• A koffein növelheti az agyvérzés kockázatát

    Szerző: Medipress

    Egy új tanulmány felfedte, hogy a szokásosnál több kávé fogyasztása megkétszerezi az agyi érkatasztrófa (gutaütés, stroke) kialakulásának kockázatát.

    A Neurology című folyóirat cikkében a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának szakértői arról írnak, hogy azok, akik csak kevés kávét isznak általában, kétszer gyakrabban keletkezik vérrög az agyukban, ha 1-2 csészével többet fogyasztanak ennél. A potenciálisan halálos betegség leggyakrabban a kávézást követő órában alakul ki. Két óra elteltével a kávé hatása elmúlik, és vele együtt az agyvérzés esélye is.

    Hirdetés

    A veszély az alkalmankénti viszonylagos koffein-túladagolásban rejlik, így különösen azokat érinti, akik egyébként nem isznak sokat. Ez azért lehet, mert a kávékedvelők, akik naponta több csészével is magukhoz vesznek a fekete italból, megszokják a koffein hatásait, mint például a vérnyomás-emelkedés, az artériák megkeményedése, a szívverést fokozó stresszhormon szintjének növekedése.

    A kávézást követő egy óra a legkritikusabb

    A kutatók 400 agyvérzésen átesett beteget vizsgáltak meg, és összehasonlították a sajnálatos eseményt megelőző egy órán belüli kávéfogyasztást az azt megelőző év kávézási szokásaival. Nagyjából minden tizedik beteg ivott kávét az agyvérzés előtt egy órán belül. "A kávéfogyasztást követő egy órán belül kétszeresére növekszik az agyvérzés veszélye a nap többi részéhez képest." - írták a szerzők.

     Nem találtak hasonló összefüggést más koffeintartalmú italok (tea vagy kóla) esetében. A kockázat főként azoknál áll fenn, akik a szokásos kis mennyiségű kávéadagjukat túllépik.

    (Medipress)

    Módosítva: 2010.12.18 14:37, Megjelenés: 2010.12.18 14:37
   • Cikkajánló

    A szex miatt is felfázhatsz

    A szex miatt is felfázhatsz

    F. Zs, fordító

    A szexuális együttlét során is elkapható a húgyúti fertőzés. Hogyan előzheted meg?

    Felfázás

    Felfázás

    Szponzorált tartalom

    A fertőzés kezdetén sikerrel alkalmazható hagyományos növényi gyógyszer. (x)

    A láz öt különböző típusa és a velük összefüggésbe hozható betegségek

    Valahányszor az ember úgy érzi, hogy a testhőmérséklete emelkedni kezd, elővesz egy lázmérőt, hogy megnézze, mit is érez. Ha az eredmény 37,5 Celsius-fok vagy ennél magasabb érték, akkor az illető lefekszik, jeges borogatást helyez a homlokára és gyógyszert vesz be a láz csillapítására.

    A tartós alváshiány komoly betegségeket okozhat

    Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte elviselhetetlen? Nehezíti a kialvatlansággal terhelt napokat, ha gyötrő fejfájással, szédüléssel, koncentrációzavarral, hányingerrel társul a közérzetük. Ilyenkor a pirulák sem segítenek, csakis az alvás, a pihenés, az agysejtek regenerálódása. Figyelemért, egyenesen orvosi tanácsért kiált, ha valaki napokon át vagy annál hosszabb ideig sem képes pihentetően aludni, s ezzel párhuzamosan romlik az egészségi állapota is.

    Mennyi kávét igyunk egy nap?

    Kutatások bizonyítják, hogy a koffein csökkenti a depressziót és a béldaganatok kialakulásának kockázatát, növeli a sportteljesítményt, ugyanakkor igaz az is, hogy felelőtlenül fogyasztva növeli a stresszt, a csontritkulás és a szívproblémák esélyét, olyannyira, hogy még hirtelen szívmegálláshoz is vezethet. De akkor mennyi is az annyi, mennyit igyunk belőle és mikor?

    A kávéfogyasztás egészségügyi hatásai

    A kávé élénkítő hatását régóta ismerik, ám a történelem során egyszer élvezeti cikként, másszor pedig betiltott méregként tartották számon. Melyik áll közelebb a valósághoz?

    Kávé - Milyen betegségek ellen lehet hasznos?

    Egy kutatási eredmény szerint a kávé egészséges is lehet: nemcsak feldob és elmulasztja a fejfájást, hanem csökkenti a kettes típusú diabétesz, a Parkinson-kór, a vastagbélrák és még a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét is!

    Agyvérzést elszenvedett beteg otthoni gondozása és ápolása

    A hozzátartozók szerepe felbecsülhetetlen az agyérkatasztrófát (stroke) szenvedett beteg gyógyulásért folytatott küzdelemben. A családtagok viselkedése meghatározó a beteg rehabilitációjában, amely elősegítheti gyorsabb javulását, magányának oldódását, a reménytelenség érzésének csökkenését.

    A koffeintől a fiúk jobban pörögnek

    A koffeintartalmú italoknak gyengébb a hatása lányok esetében – derül ki egy új kutatásból. A magyarázat a jelenségre talán a hormonoknak a koffein metabolizmusára gyakorolt hatásában keresendő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA