Változik a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszere - részletes szabályok

szerző: Krasznai Éva, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egy évtizednél régebb óta szinte változatlan gyógyászati segédeszköz-ellátási rendszer (GYSE) átalakításra szorul az Egészségügyi Minisztérium szerint. Mint az illetékesek mondják, a jelenlegi szisztéma sem szakmailag, sem pedig pénzügyileg nem hatékony, gyakorta nem szolgálja a betegek érdekeit, vagyis megérett a változtatásra. 

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a korszerű termékekhez képest a támogatotti kör egyes eszközei elavultak. Más eszközökhöz az árukhoz képest minimális támogatást nyújtott az egészségbiztosító, ami sokaknak alig-alig jelentett segítséget, másoktól viszont a felhasználható forrást elvonta.

A tárca és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tehát olyan változtatási koncepciót dolgozott ki, amely a források felhasználását hatékonyabbá teszi, mégpedig olyan környezetben, amiben a gazdasági válság valamennyi területén takarékosság szükséges. Miként állítják, mindezek ellenére a betegellátásban minőségi javulás történhet.

Átalakítás két lépcsőben

Az átalakítás két lépcsőben, ebben a hónapban, továbbá 2010. január 1-jétől kerül sor. Jövőre a mostaninál érezhetően jobb minőségű gyógyászati segédeszköz-ellátásra kerül sor.

Gyógyászati segédeszközök

Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló gyógyászati segédeszközöket, és leírtuk azok általános jellemzőit.
Gyógyászati segédeszközök

A csomag indokolt esetekben támogatásnövelő intézkedéseket, vagyis magasabb támogatási kulcsokat, gyakoribb rendelhetőséget, egyszerre nagyobb felírható mennyiséget, szélesebb felírási jogokat is tartalmaz.

A minisztériumi híradás szerint ügyeltek arra, hogy az érintetteknek a minőségi eszközöket és szakmai szolgáltatásokat nyújtó kis- és középvállalkozások augusztustól a korábbinál kiszámíthatóbb, áttekinthetőbb piaci viszonyok között ténykedhessenek.

Hangsúlyozzák, hogy a gyógyászati segédeszköz kasszában a 2008-as esztendőhöz képest 600 millió forinttal több felhasználható forrás áll rendelkezésre és még további 2-2,5 milliárd forintot fordítanak majd erre a területre.

Változnak a kulcsok, lesz 98 százalékos is

A tárca reményei szerint a támogatási rendszer a rendeletmódosítással áttekinthetőbb lesz, a támogatási kulcsok egységesen 50, 70, 80 és 90 százalékosra változnak, emellett új, 98 százalékos kulcsot is bevezetnek, ami mindenekelőtt a korábbi 100 százalékkal támogatott eszközök többségét érinti.

Várólisták - mely műtétekre kell a legtöbbet várni?

Csípő- és térdprotézis-, valamint gerincstabilizáló műtétek – továbbra is ezekre kell a legtöbbet várni a kórházakban, az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) összesítése szerint például a térdprotézis-beültetésre átlagosan 181 napot.
Várólisták - mely műtétekre kell a legtöbbet várni?

Az utóbbi körbe például a nagy értékű végtagprotéziseknél, mopedeknél a beteg által fizetendő térítési díj maximum 5 ezer forint lehet.

Itt cél, hogy a kiemelt támogatású eszközöket használó betegek terhei mérséklődjenek. Itt nem szabad elhallgatni, hogy több nagy értékű eszköz a jövőben évente nem, csak 6-8 esztendőnként lesz cserélhető, az imént említett 5 ezer forintos tarifát tehát több mint egy évtized után kell kifizetni.

A szakmai érvek, a betegszervezetek és a forgalmazók észrevételei, az eszközök használata során szerzett tapasztalatok birtokában egyes eszközök rendelhetőségi feltételeit pontosítják.

Módosul a kihordási idő és a felírható mennyiség

Több eszközcsoportnál módosul a kihordási idő, illetve az arra felírható mennyiség, lásd például a súlyos mozgásfogyatékosok használta mopedek, motorkerékpárok termékcsoportja a kihordási idő csökkentése 10 évről 8 évre.

