Herbál, füstölő, biofű és társai: miért legyünk óvatosak a kannabiszszármazékokkal?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Több probléma is van a szintetikus kannabinoidokkal. Igen jól variálható az összetételük, mondhatni, nincs két egyforma szer, így nagyon jól elkerülhetőek a különféle törvényi szabályozások. Az új szereknek még nem ismert minden hatása, nem tudjuk, mi lesz a sorsuk a szervezetben. Legény legyen a talpán, aki kiismeri magát a kannabis származékok piacán.

Az Európai Unióban tíz millióra tehető a havi rendszerességgel kannabiszt és azok származékait fogyasztók száma, ami becslések szerint évi több milliárdos euró értéknek megfelelő illegális piacot jelent. A vásárlók főként olyan fiatalok, akiket a marihuána nyújtotta kikapcsolódás, a gondoktól való menekülés vagy a függőség késztet a kábítószer rendszeres fogyasztására – olvasható a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) korábbi jelentésében.

Az ELTE Pszichológiai Intézet a TÁMOP program támogatásával végzett 2013-ban omnibusz-vizsgálatot (KÖZ-ÉRZET 2013) a 19-65 éves magyarországi népesség körében. Ebből kiderült: a legnépszerűbb tiltott drog a kannabis, de rögtön utána következik a szintetikus kannabis. A harmadik az Ecstasy. És ami megdöbbentő: minden hatodik-hetedik valaha kábítószert használó válaszadó 15 évesen próbált először tiltott szert.

Az új, felgyorsult világ új szereket, más-más kannabiszszármazékokat hozott. Arról mi is beszámoltunk, hogy a hazánkban felbukkant új drog a szintetikus kannabinoidok családjába tartozik. A feltehetően Kínából érkező anyag fehér por formában jön be Magyarországra, ahol aztán valamilyen szerves oldószerben, többnyire acetonban oldják fel. A folyadékba különböző növényi törmeléket, orvosi zsályát, pemetefüvet áztatnak. Ezt követően a növényi törmeléket kiszárítják, majd cigarettapapírba sodorva elszívják.

A szerhasználók rövid időn belül rosszul lettek, mérgezéses tüneteket produkáltak, ezek súlyossága (akár a légzés leállása, eszméletvesztés) miatt azonnal kórházba kerültek.

Tudta?

Cannabis növényA kannabinoidok a Cannabis Indica növényben található természetes anyagok csoportja, valamint ezek szintetikus megfelelői.

A kannabisz fő hatóanyaga a tetrahidrokannabinol (THC), amely a szervezetben kannabinoid- (CB-) receptorokhoz kötődve fejti ki hatását.

Specifikus receptorokon keresztül hatnak a kannabinoidok. A CB1-receptorok elsősorban az agyban, míg a CB2-recetorok elsősorban a perifériákon találhatóak (lép, mandula, az immunrendszer sejtjei). A CB1 receptorok „indítják be” a gondolatokat, a CB2 receptorok felelősek az étvágy növekedéséért, az izomlazító hatásért, az álmosságért.

A THC pszichoaktív kábítószer, viselkedési, érzékelési változásokat okoz, a használó képtelen lesz tervezni, problémákat megoldani, szervezni, döntéseket hozni, indulatokat szabályozni. Az ember egy kicsit "lelassul" tőle (Amerikában ezt úgy mondják: stoned).

Mivel az agyi receptorok közül a CB1-receptorok alapvetően gátló jellegűek, aktiválásuk a gátló hatások erősödését okozza. Ez azonban nem feltétlenül lesz nyilvánvaló (ha gátolunk egy egyébként gátló idegsejtet, akkor az eredmény a gátlás csökkenése lesz). A THC hatására aktiválódnak a jutalmazási pályák, valamint ez váltja a ki a pszichés függést.

A kannabisz származékainak a hatása azért meglehetősen összetett, mert amennyiben a kannabinoid receptorhoz (CB1 és CB2) kapcsolódik egy-egy THC molekula, akkor sem vált ki akkora hatást a sejtben, mint egy teljes agonista. Ráadásul a kannabiszban egyéb rokon vegyületek is vannak, mint pl. a cannabidiol - teszi hozzá az általunk megkérdezett toxikológus.

Bővebben a kannabiszról: Drogok és veszélyeik

Több kérdés is felmerült - nem csak bennünk

Jelenleg nagyon sok szintetikus cannabinoid vegyületet ismerünk, ezek egy része gyógyszer (pl. nabilone, dronabinol), és van közöttük olyan is, amelyről szinte semmit sem tudunk - mondta a WEBBeteg.hu kérdésére dr. Németi Balázs toxikológus, a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet docense.

