Tudományos világszenzáció Debrecenből

Független Hírügynökség
megjelent:

A magyar tudósok - a világon először - mutatták ki, hogy a leginkább kábítószerként ismert marihuána hatóanyagaihoz hasonló vegyületeket termel a faggyúmirigy az emberi bőrben. A szenzációs orvosi felfedezés a tudósok szerint 4-5 év múlva megoldás lehet a pattanásos bőr és a súlyos bőrszárazság kezelésére.

Dr. Bíró Tamás tudományos publikációja az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb kísérleti biológiával foglalkozó társaságának szaklapjában a The FASEB Journal hasábjain jelent meg. A debreceni tudós és kollégái felismerték, hogy a bőrben termelt marihuána-szerű vegyületek hogyan befolyásolják a faggyúmirigy zsírtermelését. A tudományos szenzáció eredményeként megoldódhat például a pattanásos, gyulladt bőrű tinédzserek problémája.

A Debreceni Egyetem docense azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy véleménye szerint, a felfedezés nyomán 4-5 éven belül biztos, hogy ha nem is gyógyszerek, de mindenképpen valamilyen gyógyhatású készítmények piacra kerülhetnek. Nagyon nagy előnye a faggyúmirigyet célzó kutatásoknak, hogy ezeket a szereket a bőrre adagolva pl. krém formájában is alkalmazni lehet - mondta Bíró Tamás.

Már most nagy az érdeklődés

Egy amerikai felmérés adatai szerint a 12 és 25 év közötti fiatalok 85 százaléka szenved a gyulladt pattanásoktól illetve a testet beborító acnés megbetegedésektől. A kutatók szerint hasonló a helyzet Magyarországon is. A kísérletek biztatóak, a felfedezés iránt nemzetközi kozmetikai cégek is érdeklődnek.

A felfedezés elsősorban a pattanásos és a szárazbőr kezelésében hasznosítható. A szakemberek szerint a vegyületekkel akár a hajnövekedés zavarai is gyógyíthatóak lehetnek.

(FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.