Rákgyógyítás: gyógyszeres kezelések

Szerző: Rákgyógyítás

A gyógyszeres kezeléseknél kemoterápiáról és hormonterápiáról beszélhetünk leggyakrabban, de a gyógyszeres kezelési formák közé tartoznak a biológiai válaszmódosító kezelések is.

Hormonkezelések

A hormonkezelések során általában a szervezetben termelt hormonok hatásait gátolják. A biológiai kezelések felerősítik a szervezet saját, rák elleni védekező rendszerét. A hormonokat tabletta vagy injekció formájában jutatthatják be a szervezetbe, alkalmazásuk célja lehet adjuváns kezelés, neoadjuváns kezelés illetve áttétes betegeknél palliatív kezelés.

A hormonkezelés hatása általában lassan, hetek alatt épül fel, és a szervezetből is lassabban ürül ki, mint a citosztatikumok. A hormonkezeléseket leggyakrabban a nemi szervek megbetegedéseiben (emlő és petefészekrák, prosztata daganat) alkalmazzák.

Immunterápia

Egyelőre kevésbé elterjedt, s elsősorban kis kiterjedtségű tumorok esetén alkalmazható módszer az immunterápia, amely során a szervezet saját védekező rendszerének erősítésével, illetve felhasználásával igyekeznek a daganatos sejtek visszahúzódását serkenteni. Az immunterápia lehet aktív és passzív.

Aktív terápia esetén a páciensnek saját rákos szöveteiből vesznek mintát, s azok felhasználásával készítenek oltóanyagot, amelyet – védőoltásokhoz hasonlóan – a szervezetbe visszajuttatva próbálják azt elérni, hogy az immunrendszer maga is felismerje a daganatos sejteket, s próbáljon küzdeni ellenük.

A passzív immunterápia során olyan anyagokat juttatnak a szervezetbe, amelyet az immunrendszer maga is használ, azaz erősítik az immunrendszert. Az immunterápia kiegészítő eljárás, leginkább a műtét vagy másfajta kezelések után a szervezetben rejtőzködő módon visszamaradt daganatos sejtek elpusztításában lehet szerepe.

A teljes cikket partnerünk a Rákgyógyítás.hu weboldalán olvashatják: Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Mesterséges intelligencia a...

Hogyan működik a mesterséges intelligencia a precíziós onkológiában? Kinek érhető el? Mikor válhat elterjedtté Magyarországon? Dr. Pajkos Gábor...

Kemoterápiás hányinger és hányás

A hányinger és a hányás a kemoterápiás kezelés gyakori mellékhatása. A legtöbb esetben azonban ezek a mellékhatások gyógyszeres kezeléssel...

Kemoterápia és szex

A szexuális aktivitás megengedett a kezelés alatt? Biztonságos a férjemmel szeretkeznem, miközben kemoterápiás kezelés alatt állok?

A kemoterápia mellékhatásainak...

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a terápiás terv szerint mennyi ideig fog tartani a kemoterápiás kezelés, s az adott gyógyszer, illetve...

Szedhető C-vitamin a kemoterápia...

Ön szerint a C-vitamin hasznos,vagy káros daganatos megbetegedések esetén? Illetve mit jelent az, hogy a kemoterápia alatt nem lehet szedni, ha tényleg...

Neoadjuváns, palliatív kemoterápia...

A gyógyszeres kezelések között leggyakrabban említett a kemoterápia célja a daganatsejtek elpusztítása. Ezt szisztémás terápiának is nevezik, mert...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.