Fontos kérdés, hogy a kórházba került fiatalok csak egy szert fogyasztottak, vagy esetleg többet, keverték azokat. Kombinációban ugyanis megváltozhat a mérgező sajátosság. Pl. a diazepam még jelentős túladagolás mellett sem okoz számottevő légzési problémákat, ha azonban valami a kombinációba kerül (pl. alkohol, valamilyen más hatású nyugtató), kisebb túladagolás is végzetes lehet. Mivel ezek az újabb dizájner drogok leginkább különböző bulikban vannak jelen, egyszerre többféléről is szó lehet, ezek mellé pedig alkoholt vagy energiaitalt is fogyaszthatnak a fiatalok.

Nagyon sok olyan vegyületet ismerünk, amely alapállapotban nem mérgező, de a szervezetben azzá alakul, mert a máj megpróbálja "kiüríthetőbb" formába alakítani. Ilyen pl. a benzol, a metanol, etilén-glikol vagy a kloroform. Közös bennük, hogy vízben nagyon rosszul oldódnak, a máj az átalakítás során vízoldhatóbb származékot próbál képezni. A toxicitásban tehát komoly része lehet az ismeretlen vegyület biokémiai átalakításának.

Az egyetlen, ami nem okozhatta a mérgezést, az aceton - mondja dr. Németi Balázs. Toxicitása jelentéktelen. Természetesen az aceton is lehet mérgező, pl. a szipusok esetében (bár itt is egyszerre több oldószer van jelen). Ilyenkor a gőzét lélegzik be magas koncentrációban. Az aceton erősen illékony, gyorsan párolgó folyadék, forráspontja 55-56 fok között van, így a preparált cigaretta már szinte azonnal megszárad. Mire rágyújtanak, az oldószer már sehol nincs. Azt is kellene tudni, hogy pontosan milyen növényt tettek a preparált cigarettába.

Dr. Németi Balázstól megtudtuk: minél korábbi életkorban kezdi el használni valaki ezeket a szereket, annál rövidebb idő alatt és annál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a függőség. Igaz, csak lassan, fokozatosan fejlődik ki, nem határozható meg pontosan, mennyi idő alatt. (Akkor állapítanak meg függőséget, amikor valaki legalább 10 éve használja a THC-t (majdnem) napi szinten, és túl van néhány (sikertelen) leszokási kísérleten.

Milyen hatással lehet a szerhasználóra?

A felhasználók beszámolói és a kórházi tapasztalatok azt mutatják, hogy pszichiátriai zavarokat kiváltó hatásuk a hagyományos kannabiszéhoz hasonló, ám annál erőteljesebb, kiszámíthatatlanabb, illetve az egyes molekulák esetében eltérő lehet - írja szakcikkében dr. Andrássy Gábor pszichiáter (Új világ, új kannabisz – osztályos tapasztalatok szintetikus kannabinoidokkal, OTSZ Online 2013).

"A HU-210 kapcsán intenzív hallucinációkat írtak le, spice készítmények kapcsán akut veseelégtelenségről szólnak beszámolók. Emellett a terhesség első 2 hetében jelentkező embrionális fejlődési rendellenességek lehetőségét is felvetették már."

A tünetek nem specifikusak, a szerek jelenlétére elsősorban anamnézis alapján következtethetünk. Kimutatásuk ugyanis különösen nehéz, mivel igen korlátozottan állnak rendelkezésünkre biológiai mintákon használható laboratóriumi eljárások. Ennek következtében természetesen az adatgyűjtés is meglehetősen nehézkes.Pl. ha a páciens rendszeres, masszív kannabisz használatról számol be, ám a biológiai mintákból ez nem kimutatható, akkor feltételezhető, hogy szintetikus szert használt - írja dr. Andrássy Gábor.

Létező probléma vidéken is

A szegedi Ifjúsági Drogcentrum szakemberei (pszichiáterek, szociális munkások) is találkoztak már a pl. herbálnak, műfűnek, biofűnek nevezett szerekkel. Sőt, megfigyelésük alapján használatuk gyakorisága a marihuánáéval vetekszik. 2013-ban a rendőrségi lefoglalások arányát tekintve alig maradt el a marihuána mögött – mondta kérdésünkre Nagy Katalin.

Miért népszerű?

Gyors terjedéséhez hozzájárul alacsony ára, vélt vagy valós legalitása. A fiatalok között azért is divatos, mert hasonlóan kell használni a marihuánáéhoz. Sokan várják ugyanazt a hatást tőle, mint a fűtől, de nem feltétlenül azt kapják: igen gyakori, hogy rosszullétet, fejfájást okoz a herbál elszívása.

Itt a csavar!

