Egyre több helyen fordul elő az igen ellenálló kórházi szuperbaktérium

Szerző: Független Hírügynökség

A több antibiotikummal szemben is ellenálló kórházi szuperbaktériumot már megtalálták amerikai nyilvános strandokon is - hívták fel a figyelmet kutatók a hétvégén egy San Francisco-i tudományos konferencián.

A seattle-i Washingtoni Egyetem kutatói tavaly 10 nyilvános strandot vizsgáltak meg az Egyesült Államok csendes-óceáni partvidékén Kaliforniától Washington államig. A tízből öt strandon találtak többszörösen ellenálló vagy más elnevezéssel methicillinre rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktériumot. A közönséges staphylococcus pedig a 10 strandból kilencen fordult elő.

Az MRSA a kórházak réme, mert az elterjedt antibiotikumok nagy csoportjával szemben vált ellenállóvá. Különösen a műtét vagy súlyos betegség miatt legyengült immunrendszerű betegek vannak veszélyben. A szuperbaktériumot sokszor a kórházi személyzet viszi át akaratlanul egyik betegről a másikra.

A szuperbaktérium egyre gyakrabban bukkan fel nyilvános sportlétesítmények öltözőiben, börtönökben, idősotthonokban.

A tesztek szerint az amerikai tengeri strandokon talált MRSA-törzsek nagyon hasonlítanak a kórházakban elforduló szuperbatériumokhoz. A kórokozókból több fordult elő a parti homokban, mint a vízben.

A kutatók nem mondják azt, hogy ne menjünk strandra, de felhívják a figyelmet, hogy az apró sérüléseket, horzsolásokat be kell kötni, és a tengerparti homoktól zuhanyozással minél előbb meg kell szabadulni.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Újabb és újabb szereket...

Szeptember elején a világ minden tájáról érkeztek szakemberek és orvostanhallgatók Magyarországra, hogy az antimikrobiális rezisztenciával...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.