Mit kell tudni az új vényekről?

A jogszabályi változásokkal összhangban, illetve a célszerűség szempontjai szerint változik az új orvosi vény előlapja. Egyes feliratai változnak, illetve helyet kapnak rajta új mezők is.

A legsúlyosabb helyzetben lévő négy végtag bénultak közlekedését segített elektromos motorral meghajtott, joystick-irányítású kerekesszéknél szintén ekként változik a lecserélhetőség, a támogatási mérték a korábbi 85 százalékos kulcs megszűnésével 90 százalékosra emelkedik.

A felnőtteknek rendelhető digitális hallókészülékek kihordási ideje 7 évről 6-ra csökken. Tehát ellátási minőségüket javítva rövidebb időnként juthatnak korszerű, új eszközhöz az érintettek.

A jövő januárjától induló változásoknál a teljes gyógyászati segédeszköz-ellátási rendszert új alapokra helyezik.

Ekkor indul a nagy értékű, tartós használati eszközök kötelező kölcsönzési rendszere, s a sztómaterápiás eszközöknél, az inkontinencia eszközöknél, a parókák, az emlőprotéziseknél és a szemüveglencséknél az egyszerűsített eszközfelírás érvényesül majd.

Hasznos linkek

A betegeknek a maximális rugalmasságot biztosító keretösszegű támogatás bevezetésétől az OEP komplex szolgáltatáscsomagot vásárol nagy értékű eszközök esetében, amibe beletartozik ezen eszközök garanciális javítása és cseréje is, illetve a jelenleginél sokkal erőteljesebb feltételekhez kötik a gyógyászati segédeszközök tb-támogatással történő forgalmazását, az egyedi méret alapján megvalósuló gyártását.

A szolgáltatáscsomag vásárlás az érintetteknek azt jelenti, hogy külön vényfelírás nélkül teljes körű garanciát élveznek az eszközkihordási idő alatt, ami kiterjed az eszköz rendeltetésszerű használata során fellépő hibák javítására és az eszköz cseréjére is.

A beteg kezelőorvosa a javítás vényes rendelése alól mentesül. A gyógyszerek kapcsán már bevált közgyógykeretet a 6 hónapnál rövidebb kihordási idejű gyógyászati segédeszközökre jövőre vezetik be.

Hogyan készült az új koncepció?

A GYSE-ellátási és támogatási rendszer átalakításának szakmai koncepcióját az OEP idén februárjában készítette el, azóta megannyi szakmai, piaci és egészségpolitikai fórumon vitatták meg azért, hogy a betegek tényleges szükségletei a jelenlegi nehéz helyzetben is elsődleges szempont legyen.

Mint a tárca állítja szakmai kollégiumokkal és a betegszervezetekkel is egyeztettek. (Tény, hogy például az Inkontinencia Betegegyesülettel ezt nem tették meg!)

Állítják, a konzultációkat követően a záró közigazgatási egyeztetés során az érdekképviseletektől beérkezett javaslatokat az egészségbiztosító és a szaktárca munkatársai tételesen megvizsgálták, a lehetőségekhez képest azokat a módosítási javaslatokat beépítették, amikkel az új támogatási rendszer a betegek valódi érdekeit szolgálja.

Példaértékű konszenzusra jutottak a hallásjavító eszközök terén működő érdekképviseleti szervezetekkel, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével és a Fül-orr-gégészeti szakmai kollégiummal.

Korrekt partneri együttműködést alakítottak ki a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével: ésszerűbbé válik a nagy értékű protézisek, mopedek és kerekesszékek felírhatósága is.

A sztómaterápiás eszközöket használók érdekvédelmi szervezetével, a Magyar ILCO Szövetséggel is közös, mindkét fél által elfogadható megállapodásra jutottak. Javaslataik alapján módosított szakmai koncepció szerint a sztómaterápiás eszközök 98 százalékos támogatási kategóriába kerültek.

