Mikortól beszélünk korai magömlésről?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent: 2010.05.25.

Előfordulhat, hogy szexuális együttlét során a férfi hamarabb ejakulál, mint azt ő, vagy a partnere szeretné. Mindaddig, míg ez csak ritkán fordul elő, nem ad okot aggodalomra. Ha azonban gyakran történik meg, vagy röviddel a behatolás után, nagy valószínűséggel korai magömlése van.

Korai magömlés

Minden, amit a korai magömlésről tudni érdemes, megtalálható az alábbi linken. Olvasson tovább, tudjon meg mindent! Összefoglaló cikkünk a témában.

Bővebben Korai magömlés - okok és technikák

A korai magömlés olyan állapot, mely bármely életkorú férfit érinthet. A kifejezés azt jelenti, hogy az érintett férfi nem képes nem képes szabályozni az orgazmus és ejakuláció idejét. A legújabb kutatások szerint a férfiak 20-30 százalékát érinti a korai magömlés, ám mivel sokan nem fordulnak segítségért, ez az arány még magasabb is lehet.

Számos elmélet van arról, vajon mi áll a korai magömlés hátterében, ám a legtöbb orvos egyetért abban, hogy ez nem betegség. A korai magömlésért általában pszichológiai tényezők (pl. stressz, depresszió, szorongás), illetve egyéb emocionális tényezők a felelősek, noha biológiai okai is lehetnek. Bár sokan zavarban vannak eme állapotuk miatt, és nem beszélnek róla, tudnia kell, hogy a korai magömlés kezelhető.

Milyen jelek utalnak a korai magömlésre?

A korai magömlés elsődleges jele, hogy a férfi hamarabb ejakulál, mint azt ő vagy partnere szeretné, mely gyakori előfordulása mindkét partnernél szorongást okozhat. A probléma azonban bármely szexuális helyzetben, így maszturbáció során is előfordulhat.

Orvosilag elsődleges, egész életen át tartó, valamint másodlagos, szerzett korai magömlésről beszélünk. A korai magömlés tünetei:

 • a magömlés a behatolás után egy percen belül bekövetkezik
 • a magömlés késleltetésére való képtelenség minden vagy majdnem minden hüvelyi behatolás esetén
 • szexuális frusztráció, szorongás, a szexuális intimitás kerülése

A korai magömlés - okok és technikák
Korai magömlésről akkor beszélünk, ha a férfi szándéka ellenére nem tudja megfelelően kontrollálni magömlésének idejét, és a hüvelybe hatolás előtt, illetve azt követően rövid időn belül, a partner kielégülése előtt következik be a magömlés.
Okok és technikák>>

Bár a korai magömlés bármely életkorban előfordulhat, leggyakrabban a szexuális élet kezdetén, illetve a késői életévekben jelentkezik. Ez utóbbi esetben az orgazmushoz szükséges idő folyamatosan csökken. A korai magömléstől szenvedő férfiakat számos egyéb állapot is sújtja:

 • Egyre növekvő szorongás a szexuális teljesítménnyel és kapcsolatosan
 • Önbizalomvesztés
 • Fokozott stressz szint
 • Csökkent örömérzés a szexuális együttlét alkalmával
 • Bűntudatérzet a szexuális partner iránt

Kutatások szerint a korai magömlés kiváltó oka az agy elfojtott szerotonintermelése. Így a depresszió, szorongás, és a poszt-traumás stressz szindróma mind hatással vannak a korai magömlésre.

Mikor keresse fel orvosát?

"Mit jelent pár csepp vizelet orgazmus közben?"
"Én egy 22 éves lány vagyok, és még szűz, de van barátom. Távolsági kapcsolatban élünk, ezért csak nagyon ritkán tudunk találkozni. A problémám mostanában kezdett jelentkezni." Az orvos válasza>>

Ha úgy érzi, hogy a korai magömlés valós probléma az Ön esetében is, keresse fel orvosát. Számoljon be minden olyan tényezőről, melyről úgy gondolja, hatással lehet szexuális teljesítményére.

Amennyiben az orvos úgy véli, hogy a háttérben nem (csak) pszichés problémák húzódnak meg, fizikális vizsgálatokra is szükség van (pl. prosztata), hogy kizárják bármi komolyabb betegség lehetőségét. Hivatalosan a normális/ nem korai magömlés általában a behatolást követő 2-10 perc.

