Táppénzre menne? - Változások és a legfontosabb kérdések

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

Idén más szabályok vonatkoznak a baleseti táppénz igénylésére, az összeg megállapítására, valamint a biztosítási időre.

Amennyiben az érintett a saját vagy gyermeke betegségének időtartama alatt nem tudja ellátni a munkáját, az emiatt kieső jövedelem egy részét pénzbeli ellátással, táppénzzel pótolja az egészségbiztosítás. Fontos azonban tudni, kinek, mikor jár az ellátás, mekkora összeget kaphat, illetve mi a helyzet, ha gyermeke betegsége miatt nem tud dolgozni.

Változások

Csak néhány apró módosítás, de ha nem figyelünk ezekre, rosszul is járhatunk.

Amennyiben a baleseti táppénz igényét a benyújtástól számított 21 napon belül az ellátást folyósítónak nincs lehetősége teljesíteni, mert a biztosított jövedelméről a foglalkoztatója nem készített bevallást, nem állapítják meg az ellátási előleget, ugyanis a rendelkezésre álló adatok alapján kell az ellátást megállapítani. Ha a biztosított jövedelméről a bevallást később benyújtják, ez alapján kell az ellátást megállapítani, illetve módosítani a határozatot.

Általános előírás, hogy az ellátások késedelmes kifizetése esetén nem kell megfizetni a kamatot, amennyiben a kamat összege nem haladja meg az 1000 forintot.

Forrás: Piac és Profit

Kinek és mikor jár?

Táppénzre az jogosult, akinek van fennálló biztosítási jogviszonya vagy pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizet, mert például vállalkozó (az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék mértéke 8,5 százalék, ebből a táppénzre jogosító pénzbeli egészségbiztosítási járulék 3 százalék), és az orvos megállapította és igazolta a keresőképtelenséget. Ha a biztosított gyermeke betegsége miatt nem tud dolgozni, gyermekápolási táppénz jár neki (ami a 12 évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása esetén kapható).

Más a helyzet, ha az érintett saját jogú nyugdíjasként munkát vállal vagy más jogviszonya alapján foglalkoztatott, így a járulékalapot képező jövedelme után a 4 százalékon túl még a 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is meg kell fizetnie, és így jogosultságot szerez a táppénz igénybevételére.

Mikor nem jár?

Nem jár táppénz egyebek mellett akkor, ha szünetel a biztosítás, illetve a keresőképtelenség azon időtartamára, amelyre a munkavállaló a teljes keresetét megkapja (ha a kereset egy részét kapja meg, annak csak az elmaradt bére után jár az ellátás).

Mennyi időre kapható?

A táppénzre való jogosultság időtartama attól függ, hogy a biztosított saját vagy gyermeke betegsége miatt keresőképtelen, illetve milyen hosszú a folyamatos biztosítási ideje.

Táppénz a betegszabadságra való jogosultság lejártát követő naptól az igazolt keresőképtelenség időtartamára, legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át jár, ha fennáll a munkaviszonya, rendelkezik legalább egyéves folyamatos biztosításban eltöltött idővel és nincs táppénzelőzménye (a táppénzre jogosultság időtartamát csökkenteni kell ugyanis az aktuális keresőképtelenséget megelőző 1 évben igénybe vett táppénz idejével).

Az ellátás minden naptári napra jár, ideértve a szabadnapot, a heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot is.

Baleseti táppénz

Az üzemi balesetként elismert balesettel, foglalkozási megbetegedéssel összefüggő keresőképtelenség idejére nyújtott pénzbeli ellátás, amely akkor állapítható meg, ha a bejelentett megbetegedés tényét a kifizetőhely vagy az egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró megyei kormányhivatal határozattal megállapította.

Mennyi jár?

A táppénz összegét több tényező befolyásolja, így elsődlegesen a pénzbeli egészségbiztosítási járulék összege, a biztosításban eltöltött idő. A kórházi ápolástól függően a napi átlagkereset százalékos összege jár, annak 50 vagy 60 százaléka.

Jó tudni!

A táppénz folyósítását meg kell szüntetni, ha a biztosított az elrendelt orvosi vizsgálaton nem jelent meg és erre nem tud felmutatni elfogadható okot, nem járult hozzá a keresőképesség elbírálásának ellenőrzését végző szakértő vizsgálatához, a biztosított nem tartja be az orvos utasításait, illetve a gyógyulását tudatosan késlelteti.

Ez is érdekelheti! A betegszabadság nem táppénz!

WEBBeteg.hu logó
Forrás: WEBBeteg, NEAK (OEP), NAV
Szerző: Tóth András, újságíró

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

"Infarktus után elküldik a férjem!...

"A férjem júliusban kapott két szívinfarktust. Október közepétől dolgozott, azonban most közölték vele, hogy az új esztendőben nem számítanak...

A táppénzről - Nem véd meg a...

Még mindig él az az általános vélekedés, hogy a táppénz megvéd a felmondástól, és a táppénz lejárta után sem lehet felmondani. A határozatlan...

A táppénzellátás alapszabályai

A táppénz az egészségbiztosítás rendszerében nyújtott pénzbeli ellátások egyike. A keresőképtelenség első 15 napjára betegszabadság jár...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.