhetően úttörő jelentőségű kezeléseket tudtunk kifejleszteni a tüdőrák területén, és dolgozunk a rákos sejtekre irányuló szerek, az immunonkológiai kezelések és az intelligens kombinált módszerek olyan egyedi sorozatán, amely számos rákbetegség ellen hatásos lehet.

(Boehringer Ingelheim)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.