Az úgynevezett alaplapok, valamint a rehabilitációban a szakmailag legfejlettebb terápiát biztosító irrigáló készletek, sztóma dugók és sztóma sapkák változatlan mennyiségben írhatók fel. A betegszervezettől, illetve a sztómaterápiás nővérek egyesületétől beérkező, szakmailag korrekt és konstruktív javaslatokat, együttműködési készségét a tárca és a biztosító nagyra értékeli.

Változik a kötszerek támogatása és felírása

Néhány beteg-, illetve eszközcsoport ellátása változik, például az elavult, elsősorban nem-steril kötszercsalád támogatása megszűnik, a kötszerekre augusztus 16-tól egységesen 80 százalékos támogatási kulcs lesz, ami több korszerű kötszer (filmkötszerek, polimer kötszerek, hydrogélek) esetében jelentős támogatásnövekedést jelent.

A felírható mennyiségek ésszerűsödnek: ahol eddig havonta 30 darabot lehetett felírni, a sebellátás szempontjainak megfelelő 20 darab rendelhető, az így felszabadított forrásokkal más kötszerfajtából havi 10 darab helyett 20 darabot írható fel.

Egyes kötszerfajták indikációját pontosítják, a felírás a szakorvos dolga marad, de a mozgásukban korlátozottak, a nem szállíthatók esetében a háziorvos is rendelheti. A végtagprotézisek 98 százalékos támogatási kategóriába kerülnek, a beteg által fizetendő térítési díj nem haladhatja meg az 5000 forintot.

Műfogsorok, fogszabályozás, ortopéd cipők támogatása is változik...

Életkortól függetlenül a műfogsorok fejlődési rendellenességek, daganatos megbetegedések és traumás sérülések esetén lesznek rendelhetők 80 százalékos támogatással. Kizárólag közgyógyellátás jogcímen megmarad a foghiány pótlásának lehetősége 50 százalékos támogatással.

Fogszabályzás - Felnőttkorban is

A mai tiniknél szinte már divat lett villogtatni a csillogó-villogó fogszabályzókat. Mára azonban már idejét múlta az a nézet, hogy csak a gyerekek fogát lehet szabályozni. Fogszabályzás felnőttkorban

A fogszabályozás segédeszközei szintén fejlődési rendellenesség, tumor és traumás sérülés, valamint 18 éven aluliaknak a fogazat súlyos alaki rendellenessége esetén rendelhető 80 százalékos támogatással.

Az enyhén deformált lábra írható ortopéd cipők támogatása felnőtteknek 50, gyermekeknek 70 százalék, a nagyfokú deformitás kezelésére szolgáló ortopéd cipők többsége 90 százalékos támogatást kap.

Egységesedik az ortopéd cipők és tartozékaik támogatása: az utóbbiakat az alapcipő támogatási kulcsa szerint állapítják meg. Az ortopéd cipők kihordási ideje 12 hónap, kivéve a súlyos paresisek körében, náluk a kihordási idő 6 hónap.

Sztóma

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon. A sztómáról

A sztómaterápiás segédeszközök támogatási kulcsa 98 százalék lesz. A sztóma zsákokból 3 hónapra felírható mennyiség – a gyermekeknek rendelhető zsákokat kivéve – egyrészes zsákok esetében 180, a maxi zsákoknál 150, kétrészes zsákoknál 140 darab lesz.

Az alaplapok, sztóma sapkák és sztóma dugók felírható mennyisége változatlan marad éppúgy, mint a felírási jogosultság.

A pasztákat 50 százalékos kulccsal támogatják, ugyanakkor a bőrvédő és bőrtisztító termékek támogatása megszűnik.

Hogyan változik a hallásjavító eszközök támogatása?

A hallásjavító eszközök kihordási ideje a 9 év felettieknél 72 hónapban (azaz 6 évben) egységesedik, ami a digitális készülékeknél jelentős minőségi előrelépést és ellátásfejlesztést jelent, a 9 év alattiaknál a szakmailag indokolt 48 hónapos kihordási idő megmarad.

Jó tudni

A halláskárosodás nem fordítható vissza, azonban nem szükségszerű, hogy egy csendesebb, hangszigetelt világban éljen. Orvosával, vagy egy audiológus segítségével a hallás korrigálható.
Hogyan kezelje nagyothallását?

