Hogyan kerüljük el az óraátállítás miatti stresszt?

MTI
megjelent:

Vasárnap hajnalban kezdődik a nyári időszámítás, 2-kor 3-ra állítjuk az órákat. Hogy ez ésszerű és valóban gazdaságos megoldás-e napjainkban, erősen vitatott - minden esetre tény, hogy biológiai óránkat megzavarja és sokunk számára kritikus megterhelést jelent az átállás. Ilyenkor nem csak az órát, a szervezetünket is át kell állítani!

Az óra átállítással szervezetünk napi ciklusa felborul és ez akár egy hét is lehet, mire helyreáll. Egy órával kevesebbet alszunk, és ha nem figyelünk oda, megszenvedjük ezt a néhány napot. Sokszor észre sem vesszük, hogy egy-egy ideges gesztusunk, hirtelen felcsattanásunk mögött a kialvatlanság lappang.

Ez rövidtávon fejfájást, rosszkedvet és levertséget okoz, hosszú távon azonban szív és érrendszeri megbetegedésekhez, szorongáshoz, depresszióhoz vezethet és gyakran az elhízás hátterében is e probléma áll.

Mit tehetünk, hogy minél kisebb stressz érje szervezetünket?

Ne egyszerre akarjunk egy teljes órát ugrani, bontsuk ketté az átállást. Feküdjünk le szombat este fél órával korábban, mint szoktunk, s vasárnap reggel keljünk szintén fél órával korábban.

Reggeli után tegyünk egy nagy sétát kint a szabadban, s a vasárnapi főétkezéseinket is kezdjük félórával korábban. Vasárnap este még egy fél órával korábban bújjunk ágyba, így kisebb teher szervezetünk számára a hétfői korábbi ébredés.

A pihentető,jó alvás érdekében lefekvés előtt vegyünk egy illatos forró fürdőt, hallgassunk pihentető lágy zenét, lazítsunk - így gördülékenyebben vészeljük át az átállást anélkül, hogy morcosan, gyűrötten ébrednénk - javasolja Nagy Gyöngyi, a Naturhome.hu alvástanácsadója.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.