• Étrend-kiegészítők: nem árt az óvatosság!

    Szerző: Független Hírügynökség

    Naponta átlagosan 4-5 táplálékkiegészítő regisztrációját kérik az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél. A szakemberek azt tanácsolják: mindenki beszéljen az orvosával, mielőtt megvenné bármelyiket - számolt be az RTL Híradó.

    Átlagosan egy doboz étrend-kiegészítőt évente minden ember elfogyaszt. Az elmúlt négy évben több mint 2800 ilyet regisztráltak az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél.

    Hirdetés

    A forgalomba hozott kapszulák száma a megengedőbb uniós szabályozás miatt ugrott meg. Az Európai Uniós csatlakozás előtt erősebb szabályozás volt. Akkor laboratóriumi vizsgálatot kellett végezni, azt elemezni, és ha nem volt megfelelő az eredmény, akkor nem kerülhetett a polcokra - mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója.

    Most csak regisztráltatni kell. De azt sem mindenkinek, csak azoknak, akik boltban árulják az étrend-kiegészítőket. Az interneten forgalmazott kapszuláknál még erre sincs szükség. Az RTL Híradója talált olyan étrend-kiegészítőt is a piacon, amelyikben több mint 80 alkotóelem van.

    Az egészségünkkel játszunk

      Kapcsolódó cikkek

    Mihády Kinga dietetikus szerint körültekintőnek kell lenni, hiszen az egészségünkkel játszunk, ha nem figyelünk oda. Nem baj, ha valaki óvatos és utánajár, hogy miből mennyit, illetve hogyan kell fogyasztania. Ez azért is fontos, mert ha egy étrend-kiegészítőben sokféle hatóanyag van, azok olyan mértékben felerősíthetik egymás hatását, hogy az a szervezetre és az egészségre káros lehet.

    (FH)

    Módosítva: 2008.08.19 09:59, Megjelenés: 2008.08.19 09:59
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Belgyógyászati vizsgálat

    Belgyógyászati vizsgálat

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    Mi történik konkrétan a belgyógyászati vizsgálaton férfiak esetében?

    Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya

    Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya is, a gyaloglás leggyorsabb, de még nem futó tempója ugyanis jó jelzője a szervezet és az agy öregedésének egy új amerikai kutatás szerint.

    A nemzet háziorvosa pályázat számokban

    Szeptember 14-ig - a pályázat első szakaszában - 314 ajánlás érkezett, ebből 281 felelt meg a pályázati kiírásnak. A zsűri ezekből választotta ki a nemes versengés 10 legjobb hazai és 10 határon túli háziorvosát. Rájuk lehetett szavazni a második szakaszban szeptember 22. és október 5. között. Október 5-én éjfélkor lezárták a szavazást. 121 446 szavazatot összesítettek a tavalyi 46 407 vokshoz képest.

    Mire nem jók és mire jók a táplálékkiegészítők?

    Sokan bíznak a különböző táplálékkiegészítő bogyókban, pezsgőtablettákban, pedig ezek se jók mindenre. Milyen esetben és hogyan használhatjuk őket nyugodtan, és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.