Egészségpénztári kártya: prevenció nélkül

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2012.03.14.

Módosult az idei évtől az egészségpénztáron keresztül elszámolható szolgáltatások köre, amelyből kikerült egyebek mellett a gyógy és egészségügyi üdülés, a gyógyfürdőben igénybe vehető gyógykezelés és az életmódjavító kúra. Mi áll a háttérben?

A listát figyelve kiderült: éppen az egészségpénztárak egyik lényeges eleme, az egészségtudatos életmód elősegítése, az egészség megőrzésére és a betegség megelőzésére irányuló preventív szolgáltatások kerültek ki a körből.

Mit nem lehet elszámolni?

  • sportszolgáltatások (sportbérletek, strandbelépők, sportegyesületi tagdíjak),
  • gyógy- és egészségügyi üdülés,
  • gyógyfürdőben igénybe vett gyógykezelések,
  • rekreációs üdülés,
  • életmódjavító kúrák (léböjt, méregtelenítő kúra),
  • preventív kúra mozgásszervi panaszok megelőzésére,
  • fogyókúraprogram.

A felsorolt szolgáltatásokról kiállított, a tavalyi évben keletkezett számlákat a 2011-ben érvényben lévő szabályok szerint, idén június 30-ig számolhatják el az egészségpénztárak.

Más lehetőséget kell keresni

A tagok jelentős része a jövőben vélhetően más forrásból nem, vagy csak korlátozottan juthat hozzá ezekhez a preventív szolgáltatásokhoz - mondta a WEBBeteg kérdésére Bata Beáta, az AXA csoport pénztári titkára. Tavaly egyébként mintegy 45 000 alkalommal vették igénybe a pénztártagok ezeket a szolgáltatásokat - tette hozzá a tikár.

Betegségbiztosítás adó és járulékmentesen

A jelenlegi gazdasági helyzetben a bérfejlesztést nem sok cég engedheti meg magának, így még inkább felértékelődnek azok a juttatások, amelyeket a munkaadók adhatnak a munkavállalóik számára. A januártól bevezetett betegségbiztosítás után azonban sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak nem kell sem adót sem járulékokat fizetnie. A munkáltatónak érdemes ilyen biztosítást kötni, amennyiben fontosnak tartja, hogy a munkavállalói a betegségekből mielőbb felgyógyuljanak és visszatérjenek a munka világába. Melyik munkáltató nem ezt tartja szem előtt? Új adómentes munkáltatói juttatás...>>

A változás egyértelműen negatív az egészségpénztárakra nézve is, nem nyílt lehetőség ugyanis újabb termékek finanszírozására, így mindenképpen szűkül az igénybe vehető szolgáltatások listája.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Kommunikációs Titkárságát is megkerestük a témában, válaszukban kitértek arra, hogy a munkavállalóknak továbbra is lehetőségük van prevencióval kapcsolatos szolgáltatások megvásárlására, a változás annyiban áll, hogy ezt a SZÉP Kártyával, és nem az egészségpénztári kártyával tehetik meg.

Vásárolhatunk gyógymatracot, mehetünk iszappakolásra

Elszámolhatóak maradnak, változatlan feltételek mellett a magánorvosi ellátások, a csecsemő- és betegápolási cikkek, a gyógyászati segédeszközök, az orvostechnikai eszközök (vérnyomásmérők, gyógycipők, gyógymatracok), valamint a szemüvegek vagy kontaktlencsék, a gyógymasszázs és a gyógytorna (víz alatti csoportos gyógytorna, gyógyúszás, gyógylovaglás). Szintén az elszámolható körbe tartozik a fizioterápiás kezelés (iszappakolás, súlyfürdő, szén-dioxidos gyógy-gázfürdő, víz alatti sugármasszázs, barlangterápiás kezelés).

Finomhangolás történt

Az NGM válaszából kiderül az is: a változás vezérfonala az volt, hogy világosan válasszuk el egymástól a gazdaságösztönzési, a szociálpolitikai és az öngondoskodást szolgáló elemeket, megszüntetve a korábbi átfedéseket.

A gazdaságösztönzését szolgáló elemek, így a hazai turisztikai és vendéglátóipari szektor forgalmát növelő juttatások döntően a Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártyába integrálódtak.

Egyes szolgáltatások éppen a turizmus és az egészségügy határmezsgyéjén helyezkednek el, ilyen a gyógyüdülés és a gyógyfürdő szolgáltatás. A tisztább, átláthatóbb rendszer érdekében úgy döntött a minisztérium, hogy nem választják szét ezeket, egységesen a SZÉP Kártya harmadik, szabadidő alszámlájának felhasználhatósági körébe kerülnek át (a másik kettő a szálláshely és a vendéglátás alszámla). Érdekes megfigyelés, hogy a szabadidő alszámlára a három közül a legkevesebb összeg, 75 000 forint utalható át kedvezményes adózás mellett.

A SZÉP Kártya és az egészségpénztári szolgáltatás az új cafeteria rendszer két, eltérő célokat szolgáló eleme, nem konkurensei, hanem kiegészítői egymásnak - áll a minisztérium válaszában.

Miért jó az egészségpénztári kártya?

Az egészségpénztár célja, hogy olyan lehetőségeket biztosítson számunkra, amelyek segítséget nyújtanak betegségünk esetén, figyelemmel vannak a megelőzésre, illetve olyan szolgáltatásokhoz férhetünk hozzá kedvezménnyel, amelyeket egyébként is igénybe vennénk.
Szemüveget vagy kontaktlencsét hord, amely évente 60 000 forintos kiadást jelent a számára? Amennyiben az egészségpénztáron keresztül szerzi be ezeket a szolgáltatásokat - figyelembe véve az adókedvezményeket és a levont tagdíjat - akár 20-25 százalékot is spórolhat.

(WEBBeteg - Tóth András újságíró)

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Az otthon veszélyei Az otthon veszélyei

A gombák által termelt spóra váltja ki a penészgomba-allergiát.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Készíttessen egészségtervet egészségpénztárból!

Az egészségügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a prevenció. A köztudatba mégis nehezen szivárog be ez az alaptézis, és...

Így fizethetjük a magánellátást egészségpénztárból

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Otthonápolás: így spórolhatunk az egészségpénztárral

Ha egy családtag súlyos betegségéből adódóan otthonápolásra szorul, az a családtagok számára is megterhelő fizikailag, lelkileg és anyagilag is....

Valószínűleg ennyi időt kell majd várólistán eltöltenie a következő 10 évben

Évente összesen legalább 200 napos előjegyzési idővel kell számolnia egy egészségtudatos felnőtt embernek, ha arra szánja az idejét, hogy...

Hogyan juthat állami támogatással, akár ingyenes magánorvosi ellátáshoz?

Egészségpénztári tagként személyi jövedelemadójából a következő év elején akár 150.000 forintot is visszatérítenek. Ezt a visszakapott...

Se időm, se pénzem - Hogyan őrizzem meg az egészségem?

Korán keltem, végeztem a ház körüli teendőkkel, a kitűzött feladatokat befejeztem a munkahelyen, bevásároltam, befizettem a csekkeket, elmentem a...

Mire jó az egészségpénztár?

Az egészségpénztár egy olyan megtakarítási lehetőség, melynek segítségével idejében felkészülhet a nem várt egészségügyi kiadásokra...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.