• A szegényeknek alacsonyabb a koleszterinszintjük

    Szerző: MTI

    Valaha a bőségesen étkező gazdagok vérkoleszterinje lényegesen magasabb volt, mint az alacsonyabb jövedelműeké, akik szűkösen táplálkoztak.

    A hatékony koleszterincsökkentő gyógyszerek megjelenése ezt a helyzetet megfordította - olvasható a Journal of Health and Social Behavior szakfolyóirat legújabb számában.

    Hirdetés

     

    Hasznos linkek

    Ha a "rossz" LDL-koleszterin vérben található mennyisége nagy, az a szív- és érbetegségek megjelenésének egyik legfontosabb kockázati tényezője. Ezért javasolják manapság mindenkinek, hogy laboratóriumi vizsgálatok során ennek az anyagnak a szintjét is meghatározzák a vérben és ha ez emelkedett, igyekezzenek azt csökkenteni.

    Virginia Chang és Diane Lauderdale igen érdekes vizsgálatot végzett annak tisztázására, hogy a társadalmi-gazdasági helyzet miképpen befolyásolja a koszorúér-betegség keletkezésében nagy jelentőségű koleszterin szintjének alakulását.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "A szív- és érrendszeri betegségek átvették a fertőző betegségek halált okozó szerepét. A korábbi évszázadokban a legtöbb ember valamilyen fertőző betegségben vesztette el életét, ma viszont a halál legfőbb oka világszerte a koszorúér-betegség vagy az agyi katasztrófa" - mutattak rá a tanulmány szerzői. A kutatók az 1976. és 2004. közötti évek amerikai adatait elemezték. Azt vizsgálták, hogy a halálozás és az emberek anyagi helyzete miképpen függött össze a közben mind több beteg által szedett, hatásos koleszterincsökkentő, sztatin készítmények elterjedésével.

    Azt találták, hogy 1976-ban minden negyedik férfi LDL-koleszterin szintje kórosan emelkedett volt, 2004-ben ez már csak 14 százalékban fordult elő. Hasonló változást észleltek a nők esetében is. A kedvező eredmények azonban a társadalom különböző rétegeiben nem egyformán jelentek meg. Régen a jól táplált gazdagok koleszterin szintje volt magasabb, az időnként éhező szegényeké pedig alacsonyabb értékeken mozgott. A koleszterincsökkentő gyógyszerek bevezetése és elterjedése ezt visszájára fordította.

    A sztatin készítményeket sokkal több jómódú ember szedi folyamatosan és ezzel párhuzamosan ennek a társadalmi rétegnek a koszorúér-betegség okozta halálozása csökkent. A kisjövedelmű amerikaiak közül lényegesen kevesebb kapott ilyen kezelést és ezt a rosszabb halálozási adatok is jelezték.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.21 11:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

    A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon, az általa szállított anyaggal, a koleszterinnel együtt.

    Magas vérnyomás és az ischaemiás szívbetegség

    Epidemiológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy a magas vérnyomás az egyik fő rizikótényezője a koszorúér-betegség kialakulásának. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel való csökkenése az ischaemiás szívbetegség előfordulását 21 százalékkal csökkenti a kezelés megkezdése előtti értékhez viszonyítva.

    B8-vitamin - Miért fontos?

    A B8-vitamin (kolin) a B-komplex család tagja, vízoldékony vegyület, mely képes emulgeálni a zsírokat (lipotróp hatású). A kolin (az inozitollal (B9-vitamin) együtt) a lecitin egyik alkotóeleme, elősegíti a koleszterin és a zsírok felhasználását a szervezetben. Az emberi szervezet is képes előállítani ezt a vitamint.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Elhízás - Mi van a háttérben?

    Az elhízott emberek között csak igen ritkán találunk betegséget a háttérben, általában régi beidegződések és pszichológiai problémák lehetnek a fő okok.

    Koleszterin kvíz

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik. Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga. Ön mennyit tud a koleszterinről? Tesztelje tudását!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.