• Kevés a beültethető donorszerv

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

    Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor kerül. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis mindössze évi 90-95 ezer szervátültetés történik. A kereslet és a kínálat között tehát hatalmas szakadék tátong.

    Mély a kereslet kínálat közötti szakadék

    Magyarországon 2009-ben 323 transzplantációt végeztek, ehhez képest a várakozók száma igen magas – ma is 700 felett vannak az - olykor csak hiába - reménykedők. A beültethető szervek döntő többségét nálunk agyhalottból emelik ki (tavaly mindössze 24 élő donor adta szervét hozzátartozójának) – 140 esetben a már elhunyt lett életmentő. Emelkedik viszont az olyan esetek száma (jelenleg 43%), amikor több (legalább 2 különböző) szervet távolítanak el egy (halott) adományozóból. A „donációs aktivitás”-ban (az adatot 1 millió lakosra vetített arányszámmal adják meg) hazánk az európai középmezőnybe tartozik.

    Hirdetés

    A szervadományozás helyzetének, a lakosság tájékozottságának, tudatosságának javítása a célja mindazoknak a kiemelkedő eseményeknek, amelyek egy-egy nevezetes naphoz kapcsolódnak. Így volt ez nemrégiben is (okt. 17.) a Szervdonáció, Transzplantáció Európa-, és Világnapja minden rendezvényén, ahonnan üzenetet küldtek a külvilág, az egészséges többség, a lakosság számára, az önzetlenség fontosságára figyelmeztetve.

    Múlt, jelen, jövő

    Az 1973-ban, programszerűen először végzett veseátültetés óta 6380 szervet ültettek be Magyarországon. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a transzplantáció ma már (igaz, csak a szakemberek szűk csoportja számára, de) rutineljárás, így eredményes életmentő beavatkozás. Hazánkban ma 4 városban, 6 transzplantációs központ végez szervátültetést – vese-, máj-, szív-, illetve kombinált vese-, hasnyálmirigy átültetési programok keretében. A szervkivételi riadókat (2007. január 1. óta) az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája szervezi, az intenzív osztályokról érkező donorjelentések fogadására, folyamatosan (non-stop) hívható donorjelentő számot működtetve. A hatékony riadó-szervezés biztosítására a központi szolgálat mellett a transzplantációs centrumokban is foglalkoztat koordinátorokat az Iroda.

      Hazai szabályozás

    Hazánkban a jogszabályok alapján a szervadományozással kapcsolatban az ún. „feltételezett beleegyezés” elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezhető az illető beleegyezése és a szervek eltávolítása elvégezhető. A hazai szervadományozás szabályai>>

    A szervátültetés az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe világszerte, így hazánkban is. A végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő betegek számára napjainkban a veseátültetés jelenti a leghosszabb, legjobb minőségű életet biztosító, és egyben a leginkább költség-hatékony ellátási formát. Más szervek (szív, máj, tüdő) elégtelen működésekor pedig csak a szervátültetés az egyetlen életmentő lehetőség. Az állandó minőségi és mennyiségi fejlődés ellenére a transzplantációs adatokban, programokban való előrelépés legfőbb akadálya az átültetésre alkalmas (humán: azaz agyhalott-, vagy élő donorból származó) szervek korlátozott száma. Abszolút és relatív hiányuk miatt a várólistákon lévők közül sokan nem tudják megvárni az életben maradás esélyét, mások fizikai állapota pedig a hosszú várakozás során annyit romlik, hogy ez már a beültetés sikerének, eredményességének is akadálya lehet.

    Az aktuális akció

    Az Európa Tanács kezdeményezte, hogy a szervátültetésre váró betegek és családjuk iránti szolidaritás, a támogatás kifejezésére, a donorok, így a transzplantációk számának növelésére szervezzenek közösségi akciókat. A tematikus Európa Nap-ot eddig Ausztria, Ciprus, Görög-, Ír-, Német-, Olaszország, Portugália, Svájc, Svédország, Szlovénia, Törökország rendezte meg. Ez a jeles nap - legalább évente egyszer - lehetőséget teremt arra, hogy erről az életmentő beavatkozásról, akár határokon átívelő eredményeket hozó módon essen szó. Az ilyen alkalmak esélyt adnak arra, hogy a társadalom tagjai tiszteletüket fejezzék ki a donorok és családtagjaik iránt, a transzplantáltak pedig köszönetet mondjanak az átültetést végző sebészeknek, szakembereknek. Az európai rendezvény a többi kontinens számára is példát mutatott, 2005-ben – az Európa Tanács Transzplantációs Szakértő Bizottsága javaslatára, a WHO támogatásával –, megtartották a Szervdonáció és Transzplantáció első Világnapját.

      Az idei világnap hazai rendezvényét a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, a Magyar Transzplantációs Társaság és az Országos Vérellátó Szolgálat közösen tartotta. Orvosok, transzplantáción átesett betegek és olimpikonok úszóváltója, válogatott focisták részvételével zajlott kispályás mérkőzés hívta fel a figyelmet arra, hogy a szervátültetés után is lehet sportolni, elvégre a megbetegedett egyén a beültetett szerv révén nem csak a további életre, hanem a minőségi évekre is esélyt kapott. A díjátadó ünnepség azt is üzente a lakosság tagjainak, hogy az egész társadalom sokkal tartozik mindazoknak, akik saját szervük felajánlásával segítették hozzátartozójuk, barátjuk gyógyulását. Évente osztanak Pro Vita díjat azon hazai élődonoroknak, akik egyik veséjükről, májuk egy darabjáról mondtak le. A Transzplantációs Alapítvány idén harmadik alkalommal adományozott Szt. Kozma és Damján díjat azoknak, akik kiemelkedően sokat tettek a szervátültetés érdekében.

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

    Módosítva: 2010.11.02 14:21, Megjelenés: 2010.11.02 14:21
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Sem pánik, sem hamis biztonságérzet

    Kivétel nélkül mindenkit veszélyeztet a koronavírus, ám a transzplantáltaknak azzal a további kockázattal is számolniuk kell, hogy átültetett szervük kilökődésének kivédése érdekében mesterségesen legyengített immunrendszerrel kell átvészelniük a járványt.

    Önzetlen barátságból vesetestvérség született

    Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél veséjét.

    Eurotransplant - Egy donorszerv oda, egy ide

    Megtörtént az első olyan szívátültetés, amelyhez a donorszerv az Eurotransplant International Foundation nemzetközi szervezet közreműködésével érkezett hazánkba. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója elmondta: a 8 éves kislány szívizombetegségben szenvedett, ám alig egy hét alatt hozzájuthatott a donorszervhez.

    A csimpánztámadás áldozata megmutatta új arcát - Fotóval!

    Charla Nash, a connecticuti nő, akit több mint két évvel ezelőtt brutálisan szétmarcangolt egy csimpánz, ma rendkívül hálás az új arcáért, mely lehetővé teszi, hogy ismét része legyen a társadalomnak.

    Transzplantáció és várólista

    Az egészségügyi törvény előírásai szerint azt a beteget, akinél szerv- vagy szövetátültetés orvosilag indokolt, és megfelel a külön jogszabályban foglalt feltételeknek, fel kell venni a szerv-, illetve szövettípusonként vezetett országos várólistára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
    Sport és immunrendszer
    Hogyan befolyásolja a testmozgás az immunitást?
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások