Kísérleti vágyfokozó nőknek

Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

A szexuális zavarokkal foglalkozó kutatások az eddigiekben szinte kizárólag a férfiak impotenciájának vizsgálatára korlátozódtak, ám a legújabb tudományos vizsgálódás a női szexuális zavar (FSD, Female Sexual Dysfunction) okaira és orvoslására irányul.

A kutatás eredményeképpen olyan szexuális vágyfokozó készítményeket akarnak összeállítani, amely a nők nemi vágyát sokszorozná meg.

A gyógyszerre nagyon is lenne igény: a Berlin Charité elnevezésű német orvospszichológiai intézet felmérése szerint csak minden második nő jut el a szexuális aktus során az orgazmusig. Persze azt is lehetne mondani, hogy a partnerük is szerepet játszhat a nő szexuális örömtelenségében, de az ötven százalékos arány kizárja, hogy egyedül a férfiak legyenek felelősek a jelenségért.

A megoldást az Alpha-MSH (melanocit stimuláló hormon) vágyfokozó jelentheti, amelyet a kanadai Montrealban megtalálható Concordia Egyetem kutatói fejlesztettek ki szintetikus anyagokból.

Sokan soha nem jutnak el az orgazmusig

Túlszexualizált a világ

Nem szabad szem elől téveszteni, hogy a szex nem lehet kényszer. Az orrspray alkalmazását a szakértők is csak abban az esetben ajánlják, ha az érintett nő libidója kicsi, és ezen ő maga szeretne változtatni. Még ha a mai, "túlszexualizált" világunk mást is hirdet, igenis sok olyan ember él a Földön, akiknek a szex nem igazán érdekes, s mindenkinek joga van ahhoz, hogy az életét alapvetően érintő dolgokban maga döntsön - emeli ki Peter Hausser, s mondanivalóját a következő hasonlattal egészíti ki: tulajdonképpen a vágyfokozó használata olyan, mint amikor valaki elhatározza, hogy vegetáriánus lesz. Szíve joga a döntés, amelyet saját érdekében és főképp önkéntesen hoz meg.

- A negyven és nyolcvan év közötti európai nők egynegyede szenved szexuális vágytalanságban, s 17 százalékuk soha nem jut el az orgazmusig - mondja Peter Hausser, a Német Nőgyógyász-szövetség vezetőségének tagja, s ezzel megerősíti azt is, hogy az ilyen jellegű problémák esetén a gyógyszeres beavatkozás amellett, hogy sok százezer nő szexuális életét állítja helyre, anyagilag is bombaüzlet. Csak összehasonlításképpen: a férfiaknak szánt potencianövelő tabletták éves forgalma 1,5 milliárd euróra tehető.

A feltalálók a mesterségesen előállított Alpha-MSH-t orrspray formájában kívánják forgalomba hozni, mivel használata és felszívódása ily módon a legelőnyösebb. - A szer a hatását közvetlenül az agyban fejti ki: erős nemi vágyat ébreszt a használóban - részletezi Hausser, s hozzáteszi: az eddigi kísérleteink nagyon biztatóak, ha minden rendben megy, ez az anyag a libidó turbójának kapcsolója lehet.

A bizakodó kutatót több, férfiakon és nőkön elvégzett klinikai tesztsorozat (Palatin Cranbury, New Jersey és King in Bristol, Tennessee) is megerősíti, ám míg hozzánk is eljut, még egy-két évnek biztosan alapos felülvizsgálattal kell telnie.

Villámgyors hatás

A vágyfokozó gyógyszer az orr nyálkahártyáján keresztül gyorsan felszívódik, s így nem kell ölbe tett kézzel várni hatására, ám a valósághoz hozzátartozik, hogy az Alpha-MSH mellékhatásként émelygést vagy fejfájást okozhat.

- Már most nagyon csábítóan hangzik, hogy a tervek szerint akár receptre is felírható vágyfokozó elérhető közelségbe került, hiszen a szexualitás mind a nők mind a férfiak számára nagyon fontos, ugyanakkor összetett folyamat - hangsúlyozza a mücheni, pszichiáterként és szexuálterapeutaként is tevékenykedő Karin Leonard.

- Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a gyógyszeres vágyfokozás mellett elengedhetetlen a szexualitásra való képesség, a testi vonzódás, valamint a partnerhez való érzelmi kötődés megléte. Ha azonban a vágy útját különböző félelmek állják el, a szer teljesen hatástalan marad - teszi hozzá a szakértő.

Mindazok számára tehát akik attól félnek, hogy partnerük nem találja elég vonzónak őket, vagy nem bíznak abban, hogy párjuk elvárásainak megfelelnek, nem jelenthet megoldást a stimuláló készítmény sem.

