Kórház utáni zavartság

Tisztelt Doktornő! Anyukám 86 éves, enyhe demenciában szenved, gyógyszert még nem szedett rá, csak a szokásos (cavinton, memoril, betahistin 24 mg) háziorvos által felírtakat szedi. Sajnos április 22-én combcsont töréssel kórházba került, a műtét után haza került otthonába, de az elméje nagyon sokat romlott. Nem tudja hol van, állandóan kérdezgeti, hogy mikor megy haza. Sajnos éjszakánként pepisil, pelenkát leszedi magáról. Kérdésem az lenne, hogy ez az állapot végleges-e vagy esetleg még reménykedhetünk hogy visszatér. Egyéb betegségekben nem szenved. Mit tudna javasolni a vele egy háztartásban élő édesapámnak, aki tudná gondozni, de így az idegeink készülnek ki. Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza demencia témában

Tisztelt Kérdező!

Őszintén sajnálom amin most az édesanyjának át kell mennie, és a családját is az extra terhelés miatt. Sajnos amin édesanyja keresztül megy, nem egyedi eset. Egy bizonyos életkorban már, aki arra hajlamos arra egy nagyműtét akár ilyen hatással is lehet. Érdemes lenne első körben kizárni a komolyabb belgyógyászati állapotokat ami a jelen helyzet hátterében lehet, gondolok itt most első sorban akár a kiszáradásra vagy az aközeli állapotokra. Műtét után a vérveszteség is komoly probléma. Első körben érdemes lenne egy laborvizsgálatot nézni , hogy az ionháztartás rendben van e az egyéb értékek mellett. Minél több folyadékot kellene vele fogyasztatni. És javasolom mielőbbi háziorvosi vagy belgyógyászati vizsgálatát is. Ha ezek negatív eredménnyel járnak akkor párhuzamosan gerontopszichiátriai szakrendeléshez kellene fordulni, akik gyógyszer beállítással rendezni, akár jelentősen javítani tudják a helyzetet, akár intézményes keretek között, tehát benntfekvéssel, akár ambuláns módon utánkövetéssel. Egyedileg szigorúan orvosi felügyelet mellett megfontolandó még a Cavinton és a Memoril elhagyása amely paradox módon csak ronthat a jelenlegi helyzeten, és helyette más hatóanyag beállítása javasolt - melyben már a fent említett gerontopszichiáter szakorvos tudna segíteni.

Mielőbb jobbulást kívánok, üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. május 14., 15:17; Megválaszolva: 2021. május 14., 15:47
Kérdések és válaszok: Demencia
MR lelet értelmezése
Tisztelt dr. Árki Ildikó! 1. Amennyire lehetséges, a csatolt MR-lelet magyarázatát szeretném. 2. A lelettel feltártak okozhatják-e a középsúlyos...
Deminencia otthoni kezelése
94 éves Édesanyám másfél éve elesett a lakásban. bordatöréssel volt néhány napig korházban. A zárójelentésen szerepel hogy demens. Azóta otthon...
Agysorvadás
Tisztelt Szakértő! Az édesanyámnál 2012.novemberében diagnosztizálták az agysorvadást. Betegség tudata nincs. Még önellátó, cselekvőképes. A...
Demencia kulcs
Tisztelt Doktornő Édesapám demenciában szenved évek óta. Amig lehet, megpróbáljuk otthon ápolni. A számtalan feltehető kérdés közül most arra...
kivizsgálás indítása
Nagymamám egy éve memóriaproblémákra kezdett panaszkodni, háziorvosa beutalta a helyi demencia központba, ahol az MMS teszten 26 pontot ért el...