A koffeinről A-tól Z-ig - Függés, mérgezés, mértékletes fogyasztás...

Szerző: Medipress

A korunk előrehaladtával bizony mindannyian érzékenyebbekké válunk a koffein hatására, a fiatalok és gyerekek ugyanis sokkal gyorsabban képesek lebontani a koffeint, mint a felnőttek.

Az emberiség egy igen jelentős része kávéfogyasztó, azaz, szinte minden nap legalább egy csésze, de akár töb, kávét is elfogyaszt. Vagyis, a bolygónk egyik legnépszerűbb drogja a koffein. A koffein természetes formájában több növényben is megtalálható, pl. a kávébabban, a tealevélben és a kókuszdióban is. Ennek köszönhetően nem csupán a „feketelevesben”, de számos élelmiszerben is megtaláljuk, mint összetevőt.

A legtöbbször ital útján jutunk a koffeinhez

Legtöbbször ital formájában vesszük magunkhoz a koffeint, pl. a kávé, kóla, tea révén, vagy csokoládéban, illetve különböző tabletták útján juttatjuk a szervezetünkbe. Hogy mégis, miben, átlagosan mennyi koffein van, azt az alábbiakban gyűjtöttük össze:

"Rosszul lettem az energiaitaltól! Miért?" - Az orvos válaszol
"Nemrég elfogyasztottam egy energiaitalt és pár órán belül rosszul lettem (remegett a kezem, nem bírtam menni, le kellett feküdnöm). Mi okozhatta a rosszullétemet?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
  • egy csésze kávéban 100 mg
  • egy csésze teában 70 mg
  • egy kisüveg kólában 50 mg
  • 30 dkg csokiban 6 mg
  • a különböző koffeintablettákban 30-200 mg

A legtöbbünnek napi 200-300 mg meg sem kottyan, de aki érzékeny a koffeinre, vagy bizonyos gyógyszereket kell szednie, annak érdemes csökkentenie a koffeinbevitelt, amellyel kapcsolatban a legjobb, ha orvosunk tanácsát kérjük ki.

A koffein nyugtalanságot, izgatottságot okozhat, könnyebben dühbe gurulhatunk miatta, de kialakulhat a hatására izomrángatózás, álmatlanság, fejfájás, hányinger, sőt hasmenés és szívritmuszavar is.

A koffeinnel legkevésbé kompatibilis gyógyszerek általában az antibiotikumok és a tüdőtágító készítmények, de ha ilyet szedünk, akkor a kezelőorvost érdemes megkérdezni arról, mennyire áll fenn esetünkben valamilyen kockázat.

Ne feledje! - Függőséget okozhat!

A koffein ugyanakkor gyógyászati céllal is alkalmazható, például szív- és érrendszeri stimulánsként és enyhe vízhajtóként. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a koffein, az amfetaminhoz, kokainhoz és heroinhoz hasonlóan egy függőséget kialakító szer.

A koffeintúladagolás tünetei és következményei

A mérsékelt koffeinfogyasztás napi 130-300mg-ot jelent, míg a koffeintúladagolásról a napi 600mg fölötti fogyasztásnál beszélhetünk. A koffein túladagolás hányingert, émelygést, hányingert, hasmenést, szédülést, és gyakori vizelési ingert okoz. A koffein függőséget okoz, oly mértékben, hogy mérsékelt fogyasztás utáni megvonás is fejfájással, émelygéssel, ingerlékenységgel, csökkent koncentrációs készséggel és akár depresszióval is járhat.

Amennyiben azt érezzük, minden nap szükségünk van rá, akkor már függők vagyunk, ennek megflelően, ha nem jutunk hozzá, megvonási tüneteket produkálunk, azaz fájhat a fejünk és fáradtnak érezhetjük magunkat – ezek a tünetek azonban néhány nap alatt elmúlnak.

Ha nem akarunk függékké válni, csupán élvezeti értékéért fogyasztanánk a koffeintartalmú italokat és ételeket, vagy már függők vagyunk, de le szeretnénk szokni, akkor figyeljünk mindig a csomagoláson látható információkra, hogy tisztában legyünk azzal, mennyi koffeint veszünk magunkhoz.

Érdemes fokozatosan csökkenteni a szervezetünkbe juttatott koffein mennyiségét, így az elvonási tüneteket elkerülve tudunk leszokni a koffeinről.

A teában lévő koffeinszint úgy csökkenthető, ha kevesebb ideig forraljuk a teafüvet, vagy helyette koffeinmentes gyógynövény-teát iszunk.

Koffein teából, kávéból, energiaitalból, gyógyszerből, guaranából

Koffeinhez számtalan forrásból juthatunk. Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, attól függően, hogyan és miből készült. Az instant kávé kevesebb, míg a kávébabbból frissen darált kávé több koffeint tartalmaz.
Egy csésze zöldtea átlagosan 25-40mg koffeinnel pörget fel, a fekete 40-70mg, míg egyes gyógyszerek akár több, mint 100mg koffeint is tartalmazhatnak tabblettánként. Egyes üdítőitalokban (pl. Coca Cola vagy Pepsi), valamint az energiaitalokban is nagy mennyiségben található.
A guarana a Poullinia cupana var sorbilis növény magjából készül, és természetes koffein tartalma 5 százalék körüli. Általában ginsenggel kombinálják, így növelve a hatást.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Tavaszi zsongás a nyár küszöbén

Január, február, itt a nyár - tartja a mondás. A köztes időben az időjárási szempontból is igen szeszélyes tavaszi hónapok is feladják a leckét...

Koffein - Ajánlott mérték és a...

Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.