A középiskolások életvezetése - Tanulmány

Szerző: WEBBeteg - Bétéri Csabáné
Megjelent: 2010.01.10

Szerte a világon egyre több ember küzd súlyproblémákkal. Ez a jelenség indította Bétéri Csabánét, hogy tanulmányt készítsen a Mátészalkán és környékén élő középiskolások egészségtudatosságáról. A kutatást a Magyar Tudományos Akadémia akadémikusaiból álló szakmai zsűri díjazta és a Sanofi-Aventis Szakmai díját is elnyerte.

Az elhízás egyik leggyakoribb anyagcsere-rendellenesség a világon, mely súlyos népegészségügyi problémák közé tartozik. A betegség megelőzésében, nemcsak a szakemberek, de a szülők szerepe is rendkívül nagy.

Lakosságunk táplálkozási szokásaiban ismert a túlzott energia-, állatizsír- koleszterin- és só fogyasztás, ugyanakkor az elégtelen élelmi rost-, zöldség-, főzelék-, gyümölcs- és teljes kiőrlésű gabonafogyasztás, ezzel egyidejűleg sok a hozzáadott cukor.

A tanulmány szerzői

Szerző: Bétéri Csabáné - Területi Kórház Mátészalka Reumatológiai osztály IV. éves diplomás ápoló levelező tagozat
Konzulens: Szelesné Ároszállási Andrea DOTE Főiskolai tanársegéd
A tanulmány teljes szövege ITT tölthető le

A gyermekeknek nincsenek megfelelő ismereteik, egészséges táplálkozási elveik, ebből adódóan hiányzik az egészséges táplálkozási gyakorlatuk.

Hiányzik a példamutatás. Az alább ismertetett kutatást többek között a figyelem felhívása az egészségtelen táplálkozás káros következményeire motiválta.

A tanulmány szerzője feltérképezte Mátészalka és a város környékén élő középiskolások egészségmagatartását, egészséges táplálkozási szokásait, táplálkozási ritmusát, testedzési és testmozgási tevékenységét.

Mit fogyasztanak a középiskolások?

A vizsgálatban 123 tízedik osztályos középiskolás, 56 fiú, és 67 lány vett részt. Az iskolai védőnők segítségével testmagasság, testsúly lett mérve, amiből BMI index lett számolva.

Mind a fiúk, mind a lányok esetében előfordul, hogy a BMI index kevesebb, mint 16, a fiúk esetében nagyobb arányban fordul elő a túlsúly és az elhizottak aránya. A vizsgálat során bebizonyosodott, valóban nem fogyasztanak elegendő mennyiségű nyers zöldséget, gyümölcsöt, valamint tejterméket.

Középiskolások egészség magatartásának, táplálkozási ritmusának, mozgáskultúrájának vizsgálata az obesitás terén

A kutatás a Magyar Tudományos Akadémia akadémikusaiból álló szakmai zsűri által díjazott tanulmány és 2009. 11.20.-án a Sanofi-Aventis Szakmai díját is elnyerte.

A diákok közül, csak közel minden harmadik fogyaszt naponta tejet, nyers zöldséget, és gyümölcsöt, főzeléket 0.8%, halat 1,6% fogyaszt naponta, ez az arány nagyon alacsony.

Ellenben a naponta édességet, csokoládét fogyasztók (39,8%) aránya magasabb a naponta tejet, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztók arányától.

Étrendkiegészítőt 22% fogyaszt, illetve ezen belül 17,1% szed vitamin és ásványianyag készítményt, és 45,5%-a sózza utána az ételét.

Tesztelje magát!

A dokumentációelemzés során 23.5% esetében van regisztrálva valamilyen megbetegedés, amiről nem vagy nem akarnak tudomást venni a vizsgálatban részt vevő személyek. A dokumentum elemzés során 5,6% áll gyógykezelés alatt.

A hypertoniában, és obesitásban szenvedő diákok egyike sem áll gyógykezelés alatt.

Az antropometriai vizsgálat mellett vérnyomásmérés történt. A fiatalok az iskolában szereztek tudomást magas vérnyomásukról.

Kivizsgálásra lettek tovább küldve, a vizsgált magas vérnyomásos tanulók közül, egyelőre senki sem szed gyógyszert a hypertoniás megbetegedésére. Sajnos a diákok egyike sem ment el a javasolt kivizsgálásra.

A vizsgálat eredményeinek összehasonlítása az országos helyzettel

Vizsgálatunk eredményének összehasonlítása az országos felméréssel. Az OÉTI vizsgálatai közül az Antal M. dr., Regöly-Mérei A. dr., Nagy K. dr., Bíró L. dr., Greiner E. dr., Barna M. dr., Balajti A. dr., Domonkos A. dr.: 2001. évi Reprezentatív táplálkozás- egészségügyi szűrővizsgálat fővárosi középiskolákban eredményeivel lett összehasonlítva. A választás azért esett erre az országos felmérésre, mert ezzel voltak közel hasonlóak a vizsgált paraméterek.

Sporttevékenység összehasonlítása az országos adatokkal. Fiúk lányok bontásban.

