Indikátor - hasonlítsa össze a kórházak és rendelők szolgáltatásait

Szerző: Független Hírügynökség

Péntektől a tavalyihoz képest dupla annyi, összesen 675 mutató alapján tudják a betegek összehasonlítani a magyar kórházak és a járóbeteg-szakellátók szolgáltatásait.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján, a www.ebf.hu weboldalon található indikátorrendszer az alapján a 120 ezer adat alapján készült, amelyet 113 kórház és 339 rendelő adott meg saját magáról.

Az adatokból a betegek a többi között megtudhatják, hogy az adott kórházban hány ágy jut egy kórteremre, van-e fizetős egyágyas szolgáltatás, és az mennyibe kerül.

Ha például egy kismama tájékozódni szeretne, hogy melyik kórházban vannak a legjobb szülészeti körülmények, beírhatja az általa legfontosabbnak tartott szempontokat, és a felügyelet honlapja "kidobja" azoknak az intézményeknek a nevét, amelyek leginkább megfelelnek ezeknek.

A felügyelet által kiküldött kérdőívekre a kórházak 74 százaléka, a szakrendelők 56 százaléka válaszolt - mondta Kiss Róbert a felügyelet főosztályvezetője az indikátor rendszert bemutató pénteki tájékoztatón.

Hozzátette: mivel a legnagyobb szolgáltatók mindegyike válaszolt, az adatok valójában lefedik a kórházak 86, a rendelők 80 százalékát.

Hasznos információt nyújt a betegeknek

A 675 mutató közül 485 vonatkozik a kórházakra. Ezek alapján például megállapítható, hogy a gyermekek ellátása esetén az édesanya az intézmények 98 százalékában gyermeke mellett tud tartózkodni a nap 24 órájában.

Az is kiderült, hogy egy magyar kórteremre átlagosan 3,5 kórházi ágy jut, a fizetős egyágyas kórtermek ára pedig egy éjszakára átlagosan 11500 forint. A szakrendelőkre vonatkozó 190 féle mutatóból pedig például az derült ki, hogy a terhesgondozóknak csak 90 százalékánál van ultrahang vizsgálat, holott az előírás szerint ez valamennyinél kötelező lenne.

Kovácsy Zsombor a felügyelet elnöke elmondta: Az egészségügyi szolgáltatások tényeit bemutató tavaly indított honlap nemzetközileg is sikeresnek számít.

A betegtájékoztatást, a szolgáltató-választást nagy mértékben segítő, de a szakmai elemzéseket is támogató rendszer hozzájárult ahhoz, hogy az Unió egészségügyi ellátásról szóló rangsorában Magyarország a 24. helyről a 14. helyre került - tette hozzá.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.