Egyre több helyen fordul elő az igen ellenálló kórházi szuperbaktérium

Szerző: Független Hírügynökség

A több antibiotikummal szemben is ellenálló kórházi szuperbaktériumot már megtalálták amerikai nyilvános strandokon is - hívták fel a figyelmet kutatók a hétvégén egy San Francisco-i tudományos konferencián.

A seattle-i Washingtoni Egyetem kutatói tavaly 10 nyilvános strandot vizsgáltak meg az Egyesült Államok csendes-óceáni partvidékén Kaliforniától Washington államig. A tízből öt strandon találtak többszörösen ellenálló vagy más elnevezéssel methicillinre rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktériumot. A közönséges staphylococcus pedig a 10 strandból kilencen fordult elő.

Az MRSA a kórházak réme, mert az elterjedt antibiotikumok nagy csoportjával szemben vált ellenállóvá. Különösen a műtét vagy súlyos betegség miatt legyengült immunrendszerű betegek vannak veszélyben. A szuperbaktériumot sokszor a kórházi személyzet viszi át akaratlanul egyik betegről a másikra.

A szuperbaktérium egyre gyakrabban bukkan fel nyilvános sportlétesítmények öltözőiben, börtönökben, idősotthonokban.

A tesztek szerint az amerikai tengeri strandokon talált MRSA-törzsek nagyon hasonlítanak a kórházakban elforduló szuperbatériumokhoz. A kórokozókból több fordult elő a parti homokban, mint a vízben.

A kutatók nem mondják azt, hogy ne menjünk strandra, de felhívják a figyelmet, hogy az apró sérüléseket, horzsolásokat be kell kötni, és a tengerparti homoktól zuhanyozással minél előbb meg kell szabadulni.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrdaganatok Bőrdaganatok

A gyanús elváltozások feltétlenül kivizsgálást igényelnek.

Akár tíz litert is izzadhatunk egy...

Testünk 2-4 millió verejtékmirigye felel hőháztartásunk szabályozásért és gondoskodik arról, hogy a szervezet ne melegedjen túl akkor sem, amikor a...

A testtömegindex számítása

A testtömegindex (angolul Body Mass Index, rövidítve BMI) egy olyan arányszám, amellyel megállapítható egy felnőtt ember esetében, hogy milyen a...

Újabb és újabb szereket...

Szeptember elején a világ minden tájáról érkeztek szakemberek és orvostanhallgatók Magyarországra, hogy az antimikrobiális rezisztenciával...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.