Alig kínálnak egészségesebb termékeket az élelmiszergyártó multik

Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító

2022. május 28-án Magyarországon hatályba lép a kettős minőség szankcionálását lehetővé tevő törvény, most azonban kiderült, hogy nem csupán ez a baj: a multik a nyugat-európai piacra is alig gyártanak egészségesebb élelmiszereket.

Egy 2021 nyarán közzétett tanulmány azt vizsgálta meg, hogyan változott az első tíz globális élelmiszer- és üdítőitalgyártó cég termékeinek tápértéke az Egyesült Királyság “önkéntes reformálási politikája” nyomán. Magyarul: a cégeket semmire sem kényszerítették, csak “elvárták” tőlük, hogy önkéntes módon tegyenek valamit. Ennek az volt az oka, hogy egy 2019-es felmérés szerint a gyengébb minőségű élelmiszereken alapuló étrend volt a felelős a stroke és 2-es típusú cukorbetegség 18,2 százalékáért, amelyek kezelése 50,4 milliárd dollárba került az egészségbiztosításnak.

Ezért az elmúlt években a Public Health England (PHE) számos önkéntes újrafogalmazási célkitűzést tett közzé, amellyel arra ösztönözték a gyártókat, hogy javítsák az élelmiszereik tápértékét, csökkentsék az élelmiszerek kalória-értékét valamint a cukor és a só felhasználását. Nemrég a Oxfordi Egyetem tudósai egy tanulmányban éppen azt vizsgálták meg, hogy a PHE felhívása során változott-e az első tíz globális élelmiszer-és üdítőitalgyártó cég termékeinek tápértéke, az eredményiket pedig a PLOS ONE-ban tették közzé.

A tudósok az Euromonitor International segítségével azonosították a 10 legnagyobb globális élelmiszer- és üdítőitalgyártót, valamint megvizsgálták márkáik és termékeik értékesítési adatait 2015 és 2018 között. Összességében ez a tíz vállalat tette ki az Egyesült Királyságban 2018-ban elért 71,3 milliárd font árbevétel 24%-át. (Mármint az élelmiszerek között.) A kutatók az Edge by Ascential nevű privát elemzőcéget is felkérték, hogy táplálkozási adatokat gyűjtsenek a multinacionális vállalatok által 2015 és 2018 között értékesített összes márkájáról.

Ezt követően egy tápanyagprofil-modellt alkalmaztak minden termékre, hogy így értékeljék azok hatását az egészségre. A csapat pontokat ítélt meg a termékeknek az energiájuk, a telített zsírok, az összes cukor, a nátriumszint, a rost és a fehérje, valamint a gyümölcs-, dióféle- és zöldségtartalom szempontjából.

A vizsgált élelmiszerek több mint fele egészségtelen volt

A kutatók azt állapították meg, hogy a tíz gyártó által kínált egészséges termékek aránya csak kismértékben nőtt. 2015-ben a termékek 46 százaléka teljesítette az egészséges besorolás kritériumait, amely 2018-ra alig két százalékkal, 48 százalékra nőtt. (Magyarán: a tíz élelmiszer-multi termékeinek 52 százaléka 2018-ban nem érte el az egészséges besorolás kritériumait! – a szerk.)

Ami az egészséges élelmiszerek értékesítését illeti, azt is megállapították, hogy ezek aránya a 2015-ös 44 százalékról 2018-ban 51 százalékra nőtt. Ez a változás azonban nagyrészt annak volt köszönhető, hogy megnőtt a palackozott víz, az alacsony kalóriatartalmú vagy kalóriamentes italok és a gyümölcslék értékesítése.

Összességében a kutatók azt állapították meg, hogy az “önkéntes újrafogalmazási célok” egyáltalán nem múködtek a tíz legnagyobb élemiszergyártó cégnél 2015 és 2018 között.

Az adó hatásosabb ösztönzőnek bizonyult

A helyzeten csakis a szigorítás javított valamelyest. Ez az üdítőital-ipari adó (SDIL) volt, amelyet 2018-ban vezettek be Nagy-Britanniában és amely után kismértékben megnőtt az egészséges üdítőitalok forgalma. Az SDIL úgy működik, hogy a multikat megadóztatja az üdítőitalokban lévő felesleges cukor arányában. (Magyarországon a népegészségügyi termékadó szolgálja ezt a célt – a szerk.) Literenként 0,24 font adót kell fizetni a 100 ml-enként 8 gramm vagy annál több cukrot tartalmazó italokra, 0,18 fontos adót az 5–8 gramm cukortartalmú italokra, és nincs adó azokra, amelyek kevesebb mint 5 gramm cukrot tartalmaznak 100 ml üditőben.

Jobban kellene ismernünk az ételek összetételét

Az Medical News Today beszélt Kristin Kirkpatrickkel, a Cleveland Clinic Wellness Institute Wellness Nutrition Services menedzserével, akitől megkérdezték, hogy meglepődött-e a vizsgálat eredményein. „Nem különösebben - válaszolt a szakember - mivel a csomagoláson szereplő állítások betűtípusa számos ismert márka esetében„ egészségesebbnek és természetesnek ígéri a termékeket, így évek óta megzavarja a fogyasztókat, akik azt hiszik, hogy termékeik tápanyagban sűrűek, bár valójában gyakran nem azok.

Kirkpatrick szerint jobban kell oktatnunk, hogy mit is jelent a tápanyagtartalom, mi a teljes értékű étel és hogyan néz ki a kiegyensúlyozott étrend. Az rendben van, ha időnként értékes tápanyagokat nem tartalmazó ételeket is fogyasztunk, de legtöbbször a tápanyagdús ételekre kell összpontosítanunk.

Másrészt eredményeikben egyelőre nem vették figyelembe az Egyesült Királyságban működő kiskereskedőket sem, köztük a Tescót, a Sainsbury’s-t és az Asdát, amelyeknek a saját márkái 2018-ban az eladások 21 százalékát képviselték. Ezért úgy döntöttek, hogy a jövőbeli tanulmányaiknak ki kell terjedniük a kiskereskedőkre és a vállalatok szélesebb körére is.

Hazai tapasztalatok és ajánlások - Cikkajánló

Magyarország 2019-ben radikálisan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekben jelentős szerepet játszó transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben. Tovább...

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) elkészítette a legújabb magyar táplálkozási ajánlást, amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. Tovább...

Hazánkat is a világszerte megfigyelhető mértékben érintik az úgynevezett civilizációs betegségek. A túlsúly és az elhízás a felnőttek 65 százalékát sújtja, tíz gyermekből 2-3 rendelkezik kisebb-nagyobb mértékű súlyfelesleggel. Tovább....

Az Európai Unió több száz élelmiszer adalékot tart nyilván. Az összes EU-tagállamra, sőt világszerte érvényesek a jelölések. Mit jelentenek az E-számok?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Sz. M., fordító; Despite targets, food manufacturers fail to make healthier foods (MedicalNewsToday)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

A 10 leggyakoribb egészségügyi...

Karácsony? Talán már a karácsonyi menüt is eltervezte, az ajándékokat is becsomagolta, de vajon gondolt-e a lehetséges veszélyekre? A legkevésbé sem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.