Króm: Miért jobb természetes forrásból pótolni?

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A króm a szervezetünk számára szükséges nyomelemek egyike. Mivel nem tudjuk előállítani, a szükséges mennyiséget a táplálkozásból tudjuk fedezni. A króm egyik legjobban hasznosuló formája a króm-pikolinát nevű vegyület, amely számos étrend-kiegészítőben megtalálható.

De miért esszenciális számunkra ez a nyomelem?

A króm az inzulin működését segítve részt vesz a szénhidrát-, a zsír- és a fehérje-anyagcserében. Optimalizálja a vércukorszintet, hatásosnak bizonyult policisztás ovárium szindrómában (PCOS) is. Mindezek mellett a króm – egy nemrégiben zajlott kutatási eredmény alapján – a fogyókúrát is segítheti. A vizsgálatban részt vevő, túlsúlyos nők 8 héten át, napi 1000 mikrogramm króm bevitele mellett csökkent éhségérzetet és sóvárgást tapasztaltak, ezáltal kevesebb ételt fogyasztottak. A króm ígéretesnek tűnhet falási rohamban, illetve depresszióban szenvedő betegek esetén is, amely jövőbeni kutatások tárgyát képezi, csakúgy, mint a vérnyomáscsökkentő és izomépítő hatásának további vizsgálata is.

Több klinikai tanulmány bizonyította, hogy azoknak a 2-es típusú cukorbeteg felnőtteknek, akik naponta 1000 mikrogramm krómot szedtek, alacsonyabb volt az éhgyomri inzulinszintjük. Továbbá, kisebb volt hemoglobin A1c értékük is (ez a magas vércukorszint egyik fontos jelzőmolekulája). A króm előnyös hatásait csak inzulinrezisztens, illetve kezeletlen cukorbetegek esetében sikerült bizonyítani.

A króm előfordulása a természetben és vegyületei

A króm a természetben elemi állapotban nem fordul elő, csupán szilikát, oxid, hidroxid, karbonát, szulfid és nitrit vegyületek formájában.

Kétféle oxidációs állapotban létezik: három értékű [Cr(III)] és hatértékű [Cr(VI)] formában. Bár mindkét típus krómatomból áll, fizikai és kémiai tulajdonságaikban nagyban különböznek egymástól: a Cr(III)-ion sötétzöld, míg a Cr(VI)-ion narancssárga színű.

Jelentősebb különbség a két oxidációs állapotú króm között, hogy a háromértékű króm az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, nem mérgező és ebben a formában található meg a természetben. Az ipar festékek gyártásához, fémfelületek védőbevonataként, illetve bőr-, textil- és egyéb felületek víztaszító rétegének kialakításához használja.

A hatos oxidációs állapotú króm viszont rendkívül toxikus az emberre és a környezetre is: belélegezve, lenyelve vese- és tüdőproblémákat, illetve daganatos megbetegedést is okozhat. A hat vegyértékű króm fakonzerváló szerekben, korrózióálló bevonatokban, valamint festékekben fordul elő. A nagymértékű ipari felhasználás, főként a galvanizálás okozza a Cr(VI)-tartalmú vegyületek megjelenését a környezetben. A talaj számára a nem megfelelően kezelt ipari és kommunális hulladékok további veszélyt jelentenek.

Mennyi krómra van szükségünk?

A javasolt napi krómbevitel 120 µg, amely kiegyensúlyozott táplálkozással fedezhető. A szükségesnél nagyobb krómkoncentráció mérgező hatású.

A legjobb a krómot természetes forrásból pótolni

A krómpótlás szinte teljes mértékben megoldható ételekkel, egyes szakértők indokolatlannak tartják a krómtartalmú étrend-kiegészítők alkalmazását. Hiánybetegség nem jellemző, így a króm hiányára utaló tünetek sem ismertek.

A króm természetes forrásai

Krómban gazdag ételek az alábbiak:

  • teljes kiőrlésű gabonák és a belőlük készült kenyerek
  • sajtok
  • sovány húsok
  • fűszerek, például fekete bors és kakukkfű
  • sörélesztő
  • sertésvese, egyéb belsőségek
  • gomba
  • aszalt szilva
  • szőlőlé
  • spárga
  • salátafélék

Az étkezéssel bevitt króm biztonságosnak tekinthető.

Krómtartalmú étrend-kiegészítők

A króm étrend-kiegészítőkben pikolinát, nikotinát, illetve klorid formában érhető el. A króm-pikolinát a háromértékű króm pikolinsavval alkotott, szintetikus vegyülete. A pikolinsav a húszféle esszenciális aminosavak egyikének, a triptofánnak a természetben előforduló származéka. Egy, az amerikai táplálkozástudományi intézet által vezetett vizsgálatban a résztvevők mindegyike 200 µg krómnak megfelelő, a három különféle krómot tartalmazó étrend-kiegészítő egyikét szedte. A vizelet krómértékei alapján, közvetett módon vizsgálták a felszívódást: a pikolinát szignifikánsan magasabb értéket eredményezett, mint a többi forma. Több vizsgálat is megerősítette ezt, vagyis, hogy a szerves, pikolinát forma a legjobban felszívódó és hasznosuló krómvegyület.

A magas dózisú krómtartalmú étrend-kiegészítők lehetséges mellékhatásai

A magas dózisú étrend-kiegészítők okozhatnak mellékhatásokat, például gyomorirritációt, bőrviszketést és -pirosodást, szívritmuszavart, máj- és veseproblémát.

Kölcsönhatásai gyógyszerekkel

A króm kölcsönhatásba léphet egyes savlekötőkkel, valamint csökkentheti a levotiroxin (pajzsmirigy-alulműködés kezelésére szolgáló gyógyszer) felszívódását. Nemszteroid gyulladáscsökkentők, mint az aszpirin és ibuprofen szedése mellett a vér emelkedett krómszintjéről számoltak be, míg bizonyos szteroidok a szervezetben levő króm mennyiségének csökkenését eredményezhetik. Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerekkel együtt szedve a króm veszélyes szintre csökkentheti a vércukorszintet.

Vérszegénységben szenvedők, illetve vesebetegek krómtartalmú étrend-kiegészítők alkalmazása előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító


Felhasznált irodalom:

Frissítve: 2024.11.02. 05:03, Megjelent: 2024.11.02. 05:03
Nem mesterséges intelligencia által készített tartalom. ✓
Címkék: Króm téma, Nyomelem téma

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló