Vezethetnek-e a Parkinson-kóros betegek?

Szerző: WEBBeteg - Rewritetomorrow
Megjelent: 2012.02.15

Az autóvezetés a hétköznapi élet fontos része, ami biztosítja az önállóságot, megteremti a lehetőséget arra, hogy az egyén munkába járjon, találkozzon a barátaival és élvezze a szabadidős tevékenységeit. Ezért nem meglepő, hogy az egyik leggyakrabban feltett kérdés a frissen diagnosztizált Parkinson-kóros betegek részéről az, hogy a betegség hogyan fogja befolyásolni az autóvezetést.

Bár néhány beteg esetében a tünetek és a terápia befolyással van a vezetésre, sokan biztonsággal folytatják a vezetést évekkel a diagnózis születése után is. A kezelőorvosa a legalkalmasabb személy arra, hogy felmérje az állapotát, és a jogi kötelezettségeket is vele kell megbeszélni. Amikor nehézségek merülnek fel, ezek gyakran megoldhatók speciális segédeszközök, technikák segítségével, amik a vezetést megkönnyíthetik.

A Parkinson-kór kezelése és a vezetés

A legtöbb Parkinson-kórban használt gyógyszernek lehet a mellékhatása álmosság, de ezt leginkább a dopamin agonistáknak tulajdonítják, mint a pramipexol és ropinirol. Ritkán előfordultak olyan esetek, hogy a fenti gyógyszerek szedése mellett hirtelen elalvás fordult elő a kormány mellett.

Ön tudta?
Az első önhajtású jármű feltalálását a francia mérnöknek és szerelőnek, Nicolas Joseph Cugnot-nak tulajdonítják, 1769-ben. Gőzgépet használt a háromkerekű traktor meghajtásához, így lehetővé téve a francia hadsereg számára a tüzérség szállítását. Körülbelül 4 km/h sebességgel haladt, és minden tíz-tizenöt percben megállt, hogy feltöltsék a gépet gőzzel.

Ebben a témában változóak a szabályok, fontos, hogy az Ön országában illetékes szabályozó testületnél érdeklődjön a helyi szabályokról.

Az Egyesült Királyságban az Autóvezetői és Gépjármű Engedélyezési Hivatal (DLVA) álláspontja az, hogy a hirtelen elalvás esélye kicsi, így az antiparkinson terápia alkalmazása nem zárja ki automatikusan az autóvezetést.

Azonban ha valaki aluszékonyságot tapasztal vezetés közben, azonnal álljon félre és beszélje ezt meg a kezelőorvosával. A terápia változtatása segíthet, de nem minden esetben.

Jogi kötelezettségek, biztosítás és adó

Az ön jogi kötelezettségei attól függnek, hogy melyik országban él, de az alábbiak minden európai országban érvényesek:

 • a diagnózis bejelentése a nemzeti autóvezetői és gépjármű engedélyezési hivatalnál. Tanácsot tudnak adni arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket kell tennie, hogy megtartsa a jogosítványát. Ez jelenthet egy orvostól szerzett igazolást az állapotával kapcsolatban, egy egészségügyi vizsgálatot vagy vezetési tesztvizsgát. Némely országban határozott időre adják ki a jogosítványt, ez általában meg is hosszabbítható, ha az egészségi állapota engedi.
 • Parkinson-kór - Étrend és táplálkozás
  Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a leírás abban segítheti Önt, hogyan állítson össze egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, és hogyan küzdjön meg azokkal a táplálkozási problémákkal, amelyek Parkinson-kórban állnak fenn.
  Parkinson-kór - Étrend és táplálkozás
  az Ön biztosítási társaságának értesítése. A vezetést befolyásoló minden állapotváltozást közölnie kell. A legtöbb országban büntetendő cselekménynek számít az információ visszatartása vagy hamisítása a megfelelő igazolás megszerzése céljából. Aki az állapota miatt nem vezethetne, és mégis megteszi, az a biztosítási fedezet visszavonására számíthat.
 • a vezetési képességet érintő bármilyen változás közlése a nemzeti autóvezetői és gépjármű engedélyezési hivatalnál és a biztosító társaságnál. Minden autóvezetőnek felelőssége, hogy megfelelő egészségi állapotban vezessen. Ha kétségei vannak, ne folytassa a vezetést, beszéljen erről kezelőorvosával. Mivel a Parkinson-kór egy változó és progresszív betegség, fontos, hogy az Ön autóvezetői képessége rendszeresen ellenőrizve legyen.

Biztosítási díj

Sajnos néhány biztosítási társaság extra díjat számol fel, annak ellenére, hogy sok európai országban létezik a mozgáskorlátozottak diszkriminációja elleni törvény. Ha ezt tapasztalja, kérjen árajánlatot más társaságoktól is. Lehetséges, hogy a helyi Parkinson-kór rokkantsági szervezet ellátja Önt a biztosító társaságok listájával.

