Szürkehályog-műtétre 12 ezren várnak

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Mintegy 30 ezer beteg van betervezve valamilyen műtétre az elkövetkező hónapokra. A NEAK adatai szerint országosan 339 nap az átlagos várakozási idő. Megnéztük, hogy hol és mennyit kell várakozniuk a betegeknek.

A szürkehályog-műtét a legtöbbször előforduló beavatkozás egyike, jelenleg közel 12 ezren várakoznak rá, átlagosan 89 napot - derül ki a központi várólista adataiból. A legtöbbet, 318 napot 254 beteg vár arra, hogy felhívják a gyöngyösi Bugát Pál Kórházból.

Nem sokkal jobb a helyzet Sárospatakon, ahol 241 napot vár 2 páciens a szürke hályog miatti beavatkozásra. Szerencsések a ceglédi Toldy Ferenc Kórház betegei, szám szerint 9-en, akik néhány nap alatt sorra kerülnek. Dél-Dunántúlon, az Egészségügyi Ellátást Szervező és Működtető Nonprofit Közhasznú Kft.-nél csupán 1 nap a várakozási idő.

Ezek a fő okok!
Minden, mindennel összefügg. A várakozási idő hosszát általában a kórházak helyi viszonyai határozzák meg, így közvetlenül az operáló orvosok kapacitása, közvetve pedig az orvoshiány. Jelenleg 48 településen keresnek szakorvost. Függ még a lista hosszúsága a tárgyi feltételektől, a műtőhasználati korlátoktól, valamint a finanszírozási problémáktól.
Az okok között található egy ritkán emlegetett sajátosság is: az állami rendszerben a páciensek 10-15 százaléka nem rendelkezik érvényes biztosítással, őket hitelben látják el, ha egyáltalán fizetnek a szolgáltatásért.

Az izmok által alig védett térdízület nagyon sérülékeny, ezért balesetből eredő térdelváltozások, ízületi gyulladás vagy időskori porckopás esetén térdprotézisre lehet szükség. Erre a beültetésre átlagosan 338 napot vár összesen 5780 beteg, a legtöbbet (550 napot) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a legkevesebbet (13 napot) Szegeden. A várólista hosszúsága attól is függ, hogy az ortopédia vagy a traumatológia szakmához tartozik az eset.

Érdekesen alakul éppen ebből a szempontból a csípőprotézis-műtét várólistája a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban: a traumatológia szakmánál 76 napot kell várni, az ortopédia szakma esetében azonban ennél jóval több, 423 nap múlva végzik el a műtétet, erre egyébként 450 beteg vár. Az átlagos várakozási idő 270 nap, jelenleg összesen közel 5 ezer várakozóval.

Ortopédiai nagyműtétekre 322 nap az átlag, és 92 beteg vár jelenleg a sorára. Van, aki 470 napot, de a leghamarabbi időpont is 212 nap múlva esedékes a Szent János Kórházban.

A kiterjesztett gerincműtét átlagosan közel egy év, azaz 352 nap alatt valósul meg, 47 beteg vár arra, hogy behívják. A maximum 560 nap (Pécsi Tudományegyetem ÁOK), a minimum pedig ennek a fele (Debreceni Egyetem, KK).

Előjegyzett betegek

A NEAK rendszere elkülönítve tartja nyilván a műtétre előjegyzett betegeket. Ez nem tekinthető várólistának, mivel ezekben az esetekben a beteg a kiadható legkorábbi műtéti időponthoz képest saját döntése alapján kéri az operáció későbbi elvégzését. Ezen a listán jelenleg mintegy 4 ezren vannak, például a szürkehályog-műtét esetében 2828 beteg.

WEBBetegForrás: WEBBeteg, Tóth András, újságíró
NEAK publikus várólista

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.