H1N1 - Titkosított szerződések a vakcinák körül

MTI
megjelent:

Franciaország ugyanis annyi oltóanyagot rendelt, hogy az a lakosság több, mint hetven százalékának beoltására elegendő, míg az uniós országoknál és az Egyesült Államokban 50 százalék körül mozog ez az arány.

A polémiát a Le Point című hetilap legújabb száma váltotta ki. A konzervatív politikai magazin arra hívta fel a figyelmet, hogy átláthatatlanok az egészségügyi tárcának a négy gyártóval (a brit GlaxoSmithKline, a francia Sanofi-Pasteur, a svájci Novartis és az amerikai Baxter) 808 millió eurós összegben 94 millió oltóanyagra kötött szerződései, amelyekbe a parlamenti képviselők sem tekinthetnek be.

H1N1 vakcina: először az amerikaiaknak
Az Egyesült Államok addig nem adományoz világjárványos influenzavakcinát szegény országoknak addig, amíg saját lakosságának legveszélyeztetettebb csoportjait be nem oltotta.
A H1N1 vakcina gyártás nem a terv szerint halad

A közvélemény előtti titkolózás pedig egyre bizalmatlanabbá teszi a franciákat, akik eleve nem szeretik a vírusok ellen beoltatni magukat. Míg egy hete még a lakosság fele mondta azt, hogy részt vesz a két hét múlva kezdődő H1N1-vírus elleni oltási kampányban, a héten közzétett felmérések szerint már csak alig 17 százalékuk állítja biztosan, hogy be fogja magát oltatni.

A megrendelt vakcinák ára laboratóriumonként 6,25 és 10 euró között változik, s a tárca sem az árkülönbséget, sem a megrendelt mennyiséget érintő kérdésekre nem kívánt válaszolni.

Franciaország ugyanis annyi oltóanyagot rendelt, hogy az a lakosság több, mint hetven százalékának beoltására elegendő, míg az uniós országoknál és az Egyesült Államokban 50 százalék körül mozog ez az arány.

Mellékhatások - kié a felelősség?

A tüdőgyulladás tünetei

A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul, ezért nem biztos, hogy felmerül Önben, hogy ezeknél súlyosabb betegsége van.
A tüdőgyulladás tünetei

A tárca arra viszont ígértet tett, hogy a megmaradó mennyiség tíz százalékát felajánlja az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) keresztül szegény országoknak, a többi oltóanyagot pedig eladja olyan uniós államoknak, amelyek nem rendelkeznek elég tartalékkal.

A Le Monde című napilap péntek délután megjelent száma azt is kifogásolta, hogy a vakcinák megrendelésére kötött szerződések záradékai szerint a gyártók nem vonhatók felelősségre az oltóanyag okozta mellékhatásokért.

A szakértők függetlenségét is megkérdőjelezték

A Le Parisien című fővárosi napilap a kérdésben nyilatkozó és a kormányra az újság szerint nyomást gyakorló szakértők függetlenségét kérdőjelezte meg, és egy részüket azzal vádolta meg, hogy egyben az oltóanyagot gyártó cégeknek is dolgoznak.

A támadás célpontjában első helyen a nemzetközi szaktekintélyként elismert Bruno Lina professzor, a WTO szakértője áll, aki annak az egyesületnek a tudományos bizottságát vezeti, amelyet a oltóanyaggyártók a H1N1-vírus elleni vakcina népszerűsítésével bíztak meg.

A professzor a France 2 közszolgálati televízióban azt mondta, hogy ez utóbbi tevékenységéért az egyesülettől "nem kap egy vasat sem", kizárólag utazási költségeit fedezik megbeszélések esetén, de azt elismerte: "szponzorálják" részvételét tudományos kongresszusokon.

A témáról a nemzetgyűlésben kirobbant vitában az ellenzéki szocialista Jean-Marie Le Guen, a párizsi kórházak igazgatótanácsának elnöke a kormány "túlzó" kampányát okolta a kialakult helyzetért, amelynek "utálni való hangulata" szerinte az információhiányból, az ügyetlen kommunikációból és a lakosság bizalmatlanságából fakad.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.