Lejárt a jogosítványom! Mit tegyek?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2012.10.24.

Több háziorvosnál és üzemorvosnál is érdeklődtünk, mi a menete a jogosítvány meghosszabbításához szükséges alkalmassági vizsgálatnak. Kiderült, nem minden esetben szükséges foglalkozás-egészségügyi rendelőbe mennünk, a háziorvosunknál is elindíthatjuk az ügyintézést.

Két dátumot találunk a jogosítványon. Az elején az okmány érvényességi ideje van, vagyis addig helyettesíthetjük vele a személyi igazolványt. A hátulsó oldalán található az egészségi alkalmasság különféleképpen korlátozott lejárati ideje. Akár régi, akár pedig új típusú vezetői engedélyről van szó, mindenképpen figyelni kell erre a dátumra, ha közeledik a lejárat, ki kell cseréltetni az okmányt. Nem érdemes az utolsó napokra hagyni a cserét - tanácsolja a WEBBeteg által megkérdezett háziorvos.

width: 218px; height: 226px;">
A vizsgálat esedékessége
  • a 40. életév betöltése előtt 10 évenként;
  • a 40. életév és a 60. életév között 5 évenként;
  • a 60. életév betöltését követően, 70. életév betöltése előtt 3 évenként;
  • a 70. életév betöltését követően 2 évenként.

Az időszakos egészségi alkalmassági vizsgálat jogszabályban előírt időpontja függ a vizsgálaton megjelenő személy életkorától, valamint attól, hogy milyen alkalmassági csoportra vonatkozóan kéri az alkalmasság megállapítását.

Első körben a háziorvosunkat vagy az üzemorvost keressük fel, ez utóbbit akkor, ha alkalmazásban állunk. A vizsgálatra vigyük magunkkal a TAJ számot igazoló hatósági igazolványt és a személyi igazolványt, illetve a jogosítványt.

A gyorsabb ügyintézés érdekében érdemes időpontot kérni az okmányirodában: "vezetői engedély igénylése, meghosszabbítása, cseréje, pótlása, leadása" menüpont alatt.

Milyen vizsgálatokra számíthatok?

A jogosítvány megszerzéséhez szükség lehet általános belgyógyászati, szemészeti (szín, távollátás) és vizeletvizsgálatra, valamint nyugalmi EKG-ra. Az általános belgyógyászati vizsgálat vérnyomásmérést, esetleg cukorszint ellenőrzést takar. Egy adatlapra kerülnek fel az eredmények, a vizsgálatot végző orvos kiállítja az alkalmasságot igazoló orvosi véleményt, amelyet az eljárás során le kell adni az okmányirodában.

A vizsgálat célja, hogy kiderüljön, a járművezetőnek van-e olyan betegsége, testi vagy szellemi fogyatékossága, illetve érzékszervi fogyatékossága, ami miatt egészségi szempontból alkalmatlan a közúti járművezetésre. A vizsgálat során meghatározzák azokat a feltételeket és korlátozásokat is, amelyek mellett a járművezető betegsége, testi vagy érzékszervi fogyatékossága esetén is biztonságosan részt vehet a közlekedésben.

Az első fokú orvosi vizsgálat 40 éves korig 6800 forintba, 40 és 60 éves kor között 4500, valamint 60. életév betöltését követően 2300 forintba kerül.

Alkalmas vagy sem?

Másodfokú vizsgálat

Amennyiben a vizsgált személy nem ért egyet az orvosi véleményben foglalt megállapításokkal, a vélemény kézhezvételétől számított 15 napon belül írásban kezdeményezheti a megállapítás felülvizsgálatát. A kérelmet a vizsgálatot első fokon elvégző orvoshoz kell eljuttatni. Az orvos ezt követően beutalót állít ki, és megküldi ezt az alkalmasságot másodfokon vizsgáló bizottságnak. Másodfokon a vizsgálatot az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetnek a vizsgált személy lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes első fokú szakértői bizottsága végzi el. A másodfokú vizsgálatot ugyanolyan feltételekkel lehet elvégezni, mint az első fokút.

Az elsőfokú egészségügyi szerv, így a háziorvos az időszakos vagy a soron kívüli alkalmassági vizsgálatot követően 2 példányban véleményt állít ki és meghatározza a következő időszakos egészségi alkalmassági vizsgálat időpontját.

Az alkalmasságot feltételekkel is megállapíthatja az orvos. Ilyen, amikor a járművezető csak gyógyászati segédeszköz, például művégtag, vagy a járműben a szokásostól eltérő kezelő berendezés (automata tengelykapcsoló, kézi működtetésű gáz vagy fék) használatával alkalmas a vezetésre. Az alkalmasság bizonyos korlátozásokkal (sebességkorlátozás) is megállapítható.

Amennyiben az orvos a vizsgált személy alkalmatlanságát állapítja meg, ezt is rögzíteni kell a véleményben. Közlik az újabb egészségi alkalmassági vizsgálat időpontját is, fontos kideríteni, mikor következhet be javulás.

Az orvos tájékoztatja az alkalmatlanság tényéről a járművezető lakóhelye szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóságot.

Kiderült valamilyen betegség

Olvasta már?

Károly látásromlást tapasztalt a járművezetés során, ezért a háziorvosa elküldte a szemészetre, ahol kiderült, hogy szemüveget kell viselnie. Ezt a változást is bele kell írni a véleménybe. Előfordulhat, hogy a járművezetőt alkalmasnak találják, de a vizsgálat feltár valamilyen szervi elváltozást. Ekkor további szakorvosi vizsgálatokra küldik el a pácienst.

Soron kívüli vizsgálatot kezdeményezhet például a közúti járművezetői munkakörben foglalkoztatott személy munkáltatója vagy bármelyik orvos, aki olyan egészségügyi rendellenességet állapít meg, amely kérdésessé teszi az alkalmasságot. A közúti járművezető fokozattan felel mások életéért, testi épségéért, ezért maga is köteles a soron kívüli orvosi vizsgálatra jelentkeznie, ha egészségi állapota romlik és ez a közúti járművezetésre átmenetileg vagy véglegesen alkalmatlanná teheti, a vezetési képességét hátrányosan befolyásolhatja.

width: 100%">
Minek ennyi okmány?

A személyazonosítók számának csökkentését tervezi a kormány az egységes kártyarendszer bevezetésével. A cél az azonosításra való alkalmasságuk egységesítése. Az érintett okmányok között van például a személyi igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a TAJ kártya, továbbá az állami intézmények belépői.

(Kormany.hu)

(WEBBeteg-Tóth András)

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Még kérhető a hetedikes gyerekeknek...

Az idei tanévben is kérhetik a szülők a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást a hetedikes lányoknak és fiúknak - tájékoztatott a...

Készíttessen egészségtervet...

Az egészségügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a prevenció. A köztudatba mégis nehezen szivárog be ez az alaptézis, és...

Jogosítvány stroke után

A stroke utáni állapot megítélése neurológus szakorvos feladata, ezért rendelkezik rendelkezése szerint szakorvosi vélemény alapján kell...

A gépjárművezetési alkalmasság...

A gépjárművezetők egészségügyi alkalmasságát életkor, illetve az egyénnél fennálló betegségek ismeretében meghatározott időközönként...

Mikor kell demencia miatt abbahagyni az...

Demencia esetén, ha a beteggel többször megesik, hogy elfelejtkezik a parkolójegyről, eltéved vagy gyakoriak a hirtelen fékezésből, koccanásból...

Befolyásolhatja a gépkocsivezetést...

Sokan cukorbetegen is volán mögé ülnek a könnyebb és gyorsabb közlekedés érdekében. Vajon mire/mikre érdemes odafigyelniük vezetés előtt, közben...

Szívbetegség és autóvezetés

Az autóvezetés veszélyes üzem, szoktuk mondani, ugyanis saját magunkon és a velünk együtt utazón kívül a közlekedés többi résztvevője is...

Sportorvosi vizsgálatok - Mire...

Versenyezni - néhány sportág kivételével - kizárólag érvényes sportorvosi engedéllyel lehet. A sportorvoslás törvényi kereteit a sportról szóló...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.