• Étrend-kiegészítők: nem árt az óvatosság!

    Szerző: Független Hírügynökség

    Naponta átlagosan 4-5 táplálékkiegészítő regisztrációját kérik az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél. A szakemberek azt tanácsolják: mindenki beszéljen az orvosával, mielőtt megvenné bármelyiket - számolt be az RTL Híradó.

    Átlagosan egy doboz étrend-kiegészítőt évente minden ember elfogyaszt. Az elmúlt négy évben több mint 2800 ilyet regisztráltak az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél.

    Hirdetés

    A forgalomba hozott kapszulák száma a megengedőbb uniós szabályozás miatt ugrott meg. Az Európai Uniós csatlakozás előtt erősebb szabályozás volt. Akkor laboratóriumi vizsgálatot kellett végezni, azt elemezni, és ha nem volt megfelelő az eredmény, akkor nem kerülhetett a polcokra - mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója.

    Most csak regisztráltatni kell. De azt sem mindenkinek, csak azoknak, akik boltban árulják az étrend-kiegészítőket. Az interneten forgalmazott kapszuláknál még erre sincs szükség. Az RTL Híradója talált olyan étrend-kiegészítőt is a piacon, amelyikben több mint 80 alkotóelem van.

    Az egészségünkkel játszunk

      Kapcsolódó cikkek

    Mihády Kinga dietetikus szerint körültekintőnek kell lenni, hiszen az egészségünkkel játszunk, ha nem figyelünk oda. Nem baj, ha valaki óvatos és utánajár, hogy miből mennyit, illetve hogyan kell fogyasztania. Ez azért is fontos, mert ha egy étrend-kiegészítőben sokféle hatóanyag van, azok olyan mértékben felerősíthetik egymás hatását, hogy az a szervezetre és az egészségre káros lehet.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.08.19 09:59
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szőlő egészségre gyakorolt hatásai

    A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta.

    Vitaminok és ásványi anyagok - Miért fontosak?

    Minden életkorban fontos egészségesen étkezni, és a szervezet vitamin- és ásványianyagigényét kielégíteni.

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

    Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

    A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már.

    Mennyi káliumra van szükségünk, és miért?

    A kálium olyan ásványi anyag, amely segíti a sejtek megfelelő működését. Elengedhetetlenül fontos az idegek, az izmok és a szív megfelelő működése szempontjából.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.