• A koffein növelheti az agyvérzés kockázatát

    Szerző: Medipress

    Egy új tanulmány felfedte, hogy a szokásosnál több kávé fogyasztása megkétszerezi az agyi érkatasztrófa (gutaütés, stroke) kialakulásának kockázatát.

    A Neurology című folyóirat cikkében a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának szakértői arról írnak, hogy azok, akik csak kevés kávét isznak általában, kétszer gyakrabban keletkezik vérrög az agyukban, ha 1-2 csészével többet fogyasztanak ennél. A potenciálisan halálos betegség leggyakrabban a kávézást követő órában alakul ki. Két óra elteltével a kávé hatása elmúlik, és vele együtt az agyvérzés esélye is.

    Hirdetés

    A veszély az alkalmankénti viszonylagos koffein-túladagolásban rejlik, így különösen azokat érinti, akik egyébként nem isznak sokat. Ez azért lehet, mert a kávékedvelők, akik naponta több csészével is magukhoz vesznek a fekete italból, megszokják a koffein hatásait, mint például a vérnyomás-emelkedés, az artériák megkeményedése, a szívverést fokozó stresszhormon szintjének növekedése.

    A kávézást követő egy óra a legkritikusabb

    A kutatók 400 agyvérzésen átesett beteget vizsgáltak meg, és összehasonlították a sajnálatos eseményt megelőző egy órán belüli kávéfogyasztást az azt megelőző év kávézási szokásaival. Nagyjából minden tizedik beteg ivott kávét az agyvérzés előtt egy órán belül. "A kávéfogyasztást követő egy órán belül kétszeresére növekszik az agyvérzés veszélye a nap többi részéhez képest." - írták a szerzők.

     Nem találtak hasonló összefüggést más koffeintartalmú italok (tea vagy kóla) esetében. A kockázat főként azoknál áll fenn, akik a szokásos kis mennyiségű kávéadagjukat túllépik.

    (Medipress)

    Módosítva: 2010.12.18 14:37, Megjelenés: 2010.12.18 14:37
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A COPD és tünetei

    A COPD és tünetei

    Dr. Zsuga Judit

    A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség.

    Vastag- és végbélszűrés

    Vastag- és végbélszűrés

    Kor Kontroll Társaság

    A vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve szűrésének jelentősége.

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    Mennyi kávét igyunk egy nap?

    Kutatások bizonyítják, hogy a koffein csökkenti a depressziót és a béldaganatok kialakulásának kockázatát, növeli a sportteljesítményt, ugyanakkor igaz az is, hogy felelőtlenül fogyasztva növeli a stresszt, a csontritkulás és a szívproblémák esélyét, olyannyira, hogy még hirtelen szívmegálláshoz is vezethet. De akkor mennyi is az annyi, mennyit igyunk belőle és mikor?

    A kávéfogyasztás egészségügyi hatásai

    A kávé élénkítő hatását régóta ismerik, ám a történelem során egyszer élvezeti cikként, másszor pedig betiltott méregként tartották számon. Melyik áll közelebb a valósághoz?

    Kávé - Milyen betegségek ellen lehet hasznos?

    Egy kutatási eredmény szerint a kávé egészséges is lehet: nemcsak feldob és elmulasztja a fejfájást, hanem csökkenti a kettes típusú diabétesz, a Parkinson-kór, a vastagbélrák és még a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét is!

    Agyvérzést elszenvedett beteg otthoni gondozása és ápolása

    A hozzátartozók szerepe felbecsülhetetlen az agyérkatasztrófát (stroke) szenvedett beteg gyógyulásért folytatott küzdelemben. A családtagok viselkedése meghatározó a beteg rehabilitációjában, amely elősegítheti gyorsabb javulását, magányának oldódását, a reménytelenség érzésének csökkenését.

    A koffeintől a fiúk jobban pörögnek

    A koffeintartalmú italoknak gyengébb a hatása lányok esetében – derül ki egy új kutatásból. A magyarázat a jelenségre talán a hormonoknak a koffein metabolizmusára gyakorolt hatásában keresendő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.