A korai magömlés okai

A korai magömlés pontos oka ismeretlen. Míg egykor úgy gondolták, hogy kizárólag pszichés okai vannak, ma már tudjuk, hogy sokkal bonyolultabb, és a pszichés és biológiai tényezők komplex kölcsönhatását is magába foglalja. Egyes orvosok szerint egyik oka lehet, hogy a korai szexuális élmény olyan beidegződéseket hoz létre, melyen később nehéz változtatni:

 • Olyan helyzet, mikor siettetni kell az orgazmust, nehogy kiderüljön, mit csinál, vagy rányisson a fiatalra
 • Bűntudat, mely növeli a sietős szexuális aktust

Más tényezők is szerepet játszhatnak a korai magömlés kialakulásában:

 • A szex hatása lelkivilágunkra
  A harmonikus szexuális élet a mentális egészség szempontjából is lényeges tényező. A jó szex magabiztossá tesz, javítja a belső kisugárzást, segíti a valós, pozitív testkép kialakulását és megtartását...
  Tudjon meg többet a témáról a WEBBetegen!
  Erekciós zavar – Azok a férfiak, akik aggódnak amiatt, hogy sikerül-e elérni, illetve tartósan fenntartani az erekciót, hajlamosak lehetnek siettetni az ejakulációt, mely szokáson nehéz később változtatni.
 • Szorongás – A korai magömléssel küzdő férfiak általában szoronganak is, vagy kifejezetten a szexuális teljesítmény, illetve egyéb okok miatt.
 • Kapcsolati problémák – Ha korábbi kapcsolatában nem, vagy csak ritkán fordult elő korai magömlés, akkor a jelenlegi problémához minden bizonnyal hozzájárul az aktuális párkapcsolata.

Biológiai okok:

 • Kóros hormonszint
 • A neurotranszmitterek (agyi vegyületek) abnormális szintje
 • Az ejakulációs rendszer kóros reflex trevékenysége
 • Bizonyos pajzsmirigy problémák
 • A prosztata vagy húgycső gyulladásos fertőzése
 • Öröklött tulajdonságok

Ritkán a korai magömlés okai:

 • Műtét vagy trauma okozta idegrendszeri károsodás
 • Szorongásra vagy egyéb mentális problémára alkalmazott gyógyszerekről, vagy narkotikumokról való leállás

Korai magömlés - Kockázati tényezők

Egyes tényezők növelhetik a korai magömlés előfordulásának kockázatát:

 • Erekciós zavar - Az erekció elvesztésétől való félelem miatt önkéntelenül is sietteti az ejakulációt
 • Egészségügyi problémák – Bizonyos egészségügyi problémák, melyekkel kapcsolatosan aggodalom léphet fel szexuális együttlét során (pl. szívbetegség) tudat alatt okozhatja az együttlét befejezésének siettetését, korai magömlést
 • Stressz – Az érzelmi és szellemi megterhelés gyakran korlátozza a relaxációs képességet és a szexuális együttlétre való koncentrálást, mely hozzájárul a korai magömléshez
 • Bizonyos gyógyszerek – Ritkán, de előfordul, hogy bizonyos gyógyszerek befolyásolják az agy hírvivő anyagainak működését, korai magömlést okozva

A korai magömlés szövődményei

 • Kapcsolati problémák – A korai magömlés hatására párkapcsolati problémák jelentkezhetnek
 • Termékenységi problémák – A korai magömlés megnehezíti a gyermekre vágyó pároknál a megtermékenyítést, s ha az nincs megfelelően kezelve, mérlegelni kell a meddőségi kezelés igénybevételét

Hogyan kezelhető a korai magömlés?

A korai magömlés szexuális terápiával, pszichoterápiával és gyógyszeres kezeléssel szüntethető meg. Sokak számára ezek kombinációja a leghatékonyabb.

Érettség és ismeret

A nemi élet örömtelisége jelentős mértékben függ az egyén szexuális ismereteitől, testi és lelki érettségétől, önismeretétől, gátlásaitól, a partner felkészültségétől, de társadalmi, kortársi elvárásoktól is. A szexuális viselkedést ugyanúgy tanulni illetve tanítani kell, kellene, mint az étkezést, járást, olvasást. Bár maga a funkció mindkét nemnél működik - férfiaknál többnyire spontán örömérzés is kíséri az ejakulációt (magömlést), míg nőknél hosszas tanulási, érési folyamat eredménye az orgazmus - a kölcsönösen kielégítő, örömöt okozó szexuális élet még számtalan egyéb tényezőtől (ismeretanyag, tapasztalatok, érzelmek) függ...
Tudjon meg a témáról többet a WEBBetegen!

Szexuálterápia – Egyes esetekben a szexuálterápia már olyan egyszerű lépésekkel is segít, mint a szexuális együttlét előtti maszturbáció, mely segít a késleltetni a magömlést szex közben. Emellett az orvos javasolhatja egy időre a közösüléstől való tartózkodást és helyette egyéb szexjátékok alkalmazását, annak érdekében, hogy az együttlét miatti szorongás megszűnjön.