A 18 év felettieknél 70, az ennél fiatalabbaknál 98 százalékos a támogatás, de a maximum 5000 forintos térítési díjra vonatkozó kiegészítő szabály itt is érvényes marad. Kötelezővé válik a 15 napos kipróbálási idő.

A tartozékok és kiegészítők támogatása megszűnik, kivétel a 18 év alattiak hallókészülékeihez rendelt elemek és akkumulátor, ami magasabb, 98 százalékos támogatást élvez.

Az V. kategóriájú hallókészülékek közgyógyellátás jogcímen nem rendelhetők majd.

A vakoknak írható tapogatóbotok és pálcák támogatása 98 százalékra nő. A járóbotok és járókeretek az eszközök ismételt felírására a beteg háziorvosa is jogosult lesz.

Higiéniás segédeszközök

Higiénés-, mosási és zuhanyzási segédeszközök felírására nemcsak a szakorvos, hanem javaslatára a háziorvosa is jogosult lesz.

A kerekesszékek támogatási rendszere ésszerűsödik a legtöbb eszköz támogatási kulcsa 80 százalékra, a joystick-irányítású elektromos kerekesszékek támogatása viszont 90 százalékra nő.

Az egészség jogi szemmel

Jogi esetek, szabályok és tudnivalók az egészségügyről. Jogi oldal a WEBBetegen

A kihordási idő a valós technológiai élettartamnak megfelelően a mechanikus kerekes székeknél és tartozékaiknál főszabályként 5-ről 6 évre nő, a mopedek és elektromos kerekes székeknél 10-ről 8 évre csökken, vagyis a betegek az eddigieknél gyakrabban cserélhetnek eszközöket.

A mopedek felírhatósága egyértelműbb a jövőben, hiszen a nagy értékű eszközök ártámogatására azok lesznek jogosultak, akik az oktatásban a munkahelyre eljutásban, az aktív életvitelükben, a kiskorú gyermek nevelésében az utcán közlekednek, továbbá fizikai és mentális állapotuk alapján az eszközt képesek irányítani.

E nagy értékű eszközöket a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárak szakértő főorvosai ellenjegyzik.

Inzulinterápiás eszközök, szemüvegek, kompressziós pólyák...

Az inzulinterápia segédeszközeit szakorvosi javaslatra – évente ezt ismételni kell – a jövőben a háziorvos rendelheti.

A különböző tűk és fecskendők felírhatóságára vonatkozó szabályok egységesek lesznek: ezen eszközökből a betegek terápiás értékű „csomagokat” állíthatnak össze.

A 6.00 dioptria alatti szemüveglencsék ártámogatása megszűnik, mondván, az eddigi támogatási összeg a biztosítóét igen, a betegterheket viszont érdemben nem csökkentette.

Szemüvegkeretek továbbra is a támogatott szemüveglencsékhez rendelhetők. A kontaktlencsék (korrekciós lencsék) támogatása 70 százalékra, a távcsőszemüvegek és tartozékaik támogatása 80 százalékra változik.

A kompressziós pólyák és harisnyák indikációját, felírási jogosultságát pontosítják, a támogatási mértékek és a rendelhető darabszámok maradnak.

A vizelet- és/vagy széklettartási problémában szenvedőknek rendelhető eszközök támogatása egységesen 80 százalék lesz, ami több eszköznél – inkontinencia betét, nadrágpelenka – jelentős támogatásnövekedést jelent ugyan, de az enyhe inkontinencia kezelésére szolgáló kis űrtartalmú inkontinencia betétek támogatásának szűkítése, az indikációk kismértékű pontosítása nem kerülhető el.

Az intézkedésekkel a magyarországi inkontinencia ellátás az európai standardokhoz közeledik.

(WEBBeteg/Krasznai Éva)

Cikkajánló

Bélflóra
Bélflóra

Befolyásolja egészségünk, közérzetünk alakulását.

Bárányhimlő
Bárányhimlő

Tünetei, kezelése és megelőzése.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész és Berkiné Dr. Bősze Györgyi, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró, szakértő: Dr. Kelemen Miklós, szakjogász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Nurse Háziápolási Szolgálat
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.