Kobalt - Miért fontos?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

A kobalt egy nélkülözhetetlen nyomelem, habár mennyisége nagyon kevés a szervezetünkben. Az étkezések során a táplálékokkal kell bejuttatnunk testünkbe, ugyanis nem vagyunk képesek előállítani.

Milyen szerepet tölt be a kobalt a szervezetben?

Szerepe többek között a vérképzésben jelentős, alkotórésze a B12-vitaminnak (cianokobalamin), és fontos a redox folyamatokban is. Közvetve részt vesz a szénhidrátok, a fehérjék és zsírok lebontásában, hozzájárul az immunrendszer, a hasnyálmirigy és az idegrendszer egészséges működéséhez. Segíti a vas felszívódását a bélből.

Testünkben mindössze 1-2 mg-nyi mennyiségben van jelen: a vörösvértestekben, a májban, a tüdőben, valamint a vesékben található meg főként.

Milyen élelmiszerekben található meg?

Legfőbb forrásai az állati eredetű élelmiszerek: húsok (elsősorban máj, vese), húsfélék (sonkák, májasok, virslik), tej, tejtermékek (például túró, vaj), tenger gyümölcsei (halak, kagylók, rákok), száraz hüvelyesek (lencse, bab), spenót, cékla, padlizsán, zöldbab, búzacsíra, teljes kiőrlésű búzaliszt, dió, földimogyoró. Az egyes élelmiszerekben megtalálható kobalt koncentrációja függ az adott termőterület talajának kobalttartalmától.

Mi okozhatja a hiányát, és hová vezethet, ha nem jut hozzá a szervezet kellő mennyiségben?

Egy felnőtt ember napi kobaltszükséglete kb. 0,0001 mg. A vegetáriánusoknak és vegánoknak a húsmentes étrend miatt nem jut szervezetük elegendő mennyiségű kobalthoz. Egyes emésztőrendszeri megbetegedések esetén (például gyomorhurut, nyombélfekély) elégtelenné válik a felszívódása. Hiánya esetén vészes vérszegénység (anaemia) kialakulásával, valamint B12-vitamin-hiánnyal lehet számolni, de egyéb tünetek is jelentkezhetnek, úgymint gyenge izomerő, bélpanaszok, idegproblémák.

Hová vezethet a túladagolása?

Ha valaki túlzott mennyiségű kobaltot juttat szervezetébe, akkor előfordulhat, hogy zavart szenved a pajzsmirigy jódfelvétele, ami golyva képződéséhez vezethet.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Frissítve: 2023.02.27. 14:33, Megjelent: 2023.02.27. 14:33
Címkék: Kobalt, Nyomelem
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alkoholizmus Alkoholizmus

Hol kezdődik az alkoholizmus? Melyek a legjellemzőbb tünetei?

Down-szindróma Down-szindróma

Hogyan szűrhető ki? Milyen lehetőségek vannak?

Szelénpótlás, de hogyan?

Mára a szelén egyike lett a leginkább tanulmányozott mikroelemeknek, mivel számos élettani folyamatban bizonyították fontos szerepét. Közvetlen vagy...

Cink: miért van rá szükség?

Cinket csekély mennyiségben ajánlott fogyasztani, de mégis elengedhetetlen szervezetünk működéséhez. Melyek a kedvező élettani hatásai?

Makro- és mikroelemek: Miért van rájuk szükségünk?

Makroelemek, mikroelemek, nyomelemek. Ezek a fogalmak tulajdonképpen a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat jelentik, amelyek...

A természetes ásványvizek összetétele

A természetes ásványvizek fogyasztása a legegészségesebb formája a folyadékpótlásnak, hiszen a víz mellett a szervezet számára szükséges makro...

A szintetikus multivitaminok és a tüdőrák

Nem mindegy, hogy milyen vitamint fogyasztunk, mert akár ártalmas is lehet. Legalábbis ezt derítették ki amerikai tudósok, kik több mint 70 ezer ember...

A nyomelemek szerepe a szépségápolásban

Ha a nyomelemekből hiányt szenved szervezetünk, vagy épp ellenkezőleg, túl sokat fogyasztunk belőlük, azt legtöbbször elsőként bőrünk, hajunk és...

Helyes táplálkozás - de hogyan?

Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége. Összeszedtük...

A mangán: miért van rá szüksége szervezetünknek?

A mangán olyan ásványi anyag, amelyre az emberi szervezetnek igen kis mennyiségben van szüksége. Az emberi test mindössze 10-20 mg mangánt tartalmaz...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.