A női orgazmus titkai

Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

A nők többsége köztudomásúlag nehezebben éri el az orgazmust, mint a férfiak. Vajon mi lehet ennek az oka?

A férfiak és a nők közötti különbségeket nagyon sokan boncolgatták már, hiszen a téma kimeríthetetlen forrásból fakad. Milliók élnek át orgazmussal kapcsolatos zavarokat, s most, amikor a korlátlan férfiuralom már a múlté, természetes, hogy foglalkozzunk a problémával.

Elmúlt az az időszak, amikor a szexualitásról tilos volt beszélni, s csak a férfiak élvezhették az együttléteket. Az egyenrangúság bekúszott a hálószobába is, így a nőknek éppolyan joguk, hogy élvezzék a szexet, mint a férfiaknak.

Csakhogy ez nem mindig egyszerű, hiszen éppen a különbségek lehetnek az okozói a szexuális élet ellaposodásának, illetve az orgazmus elmaradásának.

Mi is az az orgazmus?

„Nincs orgazmusom! Mi lehet a baj!”- Az orvos válaszol

„Húsz éves vagyok és még soha nem volt orgazmusom. Se hüvelyi se csikói eredetű. Van egy komoly barátom, 3 éve vagyunk együtt. A szexet élvezem, de úgy érzem, hogy egy bizonyos ponton nem tudok átjutni.”

Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből

Az orgazmus egy igen bonyolult lelki és agyi folyamat, amely során oxitocin hormon termelődik, amely a szexuális izgalom legfőbb okozója. Az agyunkban helyet kapott egy úgynevezett vágyközpont is, amely különböző jeleket küld szét a gerincvelőn át a nemi szervekhez, és fokozatosan elborítja a testet, folyamatos izommozgásokat stimulálva.

A lezajló folyamat hatására boldogsághormon áramlik szét a testben. Minden ember egyéni, egyedi módon éli ezt meg, az orgazmushoz való viszonyunkat, a partnerhez való érzelmi kötődésünket azonban sok tekintetben meghatározza nemi hovatartozásunk.

Egy kutatás szerint az együttlét után a férfiak kétharmada elalszik, egytizedük eszik, illetve iszik valamit, egynegyedük lezuhanyozik, tizenöt százalékuk cigarettára gyújt. A nők ezzel szemben a kontaktust keresik, szeretnek összebújni, beszélgetni, vágynak a fizikai és lelki kapcsolatra.

Orgazmuszavarok

Vizelési inger orgazmus közben? - Az orvos válaszol

„Orgazmus közben a jóérzéssel együtt a vizeletem is távozik (nem pár csepp!). SM-beteg vagyok. Mit tehetnék a megoldás érdekében?”

Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből

A különféle orgazmuszavarok létező problémák, amelyekről tabuk nélkül kell tudnunk beszélni.

Akár fiatal-, akár időskorban jelentkeznek, semmiképp sem szabad átsiklanunk felettük. Feszültség, depresszió, esetleg régebbi negatív szexuális élmények, sőt szervi problémák is okozhatják az orgazmus zavarait.

Efféle zavarok a férfiaknál is előfordulhatnak, de a nőknél sokkal gyakoribbak. A női orgazmusképtelenségnek számos, igen különböző oka lehet. Ilyenek például:

 • alsóbbrendűségi érzés,
 • negatív önkép,
 • negatív testkép,
 • kontrollvesztéstől való félelem,
 • korábbi nemi erőszak,
 • gyermekkori szexuális kihasználás,
 • a kapcsolaton belüli alkalmazkodás nehézsége,
 • nem megfelelő párkapcsolati és szexuális kommunikáció,
 • vaginális orgazmussal kapcsolatos hiedelmek,
 • orgazmus megjátszása.

Bár kisebb számban, de a férfiaknál is előfordulnak orgazmussal kapcsolatos zavarok. Okai a következők:

 • teljesítményszorongás,
 • merev vallási előírásokhoz kötődő bűntudat,
 • elkerülő viselkedés,
 • szexuális traumák, párkapcsolati problémák,
 • félelem a nem kívánt terhességtől,
 • alacsony tesztoszteronszint,
 • fej- vagy gerincvelő-sérülés,
 • alkoholfogyasztás,
 • egyes magas vérnyomásra szedett gyógyszerek,
 • szorongásoldók, antidepresszánsok.

Minden a fejben dől el – szokták mondani. Így van ez az orgazmussal is. Ha ráhangolódik, és csak a partnerére, illetve a tőle kapott gyengéd érintésekre koncentrál, ha a fentebb említett okokat próbálja megoldani, elfelejteni, átalakítani, akkor valószínűbb lesz a siker. Legvégső esetben pedig, ha nem tud megbirkózni mindennel egyedül, ajánlott szakemberhez fordulni.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A női orgazmus a nőgyógyász...

Milyen folyamatok játszódnak le az orgazmus során? Milyen befolyással van a havi ciklus az orgazmusra? Cikkünkből kiderül.

A hüvelyről és szerepe az...

A női orgazmus részben napjainkban is rejtély a tudósok és az orvosok számára, ugyanakkor egyre inkább fény derül annak működésére, és ennek...

Mi állhat a hüvelyi orgazmus...

Fiatal nő vagyok. Az első alkalom nagyon fájt. Azt hittem, ez csak az első pár alkalommal lesz így, de nem, sajnos több éve ilyen. Teljesen...

Orgazmus közben fellépő fejfájás...

Szex közben a csúcs felé közeledve a halántékom és a homlokom majd szétdurran, olyan érzés mintha szét akarna szakadni. Kérdésem, hogy mi...

Hálószobatitkok a házasságban - Az...

Létezik az, hogy egy gyermek születése után a feleségem nem kívánja az együttlétet? Tényleg az orgazmus nélküliség miatt lehet az utóbbi időben...

Mit jelent pár csepp vizelet orgazmus...

Én egy 22 éves lány vagyok, és még szűz, de van barátom. Távolsági kapcsolatban élünk, ezért csak nagyon ritkán tudunk találkozni. A problémám...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.