Nem hagyományos életmentés - Orrsprayt adtak intravénásan a nőnek

Szerző: Független Hírügynökség

Egy antivirális szer nem előírásszerű alkalmazásával mentették meg egy fiatal rákos és újinfluenzás beteg életét londoni orvosok. Erről pénteken számolt be a Lancet című brit orvosi hetilap.

A 22 éves fiatal nő immunrendszerét a rák és az ellene adott gyógyszeres kezelés legyengítette. Még júliusban került a londoni University College klinikájára légzési nehézséggel és kétoldali tüdővizenyővel.

Az első olasz halálos áldozat

Meghalt egy újinfluenzás beteg egy nápolyi kórház pénteki jelentése szerint: ő a H1N1 vírus első halálos áldozata Olaszországban. Az illető egy 51 éves férfi volt, aki akut szív- és vesebetegségben, staphylococcusfertőzésben, tüdőgyulladásban és cukorbetegségben szenvedett.
(MTI)

Nem használt sem a Tamiflu, az első körben alkalmazandó vírus elleni gyógyszer, sem a széles spektrumú antibiotikumok. A harmadik napon lélegeztető készülékre kellett tenni.

Az orvosok először bevetették a másik antivirális szert, a Relenza orrsprayt (hatóanyagának laboratóriumi neve zanamivir), de ez sem használt.

A páciens állapota két hét alatt egyre romlott.

Úgy döntöttek intrvénásan adják be a szert...

Az orvosok úgy látták, hogy a vírus olyan fokú károsodást okozott a tüdőben, hogy az már nem képes felvenni a Relenzát a spray formájában, ezért rászánták magukat, hogy a szert intravénásan adják be.

Ehhez a gyártótól, a brit GlaxoSmithKline-től kaptak egy speciálisan módosított adagot a készítményből. A Relenzát nagy mennyiségű kortikoszteroid gyulladásgátlóval támogatták meg.

A beteg állapota drámai gyorsasággal kezdett javulni, 48 órával később már le is vehették a lélegeztető gépről, és az intenzív osztályos kezelésre sem volt már szükség.

A rendhagyó eljáráshoz engedélyt kellett kérni a kórház felügyelő testületétől és a beteg hozzátartozóitól.

A sertésinfluenzás halálos esetek többségében súlyos légzési elégtelenség lép fel, különösen a krónikus betegeknél.

További vizsgálatokat fognak végezni annak megállapítására, hogy a Relenzát lehet-e szélesebb körben is intravénásan alkalmazni, jelentette ki a két kezelőorvos, Michael Kidd és Mervyn Singer.

Orvosi érdekességek

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Új influenza - Melyik kezelés és...

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.