Mégsem szívvédő a zöld tea?

MTI
megjelent:

A zöld tea legfontosabb hatóanyagai nem javították a koszorúér-betegség kockázati tényezőit, de ez semmit nem von le a teázás élvezeti értékéből. A fontos kérdéssel foglalkozó nemzetközi vizsgálat eredményeit a Journal of Nutrition közölte.

A teakedvelők körében általánosan elterjedt nézet, hogy kiváltképp a zöld teában lévő alkotórészek, a polifenolok erélyes antioxidánsok és ezért csökkentik a koszorúér-betegség kockázatát.

Az érelmeszesedés kialakulása akkor gyors, ha a "rossz" koleszterin, az LDL-koleszterin oxidálódik és lerakódik a koszorúerek belső felszínén. Az antioxidánsok ezt a folyamatot megakadályozzák és ezért hasznosak a szívinfarktus megelőzésében.

Fontos tudni a koleszterinről

  • Az érelmeszesedés nem visszafordítható.
  • Már fiatal felnőtt korban is megfigyelhetőek a kezdeti elváltozások az érfalon az arra hajlamos egyéneknél.
  • A koleszterinszint mérésére már számos patikában is lehetőség van.

Kísérleti patkányokon sikerült is igazolni, hogy a teában található polifenolok hatására a vérben lévő zsírok mennyisége csökkent, sőt az állatok vérnyomása is alacsonyabb lett.

Japánban végzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a zöld tea rendszeres, bőséges ivása mellett az érelmeszesedés kifejlődése késik és hasonló megfigyelésekről számoltak be holland és amerikai kutatók is.

Érthető, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszer ellenőrző hivatal, az FDA többször kapott kérést a zöld tea gyógyszerré nyilvánítására. A kérelmet általában a zöld teát az Egyesült Államok területén forgalmazó japán teakereskedő cég nyújtotta be és igyekezett bizonyítani a zamatos ital különböző gyógyító tulajdonságait, de nem sok sikerrel.

Nem lesz gyógyszer a zöld tea

Legutóbb az FDA 105 tudományos dolgozatot kapott a japán cégtől, melyek a kérvényező szerint a tea különleges gyógyhatásait jelezték, de a hivatal ezeket nem tartotta meggyőzőnek. Most német és angol kutatók végeztek megfelelően ellenőrzött vizsgálatot a zöld tea jól adagolható hatóanyagaival.

Az önkéntes résztvevők egyik csoportja a tea polifenoljait kapta három hétig, a másik csoport pedig ugyanolyan külsejű, de hatóanyagot nem tartalmazó kapszulákat szedett.

A koszorúér-betegség legkülönbözőbb kockázati tényezőit mérték, a vérnyomástól a vérben lévő zsírokig, de csak a koleszterin szintben észleltek kisfokú, kedvező változást.

A teakivonattal töltött és az üres kapszulák hatása között semmiféle, lényeges különbség nem mutatkozott a polifenolok javára.

Hangsúlyozták viszont: azt a vádat sem lehetett igazolni, hogy a zöld tea károsítja a májműködést. Aki tehát szereti a zöld teát, az igya bátran.

(MTI)

Cikkajánló

Zöld tea
A teafélék közül az emberi egészségre gyakorolt legjelentősebb hatásokat a zöld tea fogyasztásával figyelték meg, melyet a keleti gyógyászatban már évszázadok óta előszeretettel használnak. A zöld tea fogyasztása és az emberi egészség közötti összefüggést régóta nagyra értékelik, de ma már számos kutatás is bizonyítja, hogy hatása rendkívül sokrétű.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.