Rendkívüli felmondás a betegszabadság alatt

Szerző: WEBBeteg

Ha a cégem a betegszabadságom ideje alatt rendkívüli felmondással él, akkor meddig folyósítják számomra a táppénzt? A felmondás napjáig, vagy amíg keresőképtelen vagyok? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A rendkívüli felmondás jogi háttere

A táppénzről - Nem véd meg a felmondástól

Még mindig él az általános vélekedés, hogy a táppénz megvéd a felmondástól, és a táppénz lejárta után sem lehet felmondani. A határozatlan idejű munkaviszonyt valóban nem lehet megszüntetni rendes felmondással a táppénz időtartama alatt, ám a közös megegyezésnek és a rendkívüli felmondásnak nem akadálya.
A táppénzről>>

A munkáltató betegszabadság alatt nem szüntetheti meg az alkalmazott munkaviszonyát. Törvény szabályozza, hogy a munkaadó mikor, milyen körülmények között gyakorolhatja a rendkívüli felmondás jogát.

Amennyiben a munkavállaló szándékosan vagy súlyos gondatlansággal megszegi a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét, illetve olyan magatartást tanúsít, amellyel lehetetlenné teszi a munkaviszony fenntartását, a munkáltató elbocsáthatja rendkívüli felmondással.

Abban az esetben is jogos a rendkívüli felmondás alkalmazása, ha a munkavállaló bűncselekményt követ el a munkáltató sérelmére, vagy veszélyezteti annak gazdasági érdekeit, illetve több ízben indokolatlanul hiányzik a munkahelyéről.

Ha a munkaviszony a táppénz időtartama alatt szűnik meg, a munkavállaló táppénz formájában ellátást kap annyi ideig, amíg a munkaviszonya fennállt. Ez a folyósítás maximum egy évig tarthat.

(WEBBeteg/Dr. Barcsai Tímea, jogász)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

Jogszerű felmondási ok a...

Mit lehet tenni, ha egy munkavállaló nyíltan osztja meg nézeteit, miszerint a SARS-CoV-2 vírus nem létezik vagy annak súlyát kérdőjelezi meg, adott...

A táppénzellátás alapszabályai

A táppénz az egészségbiztosítás rendszerében nyújtott pénzbeli ellátások egyike. A keresőképtelenség első 15 napjára betegszabadság jár...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.