Botulizmus téma

Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022-07-25 09:33
A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, pontosabban a baktérium által termelt toxin. A baktérium ideg-izom kapcsolódási pontoknál kifejtett hatása révén gátolja az ingerületátvitelt, mely révén közepestől súlyos fokig terjedő, akár halálhoz vezető bénulásokat idézhet elő a szervezetben.

Az ételmérgezés okai, tünetei és kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-07-22 13:33
Az ételmérgezés olyan hasi panaszokkal, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, mely elkülönül a többi, hasmenést okozó kórképtől. Nem fertőzésről van szó, hanem a betegséget kiváltó baktériumok termelte mérgek, az úgynevezett endotoxinok (vagyis mérgező anyagcseretermékek) okozta következményekről. A panaszokat romlott, fertőzött élelmiszer okozza.

Mennyire egészségesek a konzerv ételek?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-03-26 14:35
Ha gyors étkezésről van szó, mindig számíthat a konzerv élelmiszerekre, mint a nélkülözhetetlen tápanyagok kényelmes forrására. De vajon mennyire egészségesek?

Gyermekkori botulizmus

Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea - 2016-03-31 10:00
Tisztelt Doktornő! Kisfiam 3 hónapos múlt és egy teáskanálnyi mézet adtam az almához.Ez volt az első alkalom. Kérdésem az lenne hogy ezért kialakulhat e nála gyermekkori botulizmus? Ha igen ez mennyi idő múlva jelentkezik és mire figyeljek mik