Egészségpénztári kártya: prevenció nélkül

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Módosult az idei évtől az egészségpénztáron keresztül elszámolható szolgáltatások köre, amelyből kikerült egyebek mellett a gyógy és egészségügyi üdülés, a gyógyfürdőben igénybe vehető gyógykezelés és az életmódjavító kúra. Mi áll a háttérben?

A listát figyelve kiderült: éppen az egészségpénztárak egyik lényeges eleme, az egészségtudatos életmód elősegítése, az egészség megőrzésére és a betegség megelőzésére irányuló preventív szolgáltatások kerültek ki a körből.

Mit nem lehet elszámolni?

  • sportszolgáltatások (sportbérletek, strandbelépők, sportegyesületi tagdíjak),
  • gyógy- és egészségügyi üdülés,
  • gyógyfürdőben igénybe vett gyógykezelések,
  • rekreációs üdülés,
  • életmódjavító kúrák (léböjt, méregtelenítő kúra),
  • preventív kúra mozgásszervi panaszok megelőzésére,
  • fogyókúraprogram.

A felsorolt szolgáltatásokról kiállított, a tavalyi évben keletkezett számlákat a 2011-ben érvényben lévő szabályok szerint, idén június 30-ig számolhatják el az egészségpénztárak.

Más lehetőséget kell keresni

A tagok jelentős része a jövőben vélhetően más forrásból nem, vagy csak korlátozottan juthat hozzá ezekhez a preventív szolgáltatásokhoz - mondta a WEBBeteg kérdésére Bata Beáta, az AXA csoport pénztári titkára. Tavaly egyébként mintegy 45 000 alkalommal vették igénybe a pénztártagok ezeket a szolgáltatásokat - tette hozzá a tikár.

Betegségbiztosítás adó és járulékmentesen

A jelenlegi gazdasági helyzetben a bérfejlesztést nem sok cég engedheti meg magának, így még inkább felértékelődnek azok a juttatások, amelyeket a munkaadók adhatnak a munkavállalóik számára. A januártól bevezetett betegségbiztosítás után azonban sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak nem kell sem adót sem járulékokat fizetnie. A munkáltatónak érdemes ilyen biztosítást kötni, amennyiben fontosnak tartja, hogy a munkavállalói a betegségekből mielőbb felgyógyuljanak és visszatérjenek a munka világába. Melyik munkáltató nem ezt tartja szem előtt? Új adómentes munkáltatói juttatás.

A változás egyértelműen negatív az egészségpénztárakra nézve is, nem nyílt lehetőség ugyanis újabb termékek finanszírozására, így mindenképpen szűkül az igénybe vehető szolgáltatások listája.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Kommunikációs Titkárságát is megkerestük a témában, válaszukban kitértek arra, hogy a munkavállalóknak továbbra is lehetőségük van prevencióval kapcsolatos szolgáltatások megvásárlására, a változás annyiban áll, hogy ezt a SZÉP Kártyával, és nem az egészségpénztári kártyával tehetik meg.

Vásárolhatunk gyógymatracot, mehetünk iszappakolásra

Elszámolhatóak maradnak, változatlan feltételek mellett a magánorvosi ellátások, a csecsemő- és betegápolási cikkek, a gyógyászati segédeszközök, az orvostechnikai eszközök (vérnyomásmérők, gyógycipők, gyógymatracok), valamint a szemüvegek vagy kontaktlencsék, a gyógymasszázs és a gyógytorna (víz alatti csoportos gyógytorna, gyógyúszás, gyógylovaglás). Szintén az elszámolható körbe tartozik a fizioterápiás kezelés (iszappakolás, súlyfürdő, szén-dioxidos gyógy-gázfürdő, víz alatti sugármasszázs, barlangterápiás kezelés).

Finomhangolás történt

Az NGM válaszából kiderül az is: a változás vezérfonala az volt, hogy világosan válasszuk el egymástól a gazdaságösztönzési, a szociálpolitikai és az öngondoskodást szolgáló elemeket, megszüntetve a korábbi átfedéseket.

A gazdaságösztönzését szolgáló elemek, így a hazai turisztikai és vendéglátóipari szektor forgalmát növelő juttatások döntően a Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártyába integrálódtak.

Egyes szolgáltatások éppen a turizmus és az egészségügy határmezsgyéjén helyezkednek el, ilyen a gyógyüdülés és a gyógyfürdő szolgáltatás. A tisztább, átláthatóbb rendszer érdekében úgy döntött a minisztérium, hogy nem választják szét ezeket, egységesen a SZÉP Kártya harmadik, szabadidő alszámlájának felhasználhatósági körébe kerülnek át (a másik kettő a szálláshely és a vendéglátás alszámla). Érdekes megfigyelés, hogy a szabadidő alszámlára a három közül a legkevesebb összeg, 75 000 forint utalható át kedvezményes adózás mellett.

A SZÉP Kártya és az egészségpénztári szolgáltatás az új cafeteria rendszer két, eltérő célokat szolgáló eleme, nem konkurensei, hanem kiegészítői egymásnak - áll a minisztérium válaszában.

Miért jó az egészségpénztári kártya?

Az egészségpénztár célja, hogy olyan lehetőségeket biztosítson számunkra, amelyek segítséget nyújtanak betegségünk esetén, figyelemmel vannak a megelőzésre, illetve olyan szolgáltatásokhoz férhetünk hozzá kedvezménnyel, amelyeket egyébként is igénybe vennénk.
Szemüveget vagy kontaktlencsét hord, amely évente 60 000 forintos kiadást jelent a számára? Amennyiben az egészségpénztáron keresztül szerzi be ezeket a szolgáltatásokat - figyelembe véve az adókedvezményeket és a levont tagdíjat - akár 20-25 százalékot is spórolhat.

(WEBBeteg - Tóth András újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.