Azonnali hatályú felmondás a betegszabadság alatt - A jogász válaszol

szerző: Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász - WEBBeteg
frissítve:

Ha a cégem a betegszabadságom ideje alatt rendkívüli felmondással él, akkor meddig folyósítják számomra a táppénzt? A felmondás napjáig, vagy amíg keresőképtelen vagyok?

A rendkívüli felmondás jogi háttere

A munkáltató betegszabadság alatt is fel tud mondani a munkavállalónak, ugyanakkor a felmondási idő csak a betegszabadság megszűnését követő napon kezdődik. Azonnali hatályú felmondás esetén a betegszabadság (táppénz) megszűnését követő napon hatályosul a felmondás.

Törvény szabályozza, hogy a munkaadó mikor, milyen körülmények között gyakorolhatja az azonnali felmondás jogát. Amennyiben a munkavállaló szándékosan vagy súlyos gondatlansággal megszegi a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét, illetve olyan magatartást tanúsít, amellyel lehetetlenné teszi a munkaviszony fenntartását, a munkáltató elbocsáthatja azonnali hatályú felmondással.

Az azonnali hatályú felmondást az arra okot adó tény tudomásszerzésétől számított 15 napon belül, legfeljebb azonban a tény bekövetkezését követő 1 éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén pedig a büntethetőség elévüléséig alkalmazható a Munkavállalóval szemben.

Ha a munkaviszony megszüntetését a táppénz időtartama alatt közlik a munkavállalóval, táppénz formájában ellátást annyi ideig kap, amíg a keresőképtelen. Ez a folyósítás azonban maximum egy évig tarthat.

A táppénzről - Nem véd meg a felmondástól

Még mindig él az általános vélekedés, hogy a táppénz megvéd a felmondástól, és a táppénz lejárta után sem lehet felmondani. A határozatlan idejű munkaviszonyt valóban nem lehet megszüntetni rendes felmondással a táppénz időtartama alatt, ám a közös megegyezésnek és a rendkívüli felmondásnak nem akadálya.
A táppénzről részletesen

(WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.