• Rendkívüli felmondás a betegszabadság alatt

    Szerző: WEBBeteg

    Ha a cégem a betegszabadságom ideje alatt rendkívüli felmondással él, akkor meddig folyósítják számomra a táppénzt? A felmondás napjáig, vagy amíg keresőképtelen vagyok? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A rendkívüli felmondás jogi háttere

    Hirdetés

    A táppénzről - Nem véd meg a felmondástól

    Még mindig él az általános vélekedés, hogy a táppénz megvéd a felmondástól, és a táppénz lejárta után sem lehet felmondani. A határozatlan idejű munkaviszonyt valóban nem lehet megszüntetni rendes felmondással a táppénz időtartama alatt, ám a közös megegyezésnek és a rendkívüli felmondásnak nem akadálya.
    A táppénzről>>

    A munkáltató betegszabadság alatt nem szüntetheti meg az alkalmazott munkaviszonyát. Törvény szabályozza, hogy a munkaadó mikor, milyen körülmények között gyakorolhatja a rendkívüli felmondás jogát.

    Amennyiben a munkavállaló szándékosan vagy súlyos gondatlansággal megszegi a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét, illetve olyan magatartást tanúsít, amellyel lehetetlenné teszi a munkaviszony fenntartását, a munkáltató elbocsáthatja rendkívüli felmondással.

    Abban az esetben is jogos a rendkívüli felmondás alkalmazása, ha a munkavállaló bűncselekményt követ el a munkáltató sérelmére, vagy veszélyezteti annak gazdasági érdekeit, illetve több ízben indokolatlanul hiányzik a munkahelyéről.

    Ha a munkaviszony a táppénz időtartama alatt szűnik meg, a munkavállaló táppénz formájában ellátást kap annyi ideig, amíg a munkaviszonya fennállt. Ez a folyósítás maximum egy évig tarthat.

    (WEBBeteg/Dr. Barcsai Tímea, jogász)

    Módosítva: 2011.04.29 21:41, Megjelenés: 2011.04.29 21:41
   • Cikkajánló

    Megfordult az arány

    Megfordult az arány

    portfolio.hu

    Többen gyógyulnak meg a COVID-19-ből, mint ahányan megfertőződnek.

    Aktívan inkontinenciával

    Aktívan inkontinenciával

    M. J., újságíró

    Milyen típusú termék a megfelelő azoknak, akik szeretnének aktívak maradni?

    Bűncselekmény-e a hálapénz elfogadása?

    Mennyire ismeri a magyar lakosság a büntetőjogot? Jobban ismeri-e annak évtizedek óta változatlan normáit, mint a szabályozási újdonságokat? Hogyan befolyásolja az iskolai végzettség vagy a médiafogyasztás a jogtudatot?

    A betegek gyakran nem tudják, mihez van joguk

    Hazánkban a betegjogi képviselők törvényben és jogszabályban meghatározott keretek között védik a betegek jogait, segítik őket azok megismerésében és érvényesítésében. A betegjogi képviselőkhöz bárki fordulhat panaszával, de különös tekintettel kell lenni azokra, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak.

    Tudnivalók a betegszabadságról és a táppénzről

    Kinek, mikor jár betegszabadság és mikor táppénz? Hogy határozzák meg a táppénz összegét? Cikkünkben választ kaphat a kérdésekre, és további hasznos információkat tudhat meg.

    A táppénzellátás alapszabályai

    A táppénz az egészségbiztosítás rendszerében nyújtott pénzbeli ellátások egyike. A keresőképtelenség első 15 napjára betegszabadság jár, táppénzre ezt követően jogosult a biztosított.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.