Mégsem szívvédő a zöld tea?

Szerző: MTI

A zöld tea legfontosabb hatóanyagai nem javították a koszorúér-betegség kockázati tényezőit, de ez semmit nem von le a teázás élvezeti értékéből. A fontos kérdéssel foglalkozó nemzetközi vizsgálat eredményeit a Journal of Nutrition közölte.

A teakedvelők körében általánosan elterjedt nézet, hogy kiváltképp a zöld teában lévő alkotórészek, a polifenolok erélyes antioxidánsok és ezért csökkentik a koszorúér-betegség kockázatát.


Az érelmeszesedés kialakulása akkor gyors, ha a "rossz" koleszterin, az LDL-koleszterin oxidálódik és lerakódik a koszorúerek belső felszínén.

Fontos tudni a koleszterinről

  • Az érelmeszesedés nem visszafordítható.
  • Már fiatal felnőtt korban is megfigyelhetőek a kezdeti elváltozások az érfalon az arra hajlamos egyéneknél.
  • A koleszterinszint mérésére már számos patikában is lehetőség van.

Az antioxidánsok ezt a folyamatot megakadályozzák és ezért hasznosak a szívinfarktus megelőzésében.

Kísérleti patkányokon sikerült is igazolni, hogy a teában található polifenolok hatására a vérben lévő zsírok mennyisége csökkent, sőt az állatok vérnyomása is alacsonyabb lett.

Japánban végzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a zöld tea rendszeres, bőséges ivása mellett az érelmeszesedés kifejlődése késik és hasonló megfigyelésekről számoltak be holland és amerikai kutatók is.

Érthető, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszer ellenőrző hivatal, az FDA többször kapott kérést a zöld tea gyógyszerré nyilvánítására. A kérelmet általában a zöld teát az Egyesült Államok területén forgalmazó japán teakereskedő cég nyújtotta be és igyekezett bizonyítani a zamatos ital különböző gyógyító tulajdonságait, de nem sok sikerrel.

Nem lesz gyógyszer a zöld tea

Legutóbb az FDA 105 tudományos dolgozatot kapott a japán cégtől, melyek a kérvényező szerint a tea különleges gyógyhatásait jelezték, de a hivatal ezeket nem tartotta meggyőzőnek. Most német és angol kutatók végeztek megfelelően ellenőrzött vizsgálatot a zöld tea jól adagolható hatóanyagaival.

Az önkéntes résztvevők egyik csoportja a tea polifenoljait kapta három hétig, a másik csoport pedig ugyanolyan külsejű, de hatóanyagot nem tartalmazó kapszulákat szedett.

A koszorúér-betegség legkülönbözőbb kockázati tényezőit mérték, a vérnyomástól a vérben lévő zsírokig, de csak a koleszterin szintben észleltek kisfokú, kedvező változást.

A teakivonattal töltött és az üres kapszulák hatása között semmiféle, lényeges különbség nem mutatkozott a polifenolok javára.

Hangsúlyozták viszont: azt a vádat sem lehetett igazolni, hogy a zöld tea károsítja a májműködést. Aki tehát szereti a zöld teát, az igya bátran.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

NSAID NSAID

Mikor alkalmazhatóak a nemszteroid gyulladáscsökkentők, és mikor nem?

Mortons neuroma Mortons neuroma

Egészségtelen lábbelik viselése is okozhatja. Milyen tünetei lehetnek?

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Alvási apnoe: a zöldtea segíthet

Az obstruktív alvási apnoe az egyik legismertebb alvással kapcsolatos légzészavar. A zöldteában található vegyi anyagok azonban nemcsak a tanulási...

A zöld tea egészségügyi előnyei

A zöld teának nevezett ital Kínában és Japánban már a tizenkettedik században a teaszertartások főszereplője volt, a nyugati országokban mégis a...

A zöld tea hatásai: Fogyás és...

A zöld tea pozitív egészségügyi hatásait számos kutatás és vizsgálat igazolta. A teában lévő hatóanyagok segítenek a fogyásban, rákmegelőző...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.