Terhesség alatti elhízás helyett testsúlykontroll

MTI
megjelent:

Ingyenes programot indított egy chicagói kórház várandós nőknek, hogy ellenőrzés alatt tudják tartani súlygyarapodásukat. A program célja, hogy csökkentsék a születendő babák kockázatát a későbbi elhízásra és diabéteszre.

Kutatási eredmények azt jelzik, hogy a terhesség alatti elhízás az anyának és a babának egyaránt árt, gyakoribbak a szövődmények, valamint nagyobb a gyerekek kockázata a későbbi elhízásra és diabéteszre.

Robert Kushner, a program vezetője hangsúlyozta, hogy nem egyszerűen a helytelen étkezési szokásokat, életmódot adják át gyerekeiknek a mamák, hanem a magzatot méhen belül érő hatások is befolyásolhatják génjeik működését.

Az elhízás növeli a diabétesz, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a szélütés, az artritisz és a légzőszervi problémák kockázatát, sőt néhány rákféle előfordulását is.

Kushner elmondta a hírügynökségnek, hogy a fejlődő magzat védelmére hivatkozva sokszor ráhagyják a várandós anyára, hogy a szükségesnél nagyobb súllyal gyarapodjon, holott ezzel árt a születendő gyereknek.

A program novemberi kezdete óta a szervezők húsz nőről számoltak be, akiket táplálkozási és mozgási tanácsokkal láttak el, valamint segítettek nekik kezelni a stresszhatásokat.

A programban résztvevő nők és születendő babáik egészségét is nyomon követik majd az orvosok, hogy megállapítsák, milyen eredménnyel jár a súlykontroll.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.