Miért dolgozunk betegen? Megfázás esetén nem szívesen maradunk otthon

Red Lemon Media
megjelent:

Az év első hónapjaiban tapasztalt időjárás ideális körülményeket biztosít a felső légúti megbetegedéseket kiváltó kórokozók számára. Ezt az időszakot a legtöbben nem is ússzuk meg a megfázás és a nátha zavaró tünetei nélkül. Mit csinál ilyenkor egy magyar felnőtt: kipiheni vagy dolgozni megy?

Amíg mi a munkánk miatt, az amerikaiak a zavartalan pihenésük miatt aggódnak egy betegség során, az oroszok számára pedig az a legfontosabb szempont, hogy ne fertőzzenek meg másokat. Többek között ezekre az adatokra világított rá a Wick Pharma GmbH 2014-ben elvégzett felmérése, amely során 12 ország közel 12 000 lakosát kérdezték náthával és megfázással kapcsolatos tapasztalatairól.

Pihenés vagy munka?

A legyengült szervezet egyik legnagyobb ellensége a kialvatlanság és az otthoni pihenés hiánya. Legtöbben mégsem maradunk ágyban egy megfázás esetén, és sokszor csak a magas lázunk miatt nem lépünk ki az utcára. Általános tendencia, hogy egy kis orrfolyással, köhögéssel is a munkahelyünkön ülünk. Vajon miért akarunk mindig és mindenáron teljesíteni? Többek között erre a kérdésre is választ kaptunk egy nemzetközi kutatásból.

A felmérés egyik legszembeötlőbb eredménye globális szinten, hogy évente átlagosan háromszor küzdünk megfázásos-influenzás megbetegedéssel, vagyis életünk során közel 3,5 évet töltünk köhögéstől, orrdugulástól, fejfájástól és egyéb náthás tünetektől szenvedve. Azt gondolnánk, hogy a többség ilyenkor otthon marad és kikúrálja magát, ám a válaszok szinte minden országban megdöbbentő tényre mutattak rá: az emberek nagy többsége bemegy dolgozni. Ezt a statisztikát erősítjük mi magyarok is, ugyanis 87 százalékunk kényszerítve érzi magát, hogy betegen is munkába menjen.

A magyarok 60 százaléka nyilatkozta azt, hogy a megfázásos megbetegedések során a legaggasztóbb dolog számukra, hogy nem tudják megfelelően végezni a munkájukat, vagy egyáltalán nem mehetnek be dolgozni. Ennek hátterében pénzügyi nyomás és a munkahelyi elvárások állnak a válaszadók szerint.

betegen dolgozás kutatás eredmény

Velünk ellentétben az amerikaiak 50 százalékának az a legzavaróbb, hogy a megfázás kellemetlen tünetei miatt nem tudják magukat megfelelően kipihenni éjszaka, ez pedig kihat a mindennapi tevékenységekre is. Az orosz megkérdezettek közel 70 százaléka azt jelölte meg legaggasztóbb tényezőként, hogy náthás betegségek esetén könnyedén megfertőzhetnek másokat is.

Amíg az a legtöbb szülő számára természetes, hogyha gyermekei megbetegszenek, akkor otthon kell maradniuk, addig magukról nem így gondolkodnak a felnőttek. Több mint 66 százalékuk akkor is bemegy dolgozni, ha észleli magán a megfázás jeleit. A kutatás adatai szerint egész évre kivetítve átlagosan 2-3 alkalommal összesen 5-5 napig vagyunk betegek, viszont ehhez képest a válaszadók 64 százaléka 4 vagy még annál is kevesebb napot töltött tavaly betegszabadságon.

Felmerül a kérdés, miért dolgozunk betegen? Globális szinten az alábbi két választ jelölték meg fő okként a megkérdezettek: félnek, hogy kiesnek a munkából, illetve úgy vélik, hogy „kisebb” betegségek nem jelentenek okot az otthon maradásra. Ebben igencsak különböznek a magyarok válaszai a nagy átlagtól: mi ugyanis a munkáltatói nyomást, valamint a pénzügyi okokat jelöltük meg az első két helyen.

betegen dolgozni motiváció

munkavégzés betegen aggodalom

A globális felmérésből az is kiderült, hogy mindezt hogyan tesszük a legtöbben: vitaminokkal turbózzuk a szervezetünket (44%), jobban odafigyelünk az étkezésre (34%), gyakrabban mosunk kezet (34%), valamint beraktározunk vény nélkül kapható készítményekből (31%).

Megfázás megelőzési módszerek közvéleménykutatás

A kutatás arra is rávilágított, hogy a magyarok strapabíróbbak a világátlagnál: az eredmények szerint évente csak kétszer fázunk meg, és akkor is gyorsabban gyógyulunk, mint az átlag. Ellentétben például a németekkel vagy a kínaiakkal, akik évente négy alkalommal is gyengélkednek. Edzettségünket mutatja az is, hogy amíg az ukránok 59, az oroszok 66 százaléka érzi úgy, a betegség komoly hatással van munkájára, a magyaroknak csak 30 százalékáról mondható ez el. Ezzel Európában a harmadik helyen végeztünk a legstrammabb franciák (20 százalék) és a spanyolok (21 százalék) mögött.

Lehet, hogy szívós nemzet vagyunk, viszont a kedvünkre igencsak rányomja a bélyegét a betegség: 61 százalékunk fáradtnak és boldogtalannak érzi magát ilyenkor. Nálunk csak az ukránok és az oroszok törnek le jobban nátha idején (71 és 75 százalékban). Velük ellentétben a déli országok lakói tartják híres optimizmusukat, az olaszoknak csupán 40 százalékát hangolja le a szezonális megbetegedés. A brazilok pedig a világ legvidámabb betegei: mindössze 26 százalékuk gondterhelt náthásan.

(Red Lemon Media)

Cikkajánló

Meghűlés, megfázás, nátha - Mit is jelent?

Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Megfázás
A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel. Ezért gyermekek, idősek és valamilyen alapbetegségben szenvedők esetében azonnal orvoshoz kell fordulni! Az egyébként egészséges felnőttek esetében pedig akkor kell orvoshoz fordulni, ha néhány napon belül nem szűnnek a tünetek.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Olasz Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.