• A szorongás együttérzést vált ki - Miért?

    Szerző: MTI

    A szorongás és stressz közben termelődött verejték szagára az emberi agy szociális és érzelmi jeleket feldolgozó, illetve az együttérzéssel kapcsolatba hozható területei lépnek működésbe - közölték német kutatók a PloS ONE (www.plosone.org) című tudományos portálon.

    Vizsgázó társaik verejtékét tartalmazó párnácskákat szagoltattak 28 diákkal, akik agyműködését eközben orvosi képalkotó berendezéssel tanulmányozták a Kieli és Düsseldorfi Egyetem kutatói.

    Hirdetés

     Szorongás teszt

    Sokunkkal előfordul, hogy félünk, szorongunk valami miatt. Töltse ki tesztünket, amely az elmúlt két hétben tapasztalt érzései alapján próbál képet alkotni arról, hogy az Ön szorongásai normálisnak, vagy túlfeszítettek. Szorongás teszt>>

    A mintákat 49 hallgatótól szerezték be, akik záróvizsgáikra vártak, majd a mintavételt megismételték a vizsgák után is.

    A diáktársak nem tudták, hogy melyik minták származtak a vizsgadrukkos, illetve a már nyugodt hallgatóktól.

    Szaguk alapján sem találtak eltérést, legalábbis nem tudták egymástól megkülönböztetni a más-más időpontban beszerzett párnácskákat.

    A funkcionális mágneses rezonanciás felvétel (fMRI) azonban - amely működés közben, valós időben jelzi, hogy az agy mely területe aktívabb és melyik kevésbé - határozott különbséget jelzett a kétféle szagra adott agyi válaszokban.

      A szorongásról

   • Normális szorongás vagy már betegség?
   • A szorongás kezelhető
   • Élet a szorongással
   • A szorongást jelző molekulák észlelése után a diáktársaknak azok az agyterületei váltak aktívvá, amelyek a szociális és érzelmi folyamatokban vesznek részt, valamint több olyan terület, amelyről úgy tudni, az empátiával állnak összefüggésben.

    A nyugalmi állapotban nyert minták esetében nem kapcsoltak be az "együtt érző" központok.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.07.07 08:06, Megjelenés: 2009.07.07 08:06
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

    A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket.

    A túlzott C-vitamin-fogyasztás okozhat-e vesekövet?

    A C-vitamin a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag, ezért fontos odafigyelnünk a folyamatos és megfelelő mennyiségű bevitelére. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában és mennyiségben fogyasztunk C-vitamint, mivel egyes vizsgálatok eredményei alapján a túlzott C-vitamin-bevitellel nemcsak, hogy jót nem teszünk szervezetünknek, de akár még árthatunk is.

    Fóbiák - A félelem kezelhető!

    A fóbiás betegek kezelésében elsősorban a terapeutának és a beteg részéről is időigényes pszichoterápiáknak van döntő szerepe. A legtöbb esetben az agy megtanítása is elegendő a fóbia leküzdéséhez, gyógyszeres kezelés nélkül is kiemelkedő eredmények érhetők el.

    Szorongás műtét előtt: mit tehetünk ellene?

    Nem ritka állapot a műtét miatti szorongás, mely olyan pszichés probléma, ami esetén a beteg félelme a beavatkozástól annyira erős, hogy fizikális tünetek (például heves szívdobogás, hányinger, mellkasi fájdalom) formájában jelentkezik. A szorongás súlyos formája az úgynevezett pánikroham. Hogyan kerülhető el az operáció előtti feszültség?

    Együttélés a szorongással

    A generalizált szorongás betegséggel nehéz együtt élni. Nagymértékben befolyásolhatja a családjával, barátaival való kapcsolatát, hatékonyságát a munkában és összességében az életminőségét.

    Normális szorongás vagy már betegség?

    Teljesen normális dolog időnként aggódni és szorongani. A generalizált szorongásos betegségben (GAD) azonban a beteg túlzott, irreális szorongással reagál a mindennapi élethelyzetekre, ennek a hátterében pedig nincs azonosítható, konkrét ok.

    A vizsgadrukk leküzdése

    A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

    Szorongás - A lakosság 20 százaléka érintett

    A problémát kifejezhetjük sok más szóval is, például: aggodalmaskodás, idegesség, feszültség, nyugtalanság, ingerültség, stresszes állapot. A szorongásos zavarok a lakosság mintegy 20 százalékát érintik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA