• Étrend-kiegészítők: nem árt az óvatosság!

    Szerző: Független Hírügynökség

    Naponta átlagosan 4-5 táplálékkiegészítő regisztrációját kérik az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél. A szakemberek azt tanácsolják: mindenki beszéljen az orvosával, mielőtt megvenné bármelyiket - számolt be az RTL Híradó.

    Átlagosan egy doboz étrend-kiegészítőt évente minden ember elfogyaszt. Az elmúlt négy évben több mint 2800 ilyet regisztráltak az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél.

    Hirdetés

    A forgalomba hozott kapszulák száma a megengedőbb uniós szabályozás miatt ugrott meg. Az Európai Uniós csatlakozás előtt erősebb szabályozás volt. Akkor laboratóriumi vizsgálatot kellett végezni, azt elemezni, és ha nem volt megfelelő az eredmény, akkor nem kerülhetett a polcokra - mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója.

    Most csak regisztráltatni kell. De azt sem mindenkinek, csak azoknak, akik boltban árulják az étrend-kiegészítőket. Az interneten forgalmazott kapszuláknál még erre sincs szükség. Az RTL Híradója talált olyan étrend-kiegészítőt is a piacon, amelyikben több mint 80 alkotóelem van.

    Az egészségünkkel játszunk

      Kapcsolódó cikkek

    Mihády Kinga dietetikus szerint körültekintőnek kell lenni, hiszen az egészségünkkel játszunk, ha nem figyelünk oda. Nem baj, ha valaki óvatos és utánajár, hogy miből mennyit, illetve hogyan kell fogyasztania. Ez azért is fontos, mert ha egy étrend-kiegészítőben sokféle hatóanyag van, azok olyan mértékben felerősíthetik egymás hatását, hogy az a szervezetre és az egészségre káros lehet.

    (FH)

    Módosítva: 2008.08.19 09:59, Megjelenés: 2008.08.19 09:59
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    A bőrápolás az aktív inkontinens betegeknél is fontos. Hasznos tanácsok.

    Gyermekkori ágybavizelés

    Gyermekkori ágybavizelés

    WEBBeteg

    Az ágybavizelés súlyos teher a gyermeknek, pedig a probléma kezelhető!

    Veszélyes szer kering az interneten

    Az MMS (Miracle Mineral Solution vagy Master Mineral Supplement) az interneten keresztül árusított készítmény, amelyet súlyos megbetegedésekre (HIV, autizmus, rák stb.) javasolnak mind felnőttek, mind gyermekek számára. A terméket ajánlás szerint 28 százalékos nátrium-klorit és citromsav összeöntésével kell aktiválni, melynek során klór-dioxid keletkezik.

    Életmentő innováció - a szívritmus hetében

    A felnőtteket érintő leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció sokáig csak figyelmeztető jeleket produkál - viszont e korai jelzéseket is képes időben érzékelni, értékelni egy innovatív eszköz (Wiwe), amely ma már 160 szakambulancia eszköztárát bővíti. A 30 grammos hordozható EKG-készülék ezáltal fontos szerepet játszhat a felismerés, a megelőzés, az olykor életet fenyegető következmények elkerülése terén.

    Mire nem jók és mire jók a táplálékkiegészítők?

    Sokan bíznak a különböző táplálékkiegészítő bogyókban, pezsgőtablettákban, pedig ezek se jók mindenre. Milyen esetben és hogyan használhatjuk őket nyugodtan, és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.