• Mennyire egészségesek a konzerv ételek?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Ha gyors étkezésről van szó, mindig számíthat a konzerv élelmiszerekre, mint a nélkülözhetetlen tápanyagok kényelmes forrására. De vajon mennyire egészségesek?

    Ma már szinte minden élelmiszer konzerválható. A rengeteg rendelkezésre álló lehetőség mellett vajon hogyan tudja eldönteni, bízhat-e abban, amit eszik? És ami még fontosabb, mennyire egészségesek a konzerv élelmiszerek?

    Hirdetés

    Hogyan működik a konzerválás?

    Ahhoz, hogy megértse, egészségesek-e vagy sem a konzerv élelmiszerek, először meg kell értenie a konzerválási eljárást. A konzerválás egy olyan módszer, mely célja, hogy hosszú távra megőrizze az élelmiszert légmentesen záródó edényben. 

    Mivel az élelmiszer légmentesen zárt, kémiai tartósítószerek csak ritkán szükségesek.  Ehelyett különböző módszereket alkalmaznak, hogy megakadályozzák a romlását,  például melegítést, fagyasztást vagy szárítást. 

    Általában az alacsony savtartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek, a tenger gyümölcsei és a hús magas hőmérsékleten  történő sterilizálást igényelnek, mely  elpusztítja a káros baktériumokat.  Ilyen hőmérsékletet csak  gőznyomás használata által lehet elérni. 

    Magas savtartalmú élelmiszerek, mint a gyümölcsök vagy savanyúság, biztonságosan forrásban lévő vízfürdővel konzerválhatóak, mert az élelmiszerek savtartalma további védelmet nyújt a baktériumok ellen.

    Mindez nagyszerű, de aligha ad választ a kérdésünkre, hogy a konzerv élelmiszerek fogyasztása egészséges-e.

    Soha ne egyen az olyan konzervből, amely:

    • szivárog 
    • a fedele domború 
    • horpadt
    • repedt 
    • elszíneződött 
    • rossz szagokat áraszt

    Igen

    A konzervipar  olcsó és kényelmes lehetőséget nyújt az  élelmiszerek hosszú távú tárolására. 

    Mivel a konzerv élelmiszerek tömegtermékek, gyakran olcsóbbak, mint a friss. 

    Ráadásul a konzerv élelmiszerek  biztonságosan tárolhatók több  évig is.

    A magas savtartalmú ételek, mint a paradicsom és a gyümölcsök legfeljebb 18 hónapig, míg az alacsony savtartalmú húsok és zöldségek kettőtől öt évig tárolhatók. 

    Ahhoz, hogy biztonsággal fogyaszthassa őket, hűvös, tiszta és száraz helyen kell tárolni, és soha nem a  tűzhely felett, a mosogató alatt vagy nedves garázsban,  pincében.

    Nem

    A konzerv élelmiszerek baktériumot tartalmazhatnak.

    Szerencsére a konzerválási eljárás során termelt hőmérséklet elég magas ahhoz, hogy elpusztítsa a baktériumokat.

    Sajnos azonban, ha a konzerv épsége veszélybe kerül valamilyen módon,  a szennyeződés még mindig lehetséges.

    Olvasson tovább! A kolbászmérgezés (botulizmus)

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
     Foxnews
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2020.03.24 11:06, Megjelenés: 2017.12.27 16:04
   • Cikkajánló

    Végre itt a napsütés

    Végre itt a napsütés

    Dr. Csuth Ágnes

    De hogyan hat mindez a bőrre? Az orvos hasznos tanácsai tavaszra.

    Kijárási korlátozás

    Kijárási korlátozás

    MTI

    Határozatlan időre meg- hosszabbítja a kormány a korlátozó intézkedést.

    Agytorna, hasznos játékok otthonra

    A kényszerű otthonlét napjait éljük - de tehetünk azért, hogy ezeket a napokat és a keletkező szabadidőt - értékes tartalommal töltsük meg. Az internetezés vagy a tévézés helyett vagy mellett - akár egyedül, akár többedmagunkkal élünk - olyan figyelemlekötő vagy -elterelő tevékenységet kell találnunk, ami a hasznunkra lehet. Ennek egyik módja lehet a játék.

    A jó házasságok a megbecsülésből és a szeretetből táplálkoznak

    Az elmúlt egy évtizedben jelentősen csökkent a házasodási kedv hazánkban, s minden harmadik frigy válással végződik ma is. A fiatalok és az új párt találók is inkább a különélést vagy a hivatalos szentesítés nélküli együttélést választják. Úgy tűnik, félnek elköteleződni a nők és a férfiak is, viszont a társtalanság elviselése is veszélyeket rejthet a kiegyensúlyozott, egészséges testi-lelki élet fenntartásában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.