Európaiakban is megvan a hosszú élet okának tartott gén

Szerző: Független Hírügynökség

Az a gén, amely az extra hosszú életű japánokban fedeztek fel, európaiakban is megvan, állapították meg német tudósok. Ezek szerint nemcsak Japánban, hanem a világon máshol is élhetnek nagyon sokáig az emberek, ha rendelkeznek a megfelelő génnel.

A Kieli Egyetem kutatói kedden jelentettek meg egy tanulmányt az Egyesült Államok tudományos akadémiájának kiadványában, a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben arról, miszerint az európaiakban is megvan az extra hosszú életért felelős gén.

A német tudósok 388 száz év feletti német génállományát vizsgálták meg, összehasonlítva 731 fiatalabb személyével. Azt találták, hogy a FOXO3A jelű gén nagyon gyakori az öregebbek csoportjában.

Korábban ugyanerre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, akik több mint 3.700 95 évnél idősebb japánt vizsgáltak meg.

A felfedezés nagyon fontos, mert az európaiak és a japánok genetikailag viszonylag eltérnek egymástól. Most viszont le lehet vonni a azt a következtetést, hogy a hosszú életnek az egész világon ez a gén a titka, jelentett ki Almut Nebel professzor, a német kutatócsoport vezetője. 

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Maszkviselés Maszkviselés

A vakcináltaknak is ajánlott a maszkviselés a delta-variáns miatt.

A testtömegindex számítása

A testtömegindex (angolul Body Mass Index, rövidítve BMI) egy olyan arányszám, amellyel megállapítható egy felnőtt ember esetében, hogy milyen a...

Boldog, biztonságos nyaralás a hazai...

A szülők számára évről évre hatalmas tervezést kíván, hogy gyermekeik nyári pihenését, a szünidő heteit, hónapjait kellemessé és programokban...

Akár száz évig is élhetnek?

Azok a kisgyerekek, akik most születnek a gazdag országokban, megérhetik a századik születésnapjukat is, ha a mostani tendenciák folytatódnak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.