A vizsgált személyek aktív sportolási tevékenysége nagyon hasonló.

A rendszeres sportolás esetében a mért adatok jelentősen alul maradnak az országos adatoktól. Az alkalmanként sportolók eredményei közel hasonlók.

A soha nem sportolók aránya viszont jelentősen magasabb az országos méréshez viszonyítva. A lányok 13-szor többen soha nem sportolnak.

A rendszeres és aktív sporttevékenység esetén, az országos méréstől elmarad a vizsgálat során mért eredmény.

A fiúk és lányok is lustábbak az országos átlagtól, bár a lányok kényelmesebbek.

Hasznos tanácsok

A vizsgálat során kiderült, hogy a diákok jelentős időt töltenek fizikai inaktivitással. Fontos lenne, hogy a passzívan eltöltött idő egy részét aktív mozgással töltenék.

Az aktív sporttevékenység kedvezően hat a cardiovascularis megbetegedések, az elhízás, a cukorbetegség megelőzésére. Ugyancsak kimutatott tény, hogy azok a fiatalok, akik gyermekkorukban nem sportoltak, későbbi éveikben sem folytatnak aktív sporttevékenységet.

A gyümölcs, zöldség, tejtermékek, hal, főzelék és húsfogyasztás összehasonlítása az országos méréssel.

Vizsgálatunk eredménye jelentősen elmarad az országos felmérés összehasonlítása során kapott eredményektől.

Kisgyermekkorban az édességek kerülése mellett a helyes egészségmagatartás, helyes szokások kialakítása illetve azok rögzítése a legfontosabb, amit már az óvodában el kell kezdeni.

A példamutatás elengedhetetlen mind a szülők, pedagógusok, szakemberek részéről. Utánsózás visszaszorítása.

Táplálkozással összefüggő, nem fertőző megbetegedések, nyomon követése, komplex táplálkozás-egészségügyi vizsgálatokkal. Az obesitas megelőzhető!

Azonban a megelőzés sokrétű feladatok összességéből tevődik össze. Folytatódnia kell a prevenciónak, már kisgyermekkorban is.

A nyers zöldség és gyümölcsfogyasztás inspirálása nagyon fontos teendő.

Iskoláskorban a testmozgás jelentősége, a fizikai aktivitás fokozása.

A szülők és a szakemberek felelőssége, hogy minél egészségesebb nemzedéket neveljenek az elkövetkező társadalomnak.

A felsorolt ételek fogyasztási gyakorisága - Táblázat

Naponta (%)

Hetente 2x-3x (%)

Hetente 4x-5x (%)

Hetente (%)

Havonta néhányszor(%)

Soha (%)

Milyen gyakran eszel főtt ételt?

70,7

12,2

13

3,3

0,8

0

Tejtermék

39

27,6

19,7

10,5

2,4

0,8

gyümölcs

35

35,8

15,4

9,7

4,1

0

Aszalt gyümölcs

0,8

5,7

5,7

4,8

47,2

35,8

Zöldség

22,8

35,8

15,4

19,7

6,3

0

Főzelék

0,8

11,4

4,9

29,3

35

18,6

Teljes kiőrlésű kenyér

22,8

9,7

7,3

8,1

22,8

29,3

Szárnyas hús, csirke

14,6

52,8

14,6

17,2

0,8

0

Sertés hús

9,7

42,3

13,8

20,3

13

0,8

Hal

1,6

8,9

5,7

22

48

13,8

Rántott hús

4,1

37,4

8,9

30,9

17,9

0,8

Sült krumpli

24

24,4

8,1

30,9

32,5

1,6

Pizza, hamburger

5,7

11,4

5,7

19,7

52,8

4,9

Csokoládé, édesség

39,8

22

12,2

16,3

8,1

21,6

A tanulmány teljes szövege ITT tölthető le.

(Bétéri Csabáné)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

1 evőkanál étolaj egyenlő 5 alma?...

Már mindenki hallott arról az általános tényről, hogy nem szabad túlzásba vinni egyik élelmiszer fogyasztását sem, mert ezzel rengeteg...

Megtartani könnyebb, mint...

Közismert tény, hogy a túlsúly, illetve az elhízás komoly kockázatot jelent az egészségünkre. Minél nagyobb a felesleg rajtunk, annál nagyobb...

Az anyagcsere serkentésének 4...

A megfelelően működő anyagcsere valamennyi testi sejtet ellát mindennel, amire szüksége van, a salakanyagokat kiűzi a testből, lassan, de biztosan...

Mi az az életmódorvoslás?

Az életmódgyógyászat vagy életmód-medicina területe a közelmúltban bekerült a krónikus betegségekről, az étrendről és a fenntartható...

Gyermekkori elhízás - Diéta helyett...

A gyermekkori elhízás elkerülésére a diéta helyett az egészséges életmód jelenthet megoldást. Ebben az életkorban a szülők felelőssége...

Középiskolába megy a gyerek - Amikor...

Amikor gyermekünk középiskolás lesz - ez többnyire 14-15 évesen következik be -, akkor általában már túl van a család a serdülés első...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.