• Mennyire egészségesek a konzerv ételek?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Ha gyors étkezésről van szó, mindig számíthat a konzerv élelmiszerekre, mint a nélkülözhetetlen tápanyagok kényelmes forrására. De vajon mennyire egészségesek?

    Ma már szinte minden élelmiszer konzerválható.  Vegyük például a rénszarvas pástétomot, a currys csirkét és a félkész konzervételeket.

    Hirdetés

    A rengeteg rendelkezésre álló lehetőség mellett vajon, hogyan tudja eldönteni, bízhat-e abban, amit eszik? És ami még fontosabb, mennyire egészségesek a konzerv élelmiszerek?

    Hogyan működik a konzerválás?

    Ahhoz, hogy megértse, egészségesek-e vagy sem a konzerv élelmiszerek, először meg kell értenie a konzerválási eljárást. A konzerválás egy olyan módszer, mely célja, hogy hosszú távra megőrizze az élelmiszert légmentesen záródó edényben. 

    A kolbászmérgezés (botulizmus)

    A botulizmus a legsúlyosabb olyan megbetegedés, ami kapcsolatba hozható a télen népszerű házi disznóvágásokkal. A Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt mérgező anyagcseretermék, a botulotoxin egy grammjának milliomod része is halálos lehet az emberre.

    A kolbászmérgezés (botulizmus)

    Mivel az élelmiszer légmentesen zárt, kémiai tartósítószerek csak ritkán szükségesek.  Ehelyett különböző módszereket alkalmaznak, hogy megakadályozzák a romlását,  például melegítést, fagyasztást vagy szárítást. 

    Általában az alacsony savtartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek, a tenger gyümölcsei és a hús magas hőmérsékleten  történő sterilizálást igényelnek, mely  elpusztítja a káros baktériumokat.  Ilyen hőmérsékletet csak  gőznyomás használata által lehet elérni. 

    Magas savtartalmú élelmiszerek, mint a gyümölcsök vagy savanyúság, biztonságosan forrásban lévő vízfürdővel konzerválhatóak, mert az élelmiszerek savtartalma további védelmet nyújt a baktériumok ellen.

    Mindez nagyszerű, de aligha ad választ a kérdésünkre, hogy a konzerv élelmiszerek fogyasztása egészséges-e.

    Soha ne egyen az olyan konzervből, amely:

    • szivárog 
    • a fedele domború 
    • horpadt
    • repedt 
    • elszíneződött 
    • rossz szagokat áraszt

    Igen

    A konzervipar  olcsó és kényelmes lehetőséget nyújt az  élelmiszerek hosszú távú tárolására. 

    Mivel a konzerv élelmiszerek tömegtermékek, gyakran olcsóbbak, mint a friss. 

    Ráadásul a konzerv élelmiszerek  biztonságosan tárolhatók több  évig is.

    A magas savtartalmú ételek, mint a paradicsom és a gyümölcsök legfeljebb 18 hónapig, míg az alacsony savtartalmú húsok és zöldségek kettőtől öt évig tárolhatók. 

    Ahhoz, hogy biztonsággal fogyaszthassa őket, hűvös, tiszta és száraz helyen kell tárolni, és soha nem a  tűzhely felett, a mosogató alatt vagy nedves garázsban,  pincében.

    Nem

    A konzerv élelmiszerek baktériumot tartalmazhatnak.

    Szerencsére a konzerválási eljárás során termelt hőmérséklet elég magas ahhoz, hogy elpusztítsa a baktériumokat.

    Sajnos azonban ha a konzerv épsége veszélybe kerül valamilyen módon,  a szennyeződés még mindig lehetséges.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; Foxnews
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2017.12.27 16:04, Megjelenés: 2017.12.27 16:04
   • Cikkajánló

    Percentilis görbék

    Percentilis görbék

    Dr. Árki Ildikó

    A gyermekek súly- és hosszfejlődésének nyomon követését szolgálják.

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    Egy az Egészség Program - One Health Commission

    Ki ne tudná, hogy az emberi faj csak egyike a Földön élő számtalan élőlénynek? Az sem vitatható, hogy létünk és fennmaradásunk környezetünk függvénye. Az emberiség története mégis az uralkodásról szól: a népek, civilizációk harcai, a küzdelem a természet erőivel, a környezet gátlástalan átalakítása és kizsákmányolása átmeneti győzelmeket hozhat ugyan, de nagy árat fizetünk érte.

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.