Nyomás technika – Ez a módszer a következőképpen működik:

 • 1. lépés – Kezdje el a szexuális aktivitást a megszokott módon, beleértve a pénisz stimulálását is, és folytassa egészen addig, míg úgy nem érzi, majdnem kész az ejakulálásra
 • 2. lépés – Kérje meg partnerét, hogy nyomja meg a pénisze végét azon a ponton, ahol a makk csatlakozik a pénisztörzshöz, mindaddig, míg az ejakulációra való késztetés el nem múlik
 • 3. lépés – Ezt követően várjon körülbelül 30 másodpercig, majd folytassa az előjátékot. Lehet, hogy a prés után kisebb erekciót tapasztal, de ne aggódjon, a pénisz újbóli izgatása után visszanyeri a teljes merevedést.
 • 4. lépés – Ha ismét úgy érzi, ejakulálnia kell, ismételjék meg a folyamatos nyomást.

Amennyiben ezt a technikát annyiszor ismétlik, amennyiszer szükség van rá, eléri, hogy gyors ejakuláció nélkül tudjon behatolni partnere hüvelyébe. Ezzel a módszerrel megtanulja késleltetni a magömlést, s egy idő után már nem is lesz szüksége a nyomás technika alkalmazására.

Gyógyszeres kezelés – Bizonyos antidepresszánsok, és helyi érzéstelenítésre használt krémek alkalmazásával kezelhető a korai magömlés. Mindenképpen kérje ki orvosa véleményét mielőtt ezek alkalmazását megkezdené, mivel mellékhatásként hányingert, szájszárazságot, álmosságot és csökkent libidót tapasztalhat.

Az érzéstelenítő krémek használata miatt csökkenhet a szexuális élvezet, mivel csökken a pénisz érzékenysége is. Annak ellenére, hogy közösülés előtt a krémet letörölték, egyes tanulmányokban a nők arról számoltak be, hogy az ő nemi szervük érzékenysége is csökkent. Ritkán pedig előfordulhat, hogy az ezekben a krémekben található lidokain vagy prilocaine allergiás reakciót vált ki.

Alternatív gyógymód
Egy nemrégiben közzétett tanulmány arról számolt be, hogy a jóga hatékony a korai magömlés kezelésében, ám a kutatók hangsúlyozzák, hogy további kutatások szükségesek még ezen a téren.

Korai magömlés - A megelőzésről

Egyes esetekben a korai magömlésnek a partnerek közötti nem megfelelő kommunikáció, vagy a női és férfi szexuális működés nem kellő ismerete az oka.

A nők általában hosszabb, elhúzódóbb stimulációt igényelnek az orgazmus eléréséhez, mint a férfiak, és ez az eltérés okozhat nézeteltérést a partnerek között, mely a szexuális együttléteket frusztrációval töltheti meg. Ez a férfiaknál korai magömlést okozhat.

A nyílt kommunikáció, illetve a különféle segítségek kipróbálására való hajlandóság segít a partnerek kölcsönös elégedettségének elérésében, illetve csökkenti a konfliktust és a teljesítmény miatti szorongást.

Amennyiben nem elégedett szexuális életével, ossza meg aggodalmait partnerével, anélkül, hogy hibáztatná őt. Ha nem tudja megoldani szexuális problémáját, keresse fel orvosát, aki valószínűleg egy terapeutát fog ajánlani, aki segít Önnek elérni, hogy kielégítő legyen a szexuális élete.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A cink szerepe A cink szerepe

Miért van rá szükség? Melyek a kedvező élettani hatásai?

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Szex utáni visszatérő hólyaghurut - megelőzés, kezelés, és még több gyakorlati tipp

A hólyaghurut sok nő számára valódi átok. Rendkívül fájdalmas lehet, és sürgető, gyakori vizelési ingert okoz. A vizelet zavaros, vörös vagy...

Korai magömlés - Válaszok a legfontosabb kérdésekre

Előfordulhat, hogy szexuális együttlét során a férfi hamarabb ejakulál, mint azt ő vagy a partnere szeretné. Nincs ok aggodalomra addig, amíg ez...

Hogyan kontrollálja a korai magömlést?

A korai magömlés világszerte rengeteg férfit érint, ez a leggyakoribb szexuális probléma a 40 év alattiak körében. Fontos megérteni, megismerni a...

Korai magömlés - okok és technikák

Korai magömlésről akkor beszélünk, ha a férfi szándéka ellenére nem tudja megfelelően kontrollálni magömlésének idejét, és a hüvelybe hatolás...

Korai magömlés: Hogyan segíthet a párjának?

A korai magömlés problémája bármely életkorú férfit érinthet, leggyakrabban azonban a szexuális élet kezdetén, illetve időskorban jelentkezik....

Férfititkok - Őszintén a korai magömlésről

A nemi élet örömtelisége jelentős mértékben függ az egyén szexuális ismereteitől, a kapcsolattól, a partnerek testi és lelki érettségétől...

Korai magömlés: Mítoszok és tények

Korai magömlésről akkor beszélünk, mikor a férfi képtelen ellenőrzése alatt tartani az orgazmusát, és az ezzel járó magömlést. Íme a...

Korai magömlés – fontos az őszinteség!

A korai magömlés csak első ránézésre a férfiak dolga. Ha túl korai az ejakuláció, az a nők csúcsra törését is ellehetetleníti. A 20 és 50 év...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.