Műanyag van a krumpliban?

WEBBeteg
megjelent:

2017. december 11-én lépett hatályba, és pár hónap múlva már kötelező is alkalmazni az EU Bizottságnak azt a rendeletét, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedéseket ír elő az érintett vállalkozások számára - számolt be a laboratorium.hu.

Tulajdonképpen műanyagot eszünk?

Sütés, főzés, párolás, grillezés - Mit válasszunk, mit kerüljünk?
Nem mindegy, hogyan készítjük el ételeinket - például a könnyű és egészséges cukkini olajban kisütve egy kisebb kalóriabombává válhat.
Sütés, főzés, párolás, grillezés

Az élelmiszerekben előforduló akrilamid a vizsgálatok alapján potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát valamennyi fogyasztói korcsoport tekintetében.

Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt, olajban sütött termékek és szeletelt burgonyaszirom; a snack ételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér, de a reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével), illetve a finompékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet stb.) gyártóinak kell különösen figyelniük.

Mi is az akrilamid?

Az akrilamid olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak, és potenciálisan rákkeltő lehet - olvasható a laboratorium.hu oldalon. Az Európai Unió Bizottságnak most hatályba lépő, 2017/2158-es rendeletét 2018 áprilisától kötelező alkalmazni, ennyi ideje van tehát a gyártóknak és forgalmazóknak arra, hogy mindent megtegyenek termékeik ellenőrzése érdekében.

Olvasson tovább! A rákellenes táplálkozás alapszabályai

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg, laboratorium.hu

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Nem alkoholos zsírmáj Nem alkoholos zsírmáj

Az egyik leggyakoribb májbetegség. Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A máj fontossága A máj fontossága

Szervezetünk legnagyobb és egyik legösszetettebb szerve.

Daganatos betegségre utaló laboreredmények

Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor...

Mikor a rák kiújul

A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel Önből. Harag...

A nyelőcsőrák és tünetei

Az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett a nyelőcsőrák előfordulási gyakorisága, hazánkban sajnálatos módon az utóbbi 40 év során közel...

Ártalmas kozmetikumok - Milyen összetevőkre figyeljen?

Egyre csak szélesedik a kozmetikai cégek által előállított termékek palettája, és egyre több pénzt költenek fejlesztésre, kutatásra. Sajnos még...

A rák megelőzése - Mi és miért segíthet?

A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges...

Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott...

Az immunterápiák előnyei

A daganatos betegek részéről felmerülő kérdések legtöbbször a nemzetközi szakirodalom által publikált eredményeket, a gyógyulás esélyeit, a...

Mit kell tudni a TNM-rendszerről?

Minden daganatos betegség kezelésének alapvető követelménye a pontosan meghatározott TNM-besorolás, mivel csak az ismert és precízen besorolt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.