Sokféle vegyületről van szó, melyeket C-listára raknak – azaz még nem minősül kábítószernek, de terjesztését a törvény bünteti. Amennyiben oda kerül, akkor módosítják a kémiai vegyületet, tehát egy új szer kerül forgalomba, aminek a forgalmazását még nem büntetik – emlékeztet a problémára Nagy Katain, a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum munkatársa.

Mit tehet a tanár és a szülő?

A szülők és a tanárok gyakran nem veszik észre a használatot, vagy csak annyit tapasztalnak, hogy a fiatal kicsit furcsán viselkedik. Hiába is buktatnák le a gyereket, nehézséget okoz, hogy a klasszikus kábítószereknél bevált vizeletteszttel nem lehet kimutatni a szert.

Fontos, hogy gyanú esetén kérdezzük meg a használót, hogy fogyasztott-e valamit, lehetőleg olyan légkört teremtve, hogy megnyíljon. Biztosítsuk arról, hogy segítő szándékkal vagyunk irányába, és nem büntetni akarjuk. Fontos, hogy ne minősítsük a fiatalt, ne vádaskodjunk, ne tekintsük drogfüggőnek (az esetek többségében alkalmi használatról van szó). Érdemes drogkezelő (ifjúsági drogcentrum, drogambulancia) helyhez fordulni. A segítséget kérők név nélkül, adataik megadása nélkül is megtehetik ezt – mondja Nagy Katalin.

Miből áll a kezelés?

A kezelés leginkább pszichoterápia, esetleg néhány gyógyszer segíthet (pl. buspiron, acetil-cisztein) - mondja dr. Németi Balázs toxikológus. A pszichoterápia azért fontos, mert a függővé válók szinte mindig küzdenek kisebb-nagyobb pszichés problémával. Ezek kellő feltárása nemcsak a visszesés elkerülésében fontos, hanem esetleges a későbbi, más szerekkel szemben megnyilvánuló függőség elkerülésében is.

Sportolók is használják

A hatályos WADA Tiltólista S8 csoportja jeleníti meg a cannabisszármazékokat (kannabinoidok) a tiltott szerek között. A természetes (pl. cannabis, hasis, marihuána) vagy a szintetikus delta 9"tetrahydrocannabinol (THC) és a kannabimimetikumok (például a „Spice”, JWH018, JWH073, HU"210) tiltott szerek. Dr. Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Tekintettel arra, hogy „nyitott listáról” van szó, tehát minden olyan vegyület, amely kémiai szerkezetében hasonló, biológiai tulajdonságaiban pedig megegyezik valamelyik, már ismert tiltott vegyületcsoporttal, az automatikusan tiltott szernek minősül - így a designer drogok, a szintetikus kannabiszszármazékok is tiltott szerek, függetlenül attól, hogy újak a piacon, és esetleg a pontos összetételük még nem is ismert.

A szer hatásait figyelve, nem tipikus doppingszerről van szó, inkább szociális-társadalmi okokból használják, leginkább a fiatalok.

Ez valószínűleg így van, de nem mentesít a doppingvétség elkövetésének következményei alól. Nem csak attól követ el valaki doppingvétséget, hogy a tényleges teljesítményfokozást megvalósítja, hanem attól is, hogy a tiltott szer kimutatható a szervezetéből, függetlenül a sportbeli "teljesítményétől".

Jellemző-e, hogy hazai sportolók is használják a szintetikus kannabinoidok valamelyik formáját?

Igen, gyakran előfordul. Főleg az utánpótláskorúak doppingvétségeinek nagy része történik kannabisz használata miatt. A WADA komoly fordulatot idézett elő tavaly a kérdésben - főleg azért, mert a felfedezésre került pozitív esetek elsöprő többsége mögött valóban nem teljesítményfokozás állt, hanem pl. buli, szórakozás, parti drogként való használat. Ráadásul szakmai körökben is megoszlanak a vélemények a kannabiszszármazékok potenciális teljesítménynövelő hatásának kérdésében. A lényeg, hogy a büntethetőség mértékét 15 ng/ml-ről megemelték 150 ng/ml-re, ami igen magas küszöbérték, gyakorlatilag az "egyszeri" vagy nagyon "alkalmankénti", vagy valóban kis mennyiséget használó sportolókat ezzel "elengedik" és nem büntetik. Ha jelenleg valaki kannabiszszármazékok használatával bukik a doppingellenőrzésen, akkor az nem keveset, és nem alkalmanként vagy egyszer használt a szerből, hanem masszív kannabisz használó, ami továbbra is ellenkezik a sport szellemiségével, etikájával, tehát a doppingellenőrző oldal büntetni fogja.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.