H1N1 - Mennyire hatásos a Tamiflu?

Szerző: MTI

Abban a brit kutatók és a WHO szakértői egyetértettek, hogy a Tamiflu hatásáról nincs elegendő bizonyíték a kezükben ahhoz, hogy támogassák a gyógyszer széles körű alkalmazását egyébként egészséges emberek esetében. A világszervezet szerint a Tamiflu szedéséről orvosnak kell döntenie.

Brit kutatók megkérdőjelezték, hogy a Tamiflu nevű, influenza ellen ajánlott gyógyszer meggátolja a betegség szövődményeinek kialakulását olyan egészséges emberekben, akik elkapják a vírust.

H1N1-teszt
Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
Válaszoljon a kérdésekre!

Miközben a kormányok világszerte mobilizálták Tamiflu-készleteiket az újinfluenza elleni küzdelemre, brit kutatók a gyógyszer klinikai vizsgálatairól szóló korábbi tanulmányokat áttekintve arra az eredményre jutottak: nincs elég bizonyíték rá, hogy az antivirális szer csökkentené az olyan szövődmények, mint a tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát az egyébként egészséges emberekben.

A British Medical Journal keddi számában közzétett tanulmány szerzői mindazonáltal úgy találták, hogy a gyógyszer egy nappal megrövidíti az influenzás tüneteket.

Oltóközpontok és helyszínek
Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról.
Hol oltathatja be magát?

Mint az orvosi folyóirat főszerkesztője, Fiona Godlee rámutatott, a "kormányok világszerte fontmilliárdokat költöttek a gyógyszerre, amelyet most a tudományos közösség maga talál elbírálásra alkalmatlannak".

David Reddy, a H1N1 újinfluenza vírus ellen ajánlott gyógyszert gyártó Roche cég egyik illetékese ugyanakkor kitartott amellett, hogy a Tamiflu hatásos és biztonságos. Szerinte vizsgálat esetén ezt bizonyítani is tudják.

Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást.
A betegség megelőzése és kezelése

Nincs elegendő tapasztalat a Tamiflu hatásosságáról

"Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel
"Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.
Interjú Falus Ferenccel

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) antivirális szakértői közölték, hogy adataik szerint az elég korán alkalmazott Tamiflu-kezelés csökkenti az újinfluenza tüneteinek súlyosságát.

Mindemellett szedését a komplikációkra hajlamosak, köztük a várandós nők, az idősek, a gyerekek és a komoly betegek esetében tanácsolták. Abban a brit kutatók és a WHO szakértői egyetértettek, hogy a Tamiflu hatásáról nincs elegendő bizonyíték a kezükben ahhoz, hogy támogassák a gyógyszer széles körű alkalmazását egyébként egészséges emberek esetében.

A világszervezet ajánlása szerint a Tamiflu szedéséről orvosnak kell döntenie. Nagy-Britanniában ennek ellenére bárki hozzájuthat, aki megkapja az influenzát, és felhívja az országos újinfluenza-vonalat.

További cikkek az új influenzáról

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete.

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Hogyan csökkenthető az injekciós tű...

Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

Új influenza - Melyik kezelés és...

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.