A testi eredetű okok kizárása

Szex mint hajtóerő

A szexuális vágy az emberi nem legfontosabb hajtóereje. - Ha a nemi vágy megkoronázásaként nem létezne az orgazmus, valószínűleg senkit nem érdekelne a szex, az emberiség pedig kihalna - magyarázza Katrin Leonhard. A női orgazmusnak közvetlen biológiai ok ugyan nincs, hiszen a megtermékenyüléshez nem elengedhetetlen, mégis bizonyított tény, hogy érezhetően javítja a teherbeesés esélyét. Orgazmus közben ugyanis a vagina nagyon nagy izommozgásra - összehúzódásra és kitágulásra - képes; ez az aktivitás érinti a méhet is, s az egész jelenség kedvez a férfi spermiumoknak - részletezi Hausser.

Mielőtt bárki esetében szexuális zavart állapítanának meg, az orvosok a csökkent testi vágy és orgazmusra való képtelenség szervi okainak néznek utána: vérvizsgálattal ellenőrzik a hormonszintet, szondákkal vizsgálják a vagina nedvességét, s a nemi szervek környékének vérellátásának és idegrendszerének elemzését sem hagyják ki a sorból. Ezekkel a módszerekkel megállapítható, hogy a "vágytalanság" oka testi eredetű-e.

- Amikor szervi problémák meglétét keressük, számos esetben tapasztalunk hormonális kiegyensúlyozatlanságot vagy vérellátási problémát, amelyet mindenek előtt a dohányzás okozhat - állapítja meg Hausser.

A szakértők a vágyfokozó szer használatáról mindenkit lebeszélnek, aki nem esett át egy alapos kivizsgáláson. - Az orvosi felügyelet azért is nagyon fontos, hogy az annyira áhított szexuális vágyból a végén nehogy frusztráció és kudarcélmény legyen. A szer ugyanis nem fog hatni, ha a csökkent szexualitást testi és/vagy lelki betegség, esetleg a kapcsolaton belüli állandó konfliktus okozza - emeli ki Katrin Leonhard szexuálterapeuta.

A vágyfokozó szer önmagában tehát nem old meg semmit, nagy csalódásban lehet annak része, aki azt reméli, hogy a használat után pár perccel automatikusan a hetedik mennyországban találja magát. - Az erotikus izgatás, a gyengédség, és a partnerhez való vonzódás a továbbiakban is feltétele lesz a kiegyensúlyozott szexuális életnek - mondja Leonhard.

Nem működik gombnyomásra

A női orgazmusnak ugyanakkor nincsenek szabályai, mint ahogy erőszakkal "kikényszeríteni" sem lehet. Számos alternatíva van arra, hogy a nők hogyan jutnak el a csúcsra: a klitorisz ingerlésétől kezdve a klasszikus nemi aktusig - mondja Leonhard.

A Charité Berlin elnevezésű orvospszichológiai intézet adatai szerint a nők csupán egyharmada jut el rendszeresen a csúcsra parnerével, 80 százalékuk pedig maszturbáció által. A vágyfokozó szer ugyanakkor - vallja egybehangzóan Hausser és Leonhard is - csak egy olyan eszköz legyen, amelyet a kivizsgálás után és csak utolsó lehetőségként alkalmazunk.

(WEBBeteg - K. J.; Forrás: focus.de, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

A női orgazmus a nőgyógyász...

Milyen folyamatok játszódnak le az orgazmus során? Milyen befolyással van a havi ciklus az orgazmusra? Cikkünkből kiderül.

A hüvelyről és szerepe az...

A női orgazmus részben napjainkban is rejtély a tudósok és az orvosok számára, ugyanakkor egyre inkább fény derül annak működésére, és ennek...

Mi állhat a hüvelyi orgazmus...

Fiatal nő vagyok. Az első alkalom nagyon fájt. Azt hittem, ez csak az első pár alkalommal lesz így, de nem, sajnos több éve ilyen. Teljesen...

Orgazmus közben fellépő fejfájás...

Szex közben a csúcs felé közeledve a halántékom és a homlokom majd szétdurran, olyan érzés mintha szét akarna szakadni. Kérdésem, hogy mi...

A női orgazmus titkai

A nők többsége köztudomásúlag nehezebben éri el az orgazmust, mint a férfiak. Vajon mi lehet ennek az oka?

Hálószobatitkok a házasságban - Az...

Létezik az, hogy egy gyermek születése után a feleségem nem kívánja az együttlétet? Tényleg az orgazmus nélküliség miatt lehet az utóbbi időben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.