• Mikor nem ajánlott szaunázni?

    Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

    A köztudatban az él, hogy a szaunafürdőzés mindenkinek jót tesz, mivel az izzadás magas hőfokú helyiségben megszabadítja szervezetünket a méreganyagoktól, vagyis jól hat az anyagcserénkre.

    A forró, száraz levegő belégzése kifejezetten jót tesz a légzőszerveknek, elpusztítja a szervezetben lévő kórokozókat (baktériumokat), a felforrósodott test lehűtése – a medencében megmártózva, úszva, hideg vízzel zuhanyozva – pedig rugalmasan tartja az ereket, edzi az immunrendszert, szabályozza a vérkeringést, és még a bőrt is kisimítja, különösen ha nem alkalomszerűen, hanem heti rendszerességgel végezzük a hőhatárok „feszegetését”.

    Az extra melegben felforrósodott test hirtelen lehűtése jót tesz az idegrendszernek is, nem beszélve arról, hogy a szaunában való üldögélés remek alkalom arra, hogy a lelki méreganyagoktól is megtisztuljunk, hiszen egy-másfél órára „elengedhetjük” magunkat, és a napi feszültségektől is megszabadulhatunk.

    Hirdetés

    Testi-lelki megújulás

    A szaunában uralkodó melegre és páratartalomra élénken reagál az egész szervezetünk: az ereinktől a bőrünkig. A bőr anyagcseréje például a forróság hatására két-háromszorosára fokozódik. A felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak és a zuhany alatt könnyen lemoshatók. Eltávolítását megkönnyítheti a dörzs- és masszázsszivacsok használata is. Pattanások ellen is bevethető ez a módszer, hiszen a melegben megfolyósodik a bőrsejtekben raktározott faggyú, és a felszínre jutva az izzadtsággal együtt távozik.

    További tanácsok:

    Mikor nem ajánlott a szauna?

    Bár az „egészséges” életmód hívei és az egészségre vágyók körében tagadhatatlanul divattá vált a szaunázás, sokan nem tudják, hogy bizonyos betegségek megléte esetén kifejezetten ellenjavallott a hőlégfürdőzés, mert a szaunázás sok – általában csak átmeneti – szív- és érrendszeri, valamint hormonális változást okoz.

    A szív megnövekedett terhelése – s ezáltal megnövekedett oxigénigénye – miatt kifejezetten tilos a szaunázás az aortabillentyű súlyos szűkülete esetén, instabil angina pectorisban és szívinfarktust követő két hónapon belül, de a szívelégtelenség és szívritmuszavar is ellenjavallottá teszi.

    Mindenképp kerülendő a szaunázás a sztrokot követő időszakban, illetve átmeneti agyi vérellátási zavar (ún. „tranziens iszkémiás attak”) esetén, s az állapot stabilizálódását követően is különös megfontolást igényel, hogy megpróbálkozhatnak-e (vagy rendszeresen élhetnek-e) ezzel a testet-lelket megedző időtöltéssel azok az idősek, akiknek gyakran „esik le” a vérnyomásuk, vagy valamilyen veseműködési zavarban, ízületi és reumatikus betegségekben érintettek, atópiás (bőrszárazsággal, bőrviszketéssel járó) bőrgyulladásuk vagy visszerük van, lázasak vagy vérzékenységben szenvednek.

    Nem eléggé köztudott az sem, hogy időskorban a szervezet hőkezelő képessége csökken. Ez javarészt a keringési rendszer és a verejtékmirigyek tevékenységének gyengülése miatt következik be. Ugyancsak megváltozott izzadási képességgel kell számolniuk a Parkinson-kórban szenvedőknek, a központi idegrendszeri betegségekben érintetteknek, valamint a cukorbetegeknek is.

    Nem ajánlatos a meg nem gyógyult, közelmúltban szerzett ízületi sérülést sem 48 órán belül, vagy a duzzanat/ödéma elmúlta előtt szélsőséges hőhatásoknak kitenni. Ha valamilyen sebészeti implantátumunk van, kerüljük az infraszaunát, mert a fémimplantátum általában visszaveri az infrahullámokat, így azt nem melegíti fel ez a rendszer.
    Egyébként más betegség, illetve „állapotváltozás” mellett is fontos kikérni a kezelőorvos véleményét, mielőtt elhatározzuk, hogy kitesszük magunkat annak a szélsőséges hőterhelésnek, amivel a szaunafürdőzés jár.

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Módosítva: 2013.11.10 07:38, Megjelenés: 2013.11.10 07:38
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    WEBBeteg.hu

    Az Alkaloida szerint már gyártásra kész a hidroxi-klorokin-szulfátos gyógyszer.

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    A szaunázás kockázatai - Alkoholfogyasztás, gyógyszerszedés és fiatalkor

    A krónikus betegségek mellett a szauna csak megfelelő elővigyázatossággal használható, vagy teljes mértékben kerülendő. Lássuk, mire figyeljenek a szaunázás során a gyerekek, az alkoholt fogyasztók és a gyógyszert szedők.

    A szaunázás kockázatai - Milyen betegségek esetén legyünk elővigyázatosak?

    A szauna szervezetünkre gyakorolt előnyös hatásait többnyire ismerjük, azonban vannak esetek, amikor ellenjavallt a használata. Hogyan hat a szaunázás a légzőszervekre, a mozgásszervekre, a nemi szervekre, a hormonális rendszerünkre és a bőrbetegségekre?

    A szaunázás előnyei és kockázatai - Szívbetegségek

    Bár a szaunázás sok átmeneti szív- és érrendszeri és hormonális változást okoz, a legtöbb egészséges felnőtt és gyermek mégis könnyen és jól viseli, sőt szereti, és jó hatással van egészségükre is.

    Iszapkezelések és ivókúrák

    Az iszapkezelések történhetnek szerves vagy szervetlen iszappal, egész testet érintő vagy részleges módon. A szerves iszapok esetén nem csupán a hőhatással és az iszap súlyából eredő hatással lehet számolni, hanem kémiai hatással is - a bőrön át felszívódó anyagok szervezetre gyakorolt hatásával.

    A szaunázás jó a vírusok ellen is?

    A szaunázás éppolyan edzés a szívnek, mint a futás a lábizmoknak. A felgyorsult keringés a verejtékmirigyeket is arra ösztönzi, hogy felszabadítsák a felgyűlt salakanyagokat, így a méregtelenítés is beindul.

    A szaunázás igazi edzés az ereknek

    A szaunázás nem csak a télen jelent élményt és felfrissülést, a thermohatás ősszel is javítja a közérzetet, edzi az ereket és még a vírusokat is elűzi. A kellemes és hasznos kikapcsolódási formáról dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical belgyógyász, angiológusa beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA