Meghalt a mandulaműtét után - Jogerős kártérítés

Szerző: MTI

A Legfelsőbb Bíróság kimondta, a haláleset és az orvos mulasztása között nem volt közvetlen ok-okozati összefüggés, volt ugyanakkor releváns összefüggés, mert az orvosi mulasztások miatt a gyermek életben maradási esélyei csökkentek.

A Pécsi Ítélőtábla jogerősen 14 millió forint nem vagyoni kártérítés és kamatai megfizetésére kötelezte a szigetvári önkormányzatot szerdán, mert 2005-ben az általa fenntartott kórház egyik orvosának mulasztása rontotta egy mandulaműtét után meghalt kisfiú életben maradási esélyeit.

A táblabíróság ezzel részben megváltoztatta az ügyben korábban eljáró Baranya Megyei Bíróság határozatát, amelyben még összesen 19 millió forint kártérítés szerepelt. Az ítélőtábla ezt túlzónak találta. Lábady Tamás bíró az indoklásban rámutatott: a Legfelsőbb Bíróságnak (LB) a kisfiú halála ügyében hozott döntésének figyelembe vételével határoztak a kártérítés mértékéről.

Betegjogok

Az LB kimondta, a haláleset és az orvos mulasztása között nem volt közvetlen ok-okozati összefüggés, volt ugyanakkor releváns összefüggés, mert az orvosi mulasztások miatt a gyermek életben maradási esélyei csökkentek.

Lábady Tamás bíró hangsúlyozta: a táblabíróság a kártérítés megállapításánál nem vehette figyelembe, hogy a haláleset az orvos mulasztása miatt következett be, de nem lehet bizonyítani azt sem, hogy ha a doktor megfelelően jár el, megmenthető lett volna a gyermek élete. A kártérítést így az esélycsökkenés mértékével arányosan kellett megállapítani.

Az ügyeletes orvos mentőt hívott a vérző gyerekhez

Betegjogi képviselők
A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladatuk az is, hogy segítség őket jogaik megismerésében és érvényesítésében. Betegjogi képviselők >>

Az ötéves szentegáti gyermek manduláját 2005. február 24-én, a pécsi gyermekkórházban távolították el, és a fiút két nap múlva haza is engedték.

Bár a sebek szépen gyógyultak, a kisfiú torka az év március 3-án vérezni kezdett, ezért szülei bevitték a legközelebbi szigetvári kórházba.

Az intézményben a személyi és tárgyi feltételek hiánya miatt nem végeznek gyermek-mandulaműtéteket, ezért az ügyeletes orvos mentőt hívott, hogy a beteget a pécsi gyermekkórházba szállítsák.

Mivel szigetvári mentőautókban - akárcsak a többi, nem megyeszékhelyről induló mentőben - délután négy órától reggel nyolcig nincs orvos, a doktor azt is kérte, hogy ezzel egy időben Pécsről Szigetvár felé induljon egy másik jármű, amelyen már orvos is van, hogy a beteg félúton szakszerű ellátást kaphasson.

Mire a két mentőautó személyzete lebonyolíthatta volna a betegcserét, a kisfiú elhunyt.

Indikátorrendszer
Hasonlítsa össze az intézményeket!
Az egészségügyi szolgáltatók indikátorrendszere >>

Halála miatt a Baranya Megyei Bíróság 2007-ben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben bűnösnek találta, és jogerősen hat hónap - két év próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztéssel sújtotta az ügyeletes orvost, akit egyúttal mentesített a hátrányos jogkövetkezmények alól.

A bíróság úgy ítélte meg: az orvos gondatlanul járt el, mert tisztában volt a kisfiú állapotának súlyosságával, ennek ellenére nem tett meg minden tőle telhetőt megmentése érdekében. Nem stabilizálta a gyermek állapotát, nem kötött be infúziót neki, emellett elmulasztotta orvosi konzílium összehívását.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Gondatlanság miatt vált rokkanttá...

36 éves férfi jeges, csúszós úton elesett, és térdtörést szenvedett. Az egyik budapesti korházban helyreállító műtétet végeztek a szakma...

Jogeset: Belehalt a torokgyulladásba

Egy 23 éves nőbeteg, súlyos torokfájással és magas lázzal jelentkezett egy vidéki kórház gégészeti ambulanciáján.

Öt év múlva derült fény az orvosi...

Szívproblémák, bypass, munkaképtelenség. Hogyan lett bírósági ügy a szívműtétből? Az esetet Dr. Erdős György, ügyvéd elemzi.

Képzetlenség vagy gondatlanság?

A gyermek állapota miatt a szülők élete is teljesen beszűkült, magánéletük szinte alig van, munkájuk végeztével minden idejüket gyermekük...

Műhibaper: Epeműtét közben halt meg...

Hosszantartó jobboldali hasi fájdalmak miatt egy 32 éves nőbeteg kivizsgálásra jelentkezett egy vidéki kórházban. A vizsgálatok megállapították...

Milliók egy hibáért? - Az orvos...

A 2009. november 5-6. között az Egészség Joga Alapítvány és a Jogorvoslap közös szervezésében Felértékelődött felelősség II. konferencia...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.