Európaiakban is megvan a hosszú élet okának tartott gén

Szerző: Független Hírügynökség

Az a gén, amely az extra hosszú életű japánokban fedeztek fel, európaiakban is megvan, állapították meg német tudósok. Ezek szerint nemcsak Japánban, hanem a világon máshol is élhetnek nagyon sokáig az emberek, ha rendelkeznek a megfelelő génnel.

A Kieli Egyetem kutatói kedden jelentettek meg egy tanulmányt az Egyesült Államok tudományos akadémiájának kiadványában, a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben arról, miszerint az európaiakban is megvan az extra hosszú életért felelős gén.

A német tudósok 388 száz év feletti német génállományát vizsgálták meg, összehasonlítva 731 fiatalabb személyével. Azt találták, hogy a FOXO3A jelű gén nagyon gyakori az öregebbek csoportjában.

Korábban ugyanerre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, akik több mint 3.700 95 évnél idősebb japánt vizsgáltak meg.

A felfedezés nagyon fontos, mert az európaiak és a japánok genetikailag viszonylag eltérnek egymástól. Most viszont le lehet vonni a azt a következtetést, hogy a hosszú életnek az egész világon ez a gén a titka, jelentett ki Almut Nebel professzor, a német kutatócsoport vezetője. 

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Akár száz évig is élhetnek?

Azok a kisgyerekek, akik most születnek a gazdag országokban, megérhetik a századik születésnapjukat is, ha a mostani tendenciák folytatódnak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.