Indikátor - hasonlítsa össze a kórházak és rendelők szolgáltatásait

Szerző: Független Hírügynökség

Péntektől a tavalyihoz képest dupla annyi, összesen 675 mutató alapján tudják a betegek összehasonlítani a magyar kórházak és a járóbeteg-szakellátók szolgáltatásait.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján, a www.ebf.hu weboldalon található indikátorrendszer az alapján a 120 ezer adat alapján készült, amelyet 113 kórház és 339 rendelő adott meg saját magáról.

Az adatokból a betegek a többi között megtudhatják, hogy az adott kórházban hány ágy jut egy kórteremre, van-e fizetős egyágyas szolgáltatás, és az mennyibe kerül.

Ha például egy kismama tájékozódni szeretne, hogy melyik kórházban vannak a legjobb szülészeti körülmények, beírhatja az általa legfontosabbnak tartott szempontokat, és a felügyelet honlapja "kidobja" azoknak az intézményeknek a nevét, amelyek leginkább megfelelnek ezeknek.

A felügyelet által kiküldött kérdőívekre a kórházak 74 százaléka, a szakrendelők 56 százaléka válaszolt - mondta Kiss Róbert a felügyelet főosztályvezetője az indikátor rendszert bemutató pénteki tájékoztatón.

Hozzátette: mivel a legnagyobb szolgáltatók mindegyike válaszolt, az adatok valójában lefedik a kórházak 86, a rendelők 80 százalékát.

Hasznos információt nyújt a betegeknek

A 675 mutató közül 485 vonatkozik a kórházakra. Ezek alapján például megállapítható, hogy a gyermekek ellátása esetén az édesanya az intézmények 98 százalékában gyermeke mellett tud tartózkodni a nap 24 órájában.

Az is kiderült, hogy egy magyar kórteremre átlagosan 3,5 kórházi ágy jut, a fizetős egyágyas kórtermek ára pedig egy éjszakára átlagosan 11500 forint. A szakrendelőkre vonatkozó 190 féle mutatóból pedig például az derült ki, hogy a terhesgondozóknak csak 90 százalékánál van ultrahang vizsgálat, holott az előírás szerint ez valamennyinél kötelező lenne.

Kovácsy Zsombor a felügyelet elnöke elmondta: Az egészségügyi szolgáltatások tényeit bemutató tavaly indított honlap nemzetközileg is sikeresnek számít.

A betegtájékoztatást, a szolgáltató-választást nagy mértékben segítő, de a szakmai elemzéseket is támogató rendszer hozzájárult ahhoz, hogy az Unió egészségügyi ellátásról szóló rangsorában Magyarország a 24. helyről a 14. helyre került - tette hozzá.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.