• Gyógyászati segédeszközök használata

    Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat

    A járás gyógyászati segédeszközén értjük azon testhez nem hozzáerősített eszközöket, melyre a páciens rá van utalva ahhoz, hogy állni vagy járni tudjon. (Verstappen)

    Az otthoni ápolás során a betegek, családtagjaik, a gyógyításban részt vevő kollégák hívnak segítségül olyan gyógyászati segédeszközöket, melyek segítségével lerövidíthető a kórházi ápolás, a gyógyulás folyamata, csökkenthető a kiszolgáltatottság mértéke, megkönnyíti az ápolók munkáját, megelőzhet betegségeket, vagy csak az ápolt kényelmét szolgálja.           

    A megfelelő segédeszköz kiválasztására érdemes hangsúlyt fektetni, hisz a hatékony és gyors felépülésben jelentős szerepe van. Az eszközöket bérelhetjük vagy megvásárolhatjuk gyógyászati segédeszköz boltokban, házi ápolásra szakosodott cégeknél, esetleg alapítványokon keresztül.

    Ne idegenkedjünk semmilyen segédeszköz igénybevételétől, mert használatával életminőségbeli javulást kapunk, egy jól megválasztott kötszer akár hetekkel rövidítheti a sebgyógyulást, egy járást segítő eszköz megóvhat minket egy kellemetlen balesettől, vagy egy megfelelő matrac kiválasztásával megelőzhető egy kellemetlen, akár hónapokig gyógyuló felfekvés.

    Hirdetés

    Természetesen a segédeszközzel szemben is lehetnek elvárásaink, sőt felsorolnék néhány követelményt: optimális funkció, minimális kényelmetlenség, biztonságos használat, tartósság, egyszerű kezelhetőség, anyagi elérhetőség, esztétikai kritérium. Mielőtt megvásárolná, bérelné, a segédeszközt mindenképp kérje ki szakember/gyógytornásza segítségét, ő segíthet a helyes segédeszköz használatának elsajátítására, adott esetben a hibás használat korrigálásában, segédeszköz méretének a beállításában.

    Gyógyászati segédeszközök

    Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló gyógyászati segédeszközöket, és leírtuk azok általános jellemzőit. Gyógyászati segédeszközök>>

    Egy segédeszköz kiválasztásánál fontos szempont lehet a felhasználó kora, a felhasználás tervezett időtartama (időleges vagy állandó), lakáson belüli vagy kívüli használat (emelkedő, lépcső, ajtó nyitása, küszöb), talaj és a padló tulajdonságai. A teljesség igénye nélkül felsorolok pár járást segítő gyógyászati segédeszközt: botok, több lábú botok, mankók, keretek, rollátorok.

    Botok funkciója: előrehaladó mozgás alátámasztása, alsó végtagokra eső terhelés csökkentése, akár 25%-os tehermentesítésre képes, stabilitás növelése.

    Mikor javasolt a botok használata?

    Ha a betegnek lecsökkent a kondíciója, időnként egyensúlyzavara van, ízületi bántalmak, fájdalom jelentkezett. Viszont a használatához szükség van a megfelelő izomerőre, kielégítő kondícióra. Fontos a botok helyes beállítása, az érintett oldallal ellentétes karban szükséges használni, természetesen itt is vannak kivételek, amennyiben a betegnek hiányzik egyik karja, illetve a kar erre a funkcióra használhatatlan. A botot használó pácienst szükséges megtanítani a különböző tevékenységek helyes használatára pl.: lépcsőn fel illetve le közlekedésre is.

    Tripod (3lábú bot) funkciója: a még nagyobb stabilitás elérése, egyensúlyzavarban szenvedőknek javallott. Hátránya is van, mert a járást lassabbá teszi, széles nyomtávot igényel, nehéz a láb beállítása.

    Mankók funkciója: főként a tehermentesítésre használjuk, részterhelés vagy teljes tehermentesítés esetén, előre haladó mozgás támogatása.

    Mikor használjuk a mankót?

    Általános gyengeség, csonttörés, fájdalom, gerinc strukturált elváltozása, ízületi panaszok, alsó végtag poszt amputációja esetén, paresis. A használat feltételeinél mindenképp említést kell tenni a megfelelő kondícióra, mivel 50%-al több energiára van szükség, mint a normál járásnál.

    Vészhelyzet, elsősegély

    Járókeret funkciója: nagyobb stabilitást és támasztást tud adni, mint a bot, vagy mankó, állás járás segítésére, önálló felkelés kivitelezésében segít.

    Mikor ajánljuk?

    Egy illetve kétoldali bántalmak esetén, egyensúlyzavarok esetén, amputációt követően, hosszabb betegágyban töltött idő után. Járókeret egyik fajtája a guruló rollátor, amit nem kell felemelni, folyamatos járást biztosít.

    (Nurse Háziápolási Szolgálat)

    Legutóbb frissült: 2015.07.07 11:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kinek, mikor és hogyan írható fel a gyógyászati segédeszköz?

    Sokan elképzelni sem tudják, mennyi utánjárás szükséges, mire egy beteg hozzájut a támaszt adó, segítséget nyújtó segédeszközéhez. A gyógyászati segédeszközök használata és támogatása jogszabályban meghatározott. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

    Csökkenhet a gyógyászati segédeszközök áfája

    Már látszik az esély arra, hogy a gyógyászati segédeszközök áfája 5 százalékra csökkenjen - számol be a Magyar Idők.

    Élet rheumatoid arthritisszel

    Az, hogy milyen mértékben befolyásolja a rheumatoid arthritis az Ön életét, nagymértékben függ attól is, hogy hogyan tud megbarátkozni betegségével. Fizikoterapeuták segítségével próbálja meg leküzdeni a betegsége által eredményezett korlátokat.

    Gyógyászati segédeszközök: az ortézisek

    Az ortézisek olyan testközeli eszközök, melyek a test elveszett funkcióit pótolják. Az ortézisek termékcsoportja igen sok eszközt foglal magába az alsó végtagoktól haladva a gerincen át egészen a nyaki és koponyavédő eszközökig, de ide tartoznak a speciális ültetőmodulok is, melyek elsősorban bénulásban szenvedő betegeken segítenek.

    Közgyógyellátás: mikor, kinek, hogyan?

    A közgyógyellátás alanyi jogon, normatív vagy a települési támogatás keretében, gyógyszer-támogatásként adható. Kinek, mikor és milyen mértékben lehet igénybe venni ezt a fajta állami támogatást? A WEBBeteg.hu egészségportál utánajárt a legfontosabb kérdéseknek.

    Honlap összegzi az otthoni ápolás tudnivalóit

    Az otthoni ápolás alapvető ismereteit összegző tudásbázist állított össze a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a www.webnover.hu honlapon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások