Miért jó sportolni? - Kutatás

Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

A rendszeres sportolás nem csak a fiatalossá tesz, hanem a testmozgást végzők sejtjei ténylegesen fiatalabbak mindazokénál, akik esetében a távirányító emelgetésében kimerül a fizikai aktivitás.

A rendszeresen sportolók többsége – még idősebb korában is – arról számol be, hogy fiatalnak és energikusnak érzi magát.

Ám ez nem csak szubjektív és ezzel együtt esetleg csalóka érzés, hanem nagyon is valóság: a németországi Homburg Egyetem kutatói tudományosan is igazolták, hogy a sportolók szervezetében található telomerek jóval hosszabbak, mint az ugyanannyi idős, ám keveset mozgó társaikéban.

Segítség az egészséges élethez

A telomerek a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid szakasz, amelyek minden egyes sejtosztódás során rövidülnek.

Ez a rövidülés pedig egyet jelent a sejtek öregedésével is.

Ha a telomerek egy bizonyos hosszúság alá kerülnek, az a sejt halálát jelenti.

Az öregedéskutatás célkeresztjében pontosan a rövidülés megállításának lehetőségei állnak.

Ulrich Laufs, német öregedéskutató nem vizionál a természetes öregedés teljes feltartóztatásáról, vizsgálataiban egyelőre annyit bizonyított be, hogy az intenzív sportolás következtében a szervezetben olyan enzim termelődik, amely a telomerek rövidülését lassítja.

Mindez maguk, a sejtek öregedésének lelassulását is jelenti. „Tanulmányom közvetlen bizonyítékokat szolgáltat a sportolás anti-aging hatásáról. A testmozgás megakadályozza a szív- és érrendszer idő előtti elöregedését – mondja a kutató.

Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

Azoknak az embereknek, akik csupán egyféle mozgásformához - például a televízió távirányítójának felemeléséhez - szoktak hozzá, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek. A sport egyrészről hasznos, mert a rendszeres testmozgás javítja az állóképességet, a szív- és érrendszeri státust, csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és számos anyagcsere-betegség kialakulásának rizikóját. Másrészről veszélyes lehet, mert a hirtelen elkezdett testedzés hatalmas terhelést jelent a szívre, az ízületekre és az izmokra.
Veszélyes a hirtelen kezdett testmozgás>>

A testmozgás védelmi hatása

Laufs háromféle csoport részvételével folytatott megfigyeléseket. A kutatás kezdetén vérmintát vett a német könnyűatlétika csapat harminckét fiatal futójától, hobbiszerűen sportoló középkorú férfiaktól és nőktől, valamint egy egészséges, ám sportolás szempontjából inaktívnak számító csoport tagjaitól – akik legalább nem dohányoztak. A felsoroltak mindegyike emellett terheléspróbán is részt vett.

Az eredmények a várakozásoknak megfelelően alakultak: a szabadidős és profi sportolók a testmozgást kerülőknél jóval előnyösebb testtömeg-indexszel rendelkeztek, szívritmusuk terhelés alatt is az egészségesnek számító határokon belül maradt, alacsonyabb volt a vérnyomásuk és alacsonyabb koleszterin-szintet mértek vérükben.

Laufs emelett azt is kimutatta, hogy a középkorú hobbisportolók esetében a telomerek állapota messze jobbnak bizonyult, mint az ő korukban az elvárt lenne, s a kutató ebből azt a következtetést vonta le, hogy a rendszeres, sokéves és intenzív testmozgás eredményeképpen elegendő mennyiségű termelődött abból az enzimből, amelyik a telomerek állapotának megőrzéséért felelős, s ezáltal jelentősen lassult a sejtek öregedése.

„Tanulmányunk bizonyítékokkal is alátámasztotta azt a teóriát, amely a sportolás molekuláris szinten érvényre jutó védő szerepét feltételezte.

A testmozgás által az idősebb korban általánosnak számító betegségek is jóval ritkábban ütik fel a fejüket” – összegzi Ulrich Laufs kutatásának legfontosabb megállapításait a Circulation: Journal of the American Hearth Assotioation című tudományos szaklapban.

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Sport harmincas éveinkben

Harmincas éveinkben felpörög az életünk és egyre több stressz ér bennünket és egyre kevesebb időt tudunk magunkra fordítani. Pedig ebben az...

Késő esti testedzés -...

Általában az esti órákban van időnk testedzésre, de sokan úgy vélik, ez álmatlanságot, insomniát okozhat. Hogyan befolyásolja az edzés időpontja...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.