• Mennyire egészségesek a konzerv ételek?

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Ha gyors étkezésről van szó, mindig számíthat a konzerv élelmiszerekre, mint a nélkülözhetetlen tápanyagok kényelmes forrására. De vajon mennyire egészségesek?

        Ma már szinte minden élelmiszer konzerválható.  Vegyük például a rénszarvas pástétomot, a currys csirkét és a félkész konzervételeket.

        Hirdetés

        A rengeteg rendelkezésre álló lehetőség mellett vajon, hogyan tudja eldönteni, bízhat-e abban, amit eszik? És ami még fontosabb, mennyire egészségesek a konzerv élelmiszerek?

        Hogyan működik a konzerválás?

        Ahhoz, hogy megértse, egészségesek-e vagy sem a konzerv élelmiszerek, először meg kell értenie a konzerválási eljárást. A konzerválás egy olyan módszer, mely célja, hogy hosszú távra megőrizze az élelmiszert légmentesen záródó edényben. 

        A kolbászmérgezés (botulizmus)

        A botulizmus a legsúlyosabb olyan megbetegedés, ami kapcsolatba hozható a télen népszerű házi disznóvágásokkal. A Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt mérgező anyagcseretermék, a botulotoxin egy grammjának milliomod része is halálos lehet az emberre.

        A kolbászmérgezés (botulizmus)

        Mivel az élelmiszer légmentesen zárt, kémiai tartósítószerek csak ritkán szükségesek.  Ehelyett különböző módszereket alkalmaznak, hogy megakadályozzák a romlását,  például melegítést, fagyasztást vagy szárítást. 

        Általában az alacsony savtartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek, a tenger gyümölcsei és a hús magas hőmérsékleten  történő sterilizálást igényelnek, mely  elpusztítja a káros baktériumokat.  Ilyen hőmérsékletet csak  gőznyomás használata által lehet elérni. 

        Magas savtartalmú élelmiszerek, mint a gyümölcsök vagy savanyúság, biztonságosan forrásban lévő vízfürdővel konzerválhatóak, mert az élelmiszerek savtartalma további védelmet nyújt a baktériumok ellen.

        Mindez nagyszerű, de aligha ad választ a kérdésünkre, hogy a konzerv élelmiszerek fogyasztása egészséges-e.

        Soha ne egyen az olyan konzervből, amely:

        • szivárog 
        • a fedele domború 
        • horpadt
        • repedt 
        • elszíneződött 
        • rossz szagokat áraszt

        Igen

        A konzervipar  olcsó és kényelmes lehetőséget nyújt az  élelmiszerek hosszú távú tárolására. 

        Mivel a konzerv élelmiszerek tömegtermékek, gyakran olcsóbbak, mint a friss. 

        Ráadásul a konzerv élelmiszerek  biztonságosan tárolhatók több  évig is.

        A magas savtartalmú ételek, mint a paradicsom és a gyümölcsök legfeljebb 18 hónapig, míg az alacsony savtartalmú húsok és zöldségek kettőtől öt évig tárolhatók. 

        Ahhoz, hogy biztonsággal fogyaszthassa őket, hűvös, tiszta és száraz helyen kell tárolni, és soha nem a  tűzhely felett, a mosogató alatt vagy nedves garázsban,  pincében.

        Nem

        A konzerv élelmiszerek baktériumot tartalmazhatnak.

        Szerencsére a konzerválási eljárás során termelt hőmérséklet elég magas ahhoz, hogy elpusztítsa a baktériumokat.

        Sajnos azonban ha a konzerv épsége veszélybe kerül valamilyen módon,  a szennyeződés még mindig lehetséges.

        Forrás: WEBBeteg
        Cs. K., fordító; Foxnews
        Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Módosítva: 2017.12.27 16:04, Megjelenés: 2017.12.27 16:04
      • Cikkajánló

        Percentilis görbék

        Percentilis görbék

        Dr. Árki Ildikó

        A gyermekek súly- és hosszfejlődésének nyomon követését szolgálják.

        Fáradékonyság

        Fáradékonyság

        Dr. Antalffy Katalin Anita

        A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

        Egy az Egészség Program - One Health Commission

        Ki ne tudná, hogy az emberi faj csak egyike a Földön élő számtalan élőlénynek? Az sem vitatható, hogy létünk és fennmaradásunk környezetünk függvénye. Az emberiség története mégis az uralkodásról szól: a népek, civilizációk harcai, a küzdelem a természet erőivel, a környezet gátlástalan átalakítása és kizsákmányolása átmeneti győzelmeket hozhat ugyan, de nagy árat fizetünk érte.

        Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

        Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.