Antivirális téma

Sokkal többet tudnak a kutatók a koronavírusról és kezeléséről, mint a járvány kezdetén

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

A koronavírus támadásának mikéntjéről, a COVID-19 betegek klinikai kezelésének tanulságairól nemzetközi videokonferenciát tartottak a témában érintett kutatók, gyakorló orvosok, szakemberek bevonásával Európa egyik legnagyobb egyetemi klinikáján, a berlini Charitén. A hazai és külföldi regisztrált résztvevők hozzászólásaiból emelünk ki fontos, közérdeklődésre számot tartó részleteket.

Védőoltás, antitest kezelés, antivirális gyógyszer - Mi a különbség?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Érdemes pár fogalmat tisztázni, hogy az információáradatban ne vesszünk el, a koronavírussal kapcsolatban sem. A koronavírus kapcsán is többféle hatású készítménnyel folynak a kutatások, amelyek máshogy hatnak és más-más fázisban jelenthetnek segítséget a járvány ellen. A védőoltás a megelőzést szolgálja, míg az antitest terápiának és az antivirális gyógyszereknek a betegség terápiájában van szerepük.

H1N1 - Mennyire hatásos a Tamiflu?

MTI

Abban a brit kutatók és a WHO szakértői egyetértettek, hogy a Tamiflu hatásáról nincs elegendő bizonyíték a kezükben ahhoz, hogy támogassák a gyógyszer széles körű alkalmazását egyébként egészséges emberek esetében. A világszervezet szerint a Tamiflu szedéséről orvosnak kell döntenie.

Új influenza - Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

Új influenza: nem a védőoltás az egyetlen megoldás

WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

Miközben egyre élesebb vita bontakozott ki a H1N1 elleni oltások kapcsán, a vírus ellen bizonyítottan hatásos és – általában – jóval kevesebb kockázattal járó antivirális készítményekről, csak ritkán és keveset hallani. A Webbeteg mindkét, jelenleg elérhető orvosság gyártóját megkereste.

Nem hagyományos életmentés - Orrsprayt adtak intravénásan a nőnek

Független Hírügynökség

Egy antivirális szer nem előírásszerű alkalmazásával mentették meg egy fiatal rákos és újinfluenzás beteg életét londoni orvosok. Erről pénteken számolt be a Lancet című brit orvosi hetilap.

Veszélyesebb a tüdőre az új vírus, mint a szezonális influenzák

Független Hírügynökség

A 2009-es világjárványt okozó új H1N1-es influenza több esetben okoz súlyos tüdőkárosodást, mint a szezonális influenzák, de jól reagál a vírusellenes gyógyszerekre - állapította meg egy friss amerikai tanulmány.

Új vírus - a H1N1 vírus ellenáll az egyik itthon is kapható gyógyszernek

MTI

A H1N1 vírus már ellenáll az egyik ellene javasolt gyógyszernek - közölte honlapján az Egészségügyi Világszervezet. A szer Magyarországon is kapható.

Az új influenzavírus és a gyógyszerrezisztencia

Független Hírügynökség

Az új influenzavírus három esetben ellenállónak bizonyult a legmegbízhatóbbnak tartott antivirális gyógyszerre - közölték az Egészségügyi Világszervezet honlapján.

Új influenza: jövő héttől kapható a patikákban az antivirális gyógyszer

Független Hírügynökség

Várhatóan a jövő héttől már kapni lehet a patikákban az új típusú influenza elleni mindkét gyógyszert.