A lakosság háromnegyede felajánlaná szerveit

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

Habár a szervadományozás hazai jogi szabályozása sokak számára nem ismert, a felnőtt lakosság háromnegyede bárkinek felajánlaná szerveit, - derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu megbízásából készített.

A kutatásról bővebben

Kiss Katalin
kutatás vezető
Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft.
1145 Budapest, Szugló u. 9-15.,
Tel: + 36 1 4221634, Fax: +36 1 4221633
4026 Debrecen, Csemete u. 20.,
Tel: +36 52 537470, Fax: +36 52 531309 Mobil: +36 30 6766037
E-mail: [email protected]
www.szinapszis.hu

Hazánkban a hivatalos jogszabályok alapján a szervadományozással kapcsolatban az ún. ’feltételezett beleegyezés’ elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezhető az illető beleegyezése és a szervek eltávolítása elvégezhető.

A felnőtt lakosság fele ismeri a szervadományozás jogi hátterét

A szervadományozás jogi hátterét a felnőtt lakosság 46 százaléka ismeri helyesen, 38 százalékuk – tévesen – úgy gondolja, hogy csak azoknak a személyeknek a szervei ültethetők át, akiknek adományozási szándéka hivatalos módon (egy donorlistára való feliratkozással vagy donorkártya kitöltésével) dokumentálva van.

A lakosság további 16 százaléka nem tudja megmondani, melyik szabály van jelenleg érvényben ebben a tekintetben. Az életkor növekedésével egyébként jelentősen nő azok aránya, akik helyesen tudják a választ: 35 év alatt 33 százalék arányuk, míg 55 év felett már 55 százalék.

A felajánlók köre nagyon széles

A felnőtt lakosság 73 százaléka egyezne bele, hogy halála esetén felhasználják szerveit, további 8 százalékuk pedig valamely családtagjának, ismerősének lenne hajlandó felajánlani azokat. Az adományozást teljes mértékben megtagadók aránya mindössze 3 százalék a felnőtt lakosságon belül, derül ki az egészségügyi piackutatásra szakosodott Szinapszis Kft. felméréséből.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. 2011 augusztusában online, önkitöltős, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a hazai lakosság szervadományozással kapcsolatos véleményét, attitűdjét. A kitöltők száma összesen 545 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor (18+) és nem alapján országosan reprezentatív.

Megfigyelhető, hogy a „mindenkinek felajánlók” aránya lényegesen magasabb (83 százalék) azok körében, akik jól ismerik a szervadományozás hazai jogi hátterét, és ugyanakkor az is igaz, hogy a kérdésben leginkább azok bizonytalanok, akik a szabályozási rendszert sem ismerik (26 százalék).

A lakosság szervadományozással kapcsolatos attitűdje nem változott az elmúlt 2 évben. A Szinapszis Kft. 2009-ben is vizsgálta a kérdést, az akkori és mostani eredmények gyakorlatilag megegyeznek, nagyon hasonlóak. Két évvel ezelőtt a lakosok 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindenkinek felajánlaná szerveit, míg a teljes elutasítók aránya 6 százalék volt.

(WEBBeteg/Szinapszis)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.