Miért jó sportolni? - Kutatás

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A rendszeres sportolás nem csak a fiatalossá tesz, hanem a testmozgást végzők sejtjei ténylegesen fiatalabbak mindazokénál, akik esetében a távirányító emelgetésében kimerül a fizikai aktivitás.

A rendszeresen sportolók többsége – még idősebb korában is – arról számol be, hogy fiatalnak és energikusnak érzi magát.

Ám ez nem csak szubjektív és ezzel együtt esetleg csalóka érzés, hanem nagyon is valóság: a németországi Homburg Egyetem kutatói tudományosan is igazolták, hogy a sportolók szervezetében található telomerek jóval hosszabbak, mint az ugyanannyi idős, ám keveset mozgó társaikéban.

Segítség az egészséges élethez

A telomerek a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid szakasz, amelyek minden egyes sejtosztódás során rövidülnek.

Ez a rövidülés pedig egyet jelent a sejtek öregedésével is.

Ha a telomerek egy bizonyos hosszúság alá kerülnek, az a sejt halálát jelenti.

Az öregedéskutatás célkeresztjében pontosan a rövidülés megállításának lehetőségei állnak.

Ulrich Laufs, német öregedéskutató nem vizionál a természetes öregedés teljes feltartóztatásáról, vizsgálataiban egyelőre annyit bizonyított be, hogy az intenzív sportolás következtében a szervezetben olyan enzim termelődik, amely a telomerek rövidülését lassítja.

Mindez maguk, a sejtek öregedésének lelassulását is jelenti. „Tanulmányom közvetlen bizonyítékokat szolgáltat a sportolás anti-aging hatásáról. A testmozgás megakadályozza a szív- és érrendszer idő előtti elöregedését – mondja a kutató.

Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

Azoknak az embereknek, akik csupán egyféle mozgásformához - például a televízió távirányítójának felemeléséhez - szoktak hozzá, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek. A sport egyrészről hasznos, mert a rendszeres testmozgás javítja az állóképességet, a szív- és érrendszeri státust, csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és számos anyagcsere-betegség kialakulásának rizikóját. Másrészről veszélyes lehet, mert a hirtelen elkezdett testedzés hatalmas terhelést jelent a szívre, az ízületekre és az izmokra.
Veszélyes a hirtelen kezdett testmozgás

A testmozgás védelmi hatása

Laufs háromféle csoport részvételével folytatott megfigyeléseket. A kutatás kezdetén vérmintát vett a német könnyűatlétika csapat harminckét fiatal futójától, hobbiszerűen sportoló középkorú férfiaktól és nőktől, valamint egy egészséges, ám sportolás szempontjából inaktívnak számító csoport tagjaitól – akik legalább nem dohányoztak. A felsoroltak mindegyike emellett terheléspróbán is részt vett.

Az eredmények a várakozásoknak megfelelően alakultak: a szabadidős és profi sportolók a testmozgást kerülőknél jóval előnyösebb testtömeg-indexszel rendelkeztek, szívritmusuk terhelés alatt is az egészségesnek számító határokon belül maradt, alacsonyabb volt a vérnyomásuk és alacsonyabb koleszterin-szintet mértek vérükben.

Laufs emelett azt is kimutatta, hogy a középkorú hobbisportolók esetében a telomerek állapota messze jobbnak bizonyult, mint az ő korukban az elvárt lenne, s a kutató ebből azt a következtetést vonta le, hogy a rendszeres, sokéves és intenzív testmozgás eredményeképpen elegendő mennyiségű termelődött abból az enzimből, amelyik a telomerek állapotának megőrzéséért felelős, s ezáltal jelentősen lassult a sejtek öregedése.

„Tanulmányunk bizonyítékokkal is alátámasztotta azt a teóriát, amely a sportolás molekuláris szinten érvényre jutó védő szerepét feltételezte.

A testmozgás által az idősebb korban általánosnak számító betegségek is jóval ritkábban ütik fel a fejüket” – összegzi Ulrich Laufs kutatásának legfontosabb megállapításait a Circulation: Journal of the American Hearth Assotioation című tudományos szaklapban.

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.