• Táppénzre menne? - Változások és a legfontosabb kérdések

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Idén más szabályok vonatkoznak a baleseti táppénz igénylésére, az összeg megállapítására, valamint a biztosítási időre.

    Amennyiben az érintett a saját vagy gyermeke betegségének időtartama alatt nem tudja ellátni a munkáját, az emiatt kieső jövedelem egy részét pénzbeli ellátással, táppénzzel pótolja az egészségbiztosítás. Fontos azonban tudni, kinek, mikor jár az ellátás, mekkora összeget kaphat, illetve mi a helyzet, ha gyermeke betegsége miatt nem tud dolgozni.

    Hirdetés

    Változások

    Csak néhány apró módosítás, de ha nem figyelünk ezekre, rosszul is járhatunk.

    Amennyiben a baleseti táppénz igényét a benyújtástól számított 21 napon belül az ellátást folyósítónak nincs lehetősége teljesíteni, mert a biztosított jövedelméről a foglalkoztatója nem készített bevallást, nem állapítják meg az ellátási előleget, ugyanis a rendelkezésre álló adatok alapján kell az ellátást megállapítani. Ha a biztosított jövedelméről a bevallást később benyújtják, ez alapján kell az ellátást megállapítani, illetve módosítani a határozatot.

    Általános előírás, hogy az ellátások késedelmes kifizetése esetén nem kell megfizetni a kamatot, amennyiben a kamat összege nem haladja meg az 1000 forintot.

    Forrás: Piac és Profit

    Kinek és mikor jár?

    Táppénzre az jogosult, akinek van fennálló biztosítási jogviszonya vagy pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizet, mert például vállalkozó (az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék mértéke 8,5 százalék, ebből a táppénzre jogosító pénzbeli egészségbiztosítási járulék 3 százalék), és az orvos megállapította és igazolta a keresőképtelenséget. Ha a biztosított gyermeke betegsége miatt nem tud dolgozni, gyermekápolási táppénz jár neki (ami a 12 évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása esetén kapható).

    Más a helyzet, ha az érintett saját jogú nyugdíjasként munkát vállal vagy más jogviszonya alapján foglalkoztatott, így a járulékalapot képező jövedelme után a 4 százalékon túl még a 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is meg kell fizetnie, és így jogosultságot szerez a táppénz igénybevételére.

    Mikor nem jár?

    Nem jár táppénz egyebek mellett akkor, ha szünetel a biztosítás, illetve a keresőképtelenség azon időtartamára, amelyre a munkavállaló a teljes keresetét megkapja (ha a kereset egy részét kapja meg, annak csak az elmaradt bére után jár az ellátás).

    Töltse le a szükséges nyomtatványokat innen!

    Mennyi időre kapható?

    A táppénzre való jogosultság időtartama attól függ, hogy a biztosított saját vagy gyermeke betegsége miatt keresőképtelen, illetve milyen hosszú a folyamatos biztosítási ideje.

    Táppénz a betegszabadságra való jogosultság lejártát követő naptól az igazolt keresőképtelenség időtartamára, legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át jár, ha fennáll a munkaviszonya, rendelkezik legalább egyéves folyamatos biztosításban eltöltött idővel és nincs táppénzelőzménye (a táppénzre jogosultság időtartamát csökkenteni kell ugyanis az aktuális keresőképtelenséget megelőző 1 évben igénybe vett táppénz idejével).

    Az ellátás minden naptári napra jár, ideértve a szabadnapot, a heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot is.

    Baleseti táppénz

    Az üzemi balesetként elismert balesettel, foglalkozási megbetegedéssel összefüggő keresőképtelenség idejére nyújtott pénzbeli ellátás, amely akkor állapítható meg, ha a bejelentett megbetegedés tényét a kifizetőhely vagy az egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró megyei kormányhivatal határozattal megállapította. Baleseti táppénz

    Mennyi jár?

    A táppénz összegét több tényező befolyásolja, így elsődlegesen a pénzbeli egészségbiztosítási járulék összege, a biztosításban eltöltött idő. A kórházi ápolástól függően a napi átlagkereset százalékos összege jár, annak 50 vagy 60 százaléka.

    Jó tudni!

    A táppénz folyósítását meg kell szüntetni, ha a biztosított az elrendelt orvosi vizsgálaton nem jelent meg és erre nem tud felmutatni elfogadható okot, nem járult hozzá a keresőképesség elbírálásának ellenőrzését végző szakértő vizsgálatához, a biztosított nem tartja be az orvos utasításait, illetve a gyógyulását tudatosan késlelteti.

    Ez is érdekelheti! A betegszabadság nem táppénz!


    Forrás: WEBBeteg, NEAK (OEP), NAV
    Szerző: Tóth András, újságíró

    Legutóbb frissült: 2017.01.24 17:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mandulaműtét utáni teendők

    A mandulaműtét egy gazdag vérellátású szövetbe történő beavatkozást jelent, ezért a műtéti hegek idő előtti eltávolítása a seb felnyílását, illetve vérzést vonhat maga után. Ennek a veszélye főleg a műtétet követő első és harmadik, valamint a hatodik és nyolcadik nap között a legnagyobb. Mit lehet tenni a kockázat csökkentése és a gyógyulási folyamat támogatása érdekében?

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Az anyatejhez és a tápszerhez is kapható tb-támogatás

    Fontos, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az anyatejhez, amely az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaként kapható. Hazánkban ma még csak minden második gyermeknek adódik lehetősége arra, hogy féléves koráig anyatejjel táplálják.

    Milyen egészségügyi ellátást vehet igénybe méltányossági alapon?

    Lehetőség van arra, hogy a NEAK méltányosságból átvállalja az orvosi ellátásért fizetendő térítési díjat vagy annak egy részét. Mikor, kinek, miként jár? A WEBBeteg.hu utánajárt.

    Betegségek, amelyekre adókedvezmény igényelhető

    Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy betegségük miatt őket is megilletné az adókedvezmény. Tekintse meg, hogy ki és milyen feltételekkel igényelheti.

    Szégyenbetegségek: Tagadás vagy gyógyulás

    Ha az ember szervezetében súlyos betegséget diagnosztizálnak, természetes, hogy azonnal igénybe veszi az elérhető legjobb kezelést, és mindent alárendel a gyógyulásnak. Gondolja a kívülálló. Valójában sokaknak komoly csatát kell vívniuk magukkal, mire eljutnak idáig. Különösen nehéz a küzdelem, ha a kórkép megbélyegző és egyúttal tünetmentes - mint ahogyan a Hepatitis C fertőzés. Itt a betegeknek önmagukat kell le- és meggyőzni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.