Botulizmus téma

Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit

A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, pontosabban a baktérium által termelt toxin. A baktérium ideg-izom kapcsolódási pontoknál kifejtett hatása révén gátolja az ingerületátvitelt, mely révén közepestől súlyos fokig terjedő, akár halálhoz vezető bénulásokat idézhet elő a szervezetben.

Az ételmérgezés okai, tünetei és kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Az ételmérgezés olyan hasi panaszokkal, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, mely elkülönül a többi, hasmenést okozó kórképtől. Nem fertőzésről van szó, hanem a betegséget kiváltó baktériumok termelte mérgek, az úgynevezett endotoxinok (vagyis mérgező anyagcseretermékek) okozta következményekről. A panaszokat romlott, fertőzött élelmiszer okozza.

Mennyire egészségesek a konzerv ételek?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Ha gyors étkezésről van szó, mindig számíthat a konzerv élelmiszerekre, mint a nélkülözhetetlen tápanyagok kényelmes forrására. De vajon mennyire egészségesek?

A kolbászmérgezés (botulizmus)

Független Hírügynökség

A botulizmus, vagyis ismertebb nevén a kolbászmérgezés nagyon ritka betegség. Évente 2-8 embernél fordul elő Magyarországon, és súlyos esetben halállal is végződhet. Megéri odafigyelni a disznóvágás higiénés szabályaira.

Botulizmus: Magyarországon is van megbetegedés

ÁNTSZ

A megbetegedésről az ÁNTSZ tájékoztatta az egészségügyi készenléti szolgálatokat.

Botox: szépítőszer és gyógyszer a mérgező kolbászból

MTI

A baktérium termelte mérgező fehérje évente sok millió hölgy és úr homlokát teszi kisimulttá, de az ideggyógyászok egyelőre sok országban még nem kaptak engedélyt gyógyító célú használatára.

Gyermekkori botulizmus

Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea

Tisztelt Doktornő! Kisfiam 3 hónapos múlt és egy teáskanálnyi mézet adtam az almához.Ez volt az első alkalom. Kérdésem az lenne hogy ezért kialakulhat e nála gyermekkori botulizmus? Ha igen ez mennyi idő múlva jelentkezik és mire figyeljek mik