Gépjárműadó

Némely országokban jogosult lehet ingyenes útadó-kártyára, ha valamilyen fogyatékossággal él vagy bizonyos állami támogatásokban részesül.

A helyi szociális irodák és jóléti szolgálatok további információkat szolgáltathatnak.

Milyen segítséget igényelhetek?

 • Pénzügyi támogatás Némely országokban egy már meglévő, de arra alkalmasabb vagy átalakított jármű vásárlásához gazdasági hozzájárulást vehetnek igénybe azok, akik állami támogatásban részesülnek. A helyi szociális irodák és jóléti szolgálatok további információkat szolgáltathatnak.
 • Mobilitás E gy foglalkoztató terapeuta segítséget tud nyújtani a mobilitással kapcsolatban. Néhány országban létezik speciális autóvezetői és mobilitási központ, ahol felbecsülik a beteg állapotát, információkhoz juthat, és segédeszközöket próbálhat ki.
 • Parkolás Az európai uniós mozgássérült parkoló kártya (a Kék Jelvény) számos európai országban elfogadott. Ez a tulajdonost feljogosítja bizonyos parkolási engedményekre a saját országában és más európai országban is. A kedvezmények országtól függően változhatnak, de általában függ attól, hogy a tulajdonos az autó vezetője vagy utasa.
  Az AA nevű autós szervezet kiadott egy kiadványt, az Európai Parkolási Kártya Mozgáskorlátozottak részére-nevűt, amely több információt tartalmaz a Kék Jelvény használatáról 29 európai országban.
 • Tömegközlekedési kedvezmények és támogatási rendszer Ha tömegközlekedést szeretne igénybe venni, megteheti az Ön országában érvényes támogatási rendszer igénybevételével, például helyi taxi kedvezmények vagy vonat/busz kártya által. Több vasúti társaság, repülőtér és légitársaság rendelkezik mozgáskorlátozottakat segítő rendszerrel. A helyi Parkinson társaság vagy mozgáskorlátozott szervezet további információkkal tudja Önt ellátni az igénybe vehető szolgáltatásokról. Ha úgy dönt, hogy inkább nem vezet – például mert hosszúnak ígérkezik az út – lásd az Utazás bekezdést, ahol tippeket kaphat a tömegközlekedés igénybevételéhez.

Hogyan segíthetek magamon?

A Parkinson-kórral való együttéléshez gyakran szükség lehet az autója cseréjére, vagy a jelenlegi autója átalakítására. Még ha most nem is érinti a betegsége a vezetést, azért érdemes gondolni a jövőbeni igényekre is. Tehát nézzen utána minden lehetséges variációnak és tegye magáévá azokat, amelyek segítik a nehézségek leküzdését. Néhány példa:

Fontos

Mindig legyen Önnél mobiltelefon, hogy segítséget tudjon hívni, ha nehézségei támadnak, vagy balesetet szenved!
 • olyan autók, amelyek könnyebben kezelhetők és mozgáskorlátozott betegek részére tervezték, vagy több hely van bennük, így könnyebb be-és kiszállni
 • szervokormány
 • automata sebességváltó
 • egyéb automata funkciók, például elektromos ablakemelő, esőre működésbe lépő ablaktörlő
 • forgatható ülés, vagy egy műanyag lapon történő ülés, hogy könnyebb legyen ki-és beszállni
 • könnyebben nyitható ajtózárak
 • olyan segédeszközök, amik a kormányzást, lassítást és gyorsítást egyszerűbbé teszik.

(Forrás: Rewritetomorrow)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

A Parkinson-kór tünetei és...

A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, mely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer...

Életmódtanácsok Parkinson-kórral...

Számos életviteli változás segíthet a Parkinson-kórral való együttélésben. Orvosával együttműködve olyan kezelési sémát alakíthatnak ki...

Diagnózis: Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór még mindig kevéssé ismert betegségnek számít, a diagnózis felállítását általában más, hasonló tüneteket okozó betegségek...

A Parkinson-kóros beteg ideális...

Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a...

Hasznos tanácsok a Parkinson-kóros...

A gondozó az a személy, aki rendszeres, folyamatos ellátásban részesít egy családtagot vagy barátot, akinek segítségre van szüksége betegség...

A Parkinson-kór kezelési...

A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy...

Ultrahangos kezelés a Parkinson-kóros...

Új megoldással, ultrahangos kezeléssel csökkentik a remegést a Parkinson-kórban és az esszenciális remegésben szenvedőknél. Ez az eljárás...

Parkinson-kór és szegedi bravúr

Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a Kelet-Közép...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.