A női orgazmus titkai

Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

A nők többsége köztudomásúlag nehezebben éri el az orgazmust, mint a férfiak. Vajon mi lehet ennek az oka?

A férfiak és a nők közötti különbségeket nagyon sokan boncolgatták már, hiszen a téma kimeríthetetlen forrásból fakad. Milliók élnek át orgazmussal kapcsolatos zavarokat, s most, amikor a korlátlan férfiuralom már a múlté, természetes, hogy foglalkozzunk a problémával.

Elmúlt az az időszak, amikor a szexualitásról tilos volt beszélni, s csak a férfiak élvezhették az együttléteket. Az egyenrangúság bekúszott a hálószobába is, így a nőknek éppolyan joguk, hogy élvezzék a szexet, mint a férfiaknak.

Csakhogy ez nem mindig egyszerű, hiszen éppen a különbségek lehetnek az okozói a szexuális élet ellaposodásának, illetve az orgazmus elmaradásának.

Mi is az az orgazmus?

„Nincs orgazmusom! Mi lehet a baj!”- Az orvos válaszol

„Húsz éves vagyok és még soha nem volt orgazmusom. Se hüvelyi se csikói eredetű. Van egy komoly barátom, 3 éve vagyunk együtt. A szexet élvezem, de úgy érzem, hogy egy bizonyos ponton nem tudok átjutni.”

Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből

Az orgazmus egy igen bonyolult lelki és agyi folyamat, amely során oxitocin hormon termelődik, amely a szexuális izgalom legfőbb okozója. Az agyunkban helyet kapott egy úgynevezett vágyközpont is, amely különböző jeleket küld szét a gerincvelőn át a nemi szervekhez, és fokozatosan elborítja a testet, folyamatos izommozgásokat stimulálva.

A lezajló folyamat hatására boldogsághormon áramlik szét a testben. Minden ember egyéni, egyedi módon éli ezt meg, az orgazmushoz való viszonyunkat, a partnerhez való érzelmi kötődésünket azonban sok tekintetben meghatározza nemi hovatartozásunk.

Egy kutatás szerint az együttlét után a férfiak kétharmada elalszik, egytizedük eszik, illetve iszik valamit, egynegyedük lezuhanyozik, tizenöt százalékuk cigarettára gyújt. A nők ezzel szemben a kontaktust keresik, szeretnek összebújni, beszélgetni, vágynak a fizikai és lelki kapcsolatra.

Orgazmuszavarok

Vizelési inger orgazmus közben? - Az orvos válaszol

„Orgazmus közben a jóérzéssel együtt a vizeletem is távozik (nem pár csepp!). SM-beteg vagyok. Mit tehetnék a megoldás érdekében?”

Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből

A különféle orgazmuszavarok létező problémák, amelyekről tabuk nélkül kell tudnunk beszélni.

Akár fiatal-, akár időskorban jelentkeznek, semmiképp sem szabad átsiklanunk felettük. Feszültség, depresszió, esetleg régebbi negatív szexuális élmények, sőt szervi problémák is okozhatják az orgazmus zavarait.

Efféle zavarok a férfiaknál is előfordulhatnak, de a nőknél sokkal gyakoribbak. A női orgazmusképtelenségnek számos, igen különböző oka lehet. Ilyenek például:

 • alsóbbrendűségi érzés,
 • negatív önkép,
 • negatív testkép,
 • kontrollvesztéstől való félelem,
 • korábbi nemi erőszak,
 • gyermekkori szexuális kihasználás,
 • a kapcsolaton belüli alkalmazkodás nehézsége,
 • nem megfelelő párkapcsolati és szexuális kommunikáció,
 • vaginális orgazmussal kapcsolatos hiedelmek,
 • orgazmus megjátszása.

Bár kisebb számban, de a férfiaknál is előfordulnak orgazmussal kapcsolatos zavarok. Okai a következők:

 • teljesítményszorongás,
 • merev vallási előírásokhoz kötődő bűntudat,
 • elkerülő viselkedés,
 • szexuális traumák, párkapcsolati problémák,
 • félelem a nem kívánt terhességtől,
 • alacsony tesztoszteronszint,
 • fej- vagy gerincvelő-sérülés,
 • alkoholfogyasztás,
 • egyes magas vérnyomásra szedett gyógyszerek,
 • szorongásoldók, antidepresszánsok.

Minden a fejben dől el – szokták mondani. Így van ez az orgazmussal is. Ha ráhangolódik, és csak a partnerére, illetve a tőle kapott gyengéd érintésekre koncentrál, ha a fentebb említett okokat próbálja megoldani, elfelejteni, átalakítani, akkor valószínűbb lesz a siker. Legvégső esetben pedig, ha nem tud megbirkózni mindennel egyedül, ajánlott szakemberhez fordulni.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A hüvelyről és szerepe az...

A női orgazmus részben napjainkban is rejtély a tudósok és az orvosok számára, ugyanakkor egyre inkább fény derül annak működésére, és ennek...

Mi állhat a hüvelyi orgazmus...

Fiatal nő vagyok. Az első alkalom nagyon fájt. Azt hittem, ez csak az első pár alkalommal lesz így, de nem, sajnos több éve ilyen. Teljesen...

Orgazmus - "Tudom, hogy sok nő küzd...

"Öt éve élek szexuális életet, voltam már néhány férfival, de sosem tudtam eljutni a csúcsra vaginálisan. Az elején volt csikló orgazmusom és...

Két perces az együttlét - Hogyan...

Tisztelt Doktor Úr! Párommal szeretjük egymást, azonban az utóbbi időben az együttlétek mindössze pár percesek. Hogyan lehet ezen segíteni, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.