• Vese-transzplantáció után

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Azért fordulnék most a segítségéhez, mert október 20.-án volt az élődonoros vesetranszplantációm. Azóta már itthon vagyok, szerencsére minden rendben a vizelettel és a kreatininnel (129 umol/L) is. Mikor dialízisre jártam magas vérnyomásra szedtem gyógyszereket amik be is váltak (Meramyl, Rilmenidin, Atorva-teva, Amlodipin-teva, Bisoprolol, Depressan). Sajnos a műtét után a vérnyomásom az nem javult, sőt emelkedett (170-185/115), ezért írtak fel vérnyomáscsökkentőt. Kezdetnek reggel Bisoprolol 5mg, este pedig amlodipin 5mg. Sajnos ez nem hatott semmit, így már ott tartok hogy reggel: Lokren 20mg, Amlodipin-teva 10mg reggel és este, Meramyl 10mg reggel és este. A kérdésem a következő lenne: Én úgy hallottam, hogy a Meramyl nincs jó hatással most így, szervátültetettként az új vesével és a gyógyszerekkel amit szedek. Felsorolnám, hogy milyen kilökődést gátlókat és egyéb gyógyszereket szedek: Prograf reggel 2 mg este 3 mg. Certican 2x1, 5 mg Prednisolon reggel 15 mg. Asactal 1x100mg (reggel) Valcyte 1x450 mg. (reggel) Pantoprazol-Teva 2x40 mg. Sumetrolim Hétfő-Sz-P. 2 tabletta Bisoprolol helyett Lokren reggel 20mg. Meramyl 2x10 mg. Amlodipin-teva 2.10mg. Tehát a kérdésem az lenne, hogy mit tudna elmondani a Meramyl-ról, milyen hatással van rám most igy, szervátültetés után, nem károsítja az új vesét? A kilökődést gátlókra lehet szedni? Illetve a többi vérnyomáscsökkentőkkel lehet szedni? Van kezelőorvosom, aki most felírta a Meramylt, de én rosszat is hallottam a Meramyl-ról, ezért szeretném kérni az Ön segítségét is! Mit ajánlana, szedjem? Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségét!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves Kérdező! Transzplantációt követően a szükséges gyógyszeres beállítást, akár vérnyomáscsökkentőről, akár más gyógyszerről van szó, minden esetben az az orvos végzi, akihez kontroll vizsgálatok miatt jár, mivel ott van kellő tapasztalatuk az egyes kilökődésgátló gyógyszerek és az egyéb gyógyszerek kölcsönhatásáról, ott lehetséges a gyógyszerek vérszintjének kontrollja is. A Meramyl alkalmazási előiratában a kilökődésgátló gyógyszerek közül a cyclosporint említik meg, hogy csak óvatosan szedhető a két gyógyszer együttesen, de ezt Ön nem szedi. Amennyiben normális a vesefunkciója továbbá a nátrium és kálium szérumszintje is, akkor a Meramyl szedésénél dóziscsökkentés sem szükséges.


        Kérdés: 2015. november 09., 16:54; Megválaszolva: 2015. november 10., 20:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jelenleg urológushoz járok már egy ideje. A problémám az, hogy állandó derékfájdalmaim vannak, a bal vesém kevés százalékban működik (20 valamennyi %). Az urológusom szerint tágulatom van, ami érthető, viszont ennél többet nem tudnak...
        Mi a nagyon magas (170 érték) mikroalbumin következményei? És kezelése