Egészségbiztosítási Felügyelet téma

Megszűnik az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF), feladatai más szervekhez kerülnek, miután Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta az egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények módosítását.
A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint továbbra is az egészségügyi ellátórendszer egyik forró pontja a kórházak ellen indított kártérítési perek problémája - írta a Népszabadság hétfői számában.

Hová fordulhat a beteg, ha sérelem érte?

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró - 2010-02-22 16:17
Mindenkit, aki kórházban fekszik, orvosi kezelés alatt áll, vagy akárcsak egy szűrővizsgálaton vesz részt – azaz kapcsolatba kerül az egészségüggyel –, megilletik a betegjogok.

Autószerelő vágta le lábáról a gipszet

Független Hírügynökség - 2010-02-10 14:34
Autószerelő szedte le a gipszet egy 84 éves asszony lábáról. Az idős asszonynak és lányának a kórházban azt mondták, hogy levehető a gipsz, de nincs szakember.
Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) csaknem 530 esetben indított hatósági eljárást a kórházakkal, szakrendelőkkel és háziorvosokkal szemben a biztosítottak panaszai alapján - derül ki a felügyelet féléves beszámolójából.
A fennállása óta eltelt két év alatt mintegy 13 ezren fordultak az Egészségbiztosítási Felügyelethez (EBF), az általuk indított és lezárt eljárások száma közel kétezer - mondta Kovácsy Zsombor, a szervezet június 30-áig hivatalban lévő elnöke újságíróknak.
Csípő- és térdprotézis-, valamint gerincstabilizáló műtétek – továbbra is ezekre kell a legtöbbet várni a kórházakban, az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) összesítése szerint például a térdprotézis-beültetésre átlagosan 181 napot. Az összesítés eredményét a hatóság honlapján publikálta.

Továbbra is népszerű az Egészségbiztosítási Felügyelet

WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró - 2009-02-27 08:48
Talán az egyetlen hatóság, amelynek neve hallatán az emberek nem rezzennek össze. A 2006 óta működő Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) elnöke nem dicsekszik, nem kommentál, csupán a tényeket ismerteti. Kovácsy Zsombor csak halkan jegyzi meg: van okuk a büszkeségre. Interjú.
Gyakran nehezen értelmezhető, hogy egyes kórházakban kik használhatják a térítési díj ellenében igénybe vehető betegszobákat, és azok milyen többletszolgáltatást nyújtanak. Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) ezzel kapcsolatos év végi kutatásának eredményeit az intézmény honlapján publikálta.

Halva született baba - a szülők szerint a kórház hibázott

Független Hírügynökség - 2009-01-06 21:11
Szülőfájások közepette, gyalog küldtek át a szakrendelésről a szülészetre Szombathelyen egy nőt, akinél ráadásul koraszülés veszélyét állapították meg. Az újszülött már nem élt, amikor császármetszéssel világra segítették.

A gyógyíthatatlan betegekről is gondoskodni kell

Független Hírügynökség - 2008-12-08 09:00
A haldoklókra is vonatkoznak a betegek ellátására vonatkozó szabályok, az orvos dönthet, hogy mikor, milyen ellátást rendel a betegnek, de magára nem hagyhatja - írja a Népszabadság.

Betegszállítás: lassú és hiányzik az empátia

Független Hírügynökség - 2008-07-16 11:48
Átlagosan három órát kell várniuk a betegeknek a kórházakban a betegszállítóra, ráadásul sokszor az empátia hiánya is panaszként merül fel - ez derül ki az Egészségbiztosítási Felügyeletnek megküldött adatokból és bejelentésekből.

Megsértik az orvosi titoktartást

Független Hírügynökség - 2008-07-10 08:44
Orvosi titoktartás megsértése miatt érkeznek panaszok az Egészségbiztosítási Felügyelethez. Ilyen például, ha a pácienssel a folyosón közlik a betegségét. Ezek ugyan nem mindennapos esetek, de az egyik legalapvetőbb betegjog sérül ezzel.

Nem lehetne információt kiadni betegekről

Független Hírügynökség - 2008-07-07 16:07
Teljesen ellentmond egymásnak az élet és a jogszabályok, az ombudsman szerint. Legalábbis abban, hogy az egészségügyi és az adatvédelmi törvény szerint a kórháznál telefonon érdeklődő jelenleg semmit nem tudhat meg rokona állapotáról.

Egy vizsgálatra 100 napot kell várni

Független Hírügynökség - 2008-06-19 15:31
A kórházakban az áprilisihoz képest 10 nappal kevesebbet, alig több mint egy hetet kellett várni májusban a gerincsérv műtétekre, a gerincstabilizáló operációkra azonban átlagosan több mint 10 hónapot - ez derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) csütörtökön nyílvánosságra hozott összesítéséből.

Káoszt okoz a szakorvoshiány

Független Hírügynökség - 2008-03-15 12:03
Rendelések maradnak el, és órákig kell várni egy-egy szakrendelőben, mert nincs elég szakorvos itthon. Egyre gyakrabban panaszkodnak erre a betegjogi képviselőknek és az Egészségbiztosítási Felügyeletnek is. Budapesten több kerületben is cserélgetik az orvosokat, mert csak így tudják megtartani a rendeléseket.