• Az oxitocin felelős a férfiak érzékenységéért

    Szerző: MTI

    Már egy kevés oxitocin is a nőkhöz foghatóan érzékennyé teszi a férfiakat - számoltak be német kutatók.

    Az oxitocin nevű hormon hozzájárul ahhoz, hogy a férfiak érzékenyebben viszonyuljanak mások irányában - bizonyították a cambridge-i Babraham Intézet és a Bonni Egyetem kutatói, akik a Journal of Neuroscience című tudományos folyóiratban számoltak be vizsgálódásaikról.

    Hirdetés

    A kutatásban 48 egészséges férfi vett részt, a csoport fele oxitocintartalmú orrsprayt kapott, míg másik fele placebót. Ezek után a szakemberek érzelmileg megindító képeket - például egy síró gyermeket ábrázolót - mutattak az alanyoknak. A férfiaknak a kép láttán meg kellett mondaniuk, mennyire éreznek együtt a képeken szereplőkkel. Később más teszteknek is alávetették őket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Az oxitocinos csoport sokkal magasabb empátiaszintet mutatott a placebócsoportnál" - összegezte az eredményeket a Bonni Egyetem pszichológiai klinikájának kutatója. René Hurleman szerint az előbbi csoport tagjai elérték a nőknél megszokott értékeket.

    Az agy hipotalamusz nevű területéről érkező oxitocin hormonnak többek közt vágyfokozó hatása van, erősíti az anya-gyermek kapcsolatot, de ez váltja ki a szülési fájdalmakat is. Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy a hormon befolyással van az emberi pszichére és a szociális viselkedésre.

    A mostani felfedezések révén lehetséges, hogy az oxitocint a későbbiekben a skizofrénia kezelésére is alkalmazzák.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.04.30 10:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) okai férfiaknál

    Az androgén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás genetikailag meghatározott és hormonfüggő, általában a férfiakra jellemző, de ritkán nőknél is előfordulhat. Férfiaknál nagyon gyakori, körülbelül öt férfi közül négynél jelentkezik. Náluk a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal (androgének) szembeni genetikailag meghatározott túlérzékenysége áll fenn.

    Az oxitocin - Miért fontos a szervezet számára?

    Az oxitocin olyan anyag, aminek a nevét hétköznapjainkban is gyakran halljuk, de kevés konkrétumot tudunk róla. Rengetegen találkoztak vele, rengetegen hallották a nevét, de nem biztos, hogy minden hatása ennyire széles körben ismert. Nőgyógyászati klinikákon szülés közben, fájások megindítására gyakran használt szer. Mi mindenben van még ezen túl szerepe?

    Változókor - Hogyan jelentkezik a nőknél és a férfiaknál?

    A változókor - a klimax - komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttes. Megjelenése különböző mértékben, de mindkét nem esetében megfigyelhető. Egyénileg eltérő, hogy kit milyen mértékben terhelnek meg a tünetek, illetve testi- vagy lelki jelenségek állnak-e előtérben.

    Férfias típusú hajhullás - Jellemzők és kezelési lehetőségek

    A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) férfiak körében a hajhullás leggyakoribb típusa, de ritkán nőknél is előfordulhat. Körülbelül öt férfi közül négyet érint többé-kevésbé kifejezett formában. Oka a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal szembeni genetikailag meghatározott túlérzékenysége.

    A férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk

    Tudományos tényekkel támasztották alá, hogy a férfiak is rendelkeznek biológiai órával, és számukra is ajánlatosabb inkább korábban szülővé válni. Az idősebb férfiak gyermekei nagyobb eséllyel születnek valamilyen rendellenességgel.

    Hatalmas előrelépést jelenthet a multiparametrikus MRI a prosztatarák diagnosztizálásában

    Hatalmas előrelépést jelenthet a multiparametrikus - több paraméterre kiterjedő - MRI-vizsgálat a prosztatarák pontosabb felismerésében - állítják brit szakemberek, akik szerint a módszer csaknem kétszer annyi rosszindulatú daganat felismerését teszi lehetővé.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.