Minden, amit az idő előtti öregedésről tudni kell

Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Az öregedés egy természetes folyamat, de mindenki számára másként alakul. Idő előtti öregedésről akkor beszélhetünk, ha az már 35 éves kor előtt észrevehetően elkezdődik. Megjelennek a napfoltok, más néven öregségi vagy májfoltok, ezek olyan hiperpigmentált foltok, amelyek az arcon, a kézfejen vagy az alkaron alakulhatnak ki. Ezek általában 40 éves kor után vagy csak később jelentkeznek.

Az idő múlásával a bőr felső rétegei vékonyabbá válnak és kevesebb strukturáló fehérjét, például kollagént tartalmaznak. Nincs arra objektív mutató, hogy a kezek mikor kezdenek idősebbnek látszani, de a legtöbb ember hajlamos észrevenni ezt a 30-as éveinek végén, a 40-es éveinek elején.

Hiperpigmentáció a mellkason is sok embernél kialakul, ahogy öregszik.

A hiperpigmentáció nem mindig kapcsolódik az öregedéshez. Oka lehet ekcéma vagy más olyan bőrbetegség, amely károsítja a bőr pigmenttermelő sejtjeit.

Az öregedési folyamatban a száraz vagy viszkető bőr (xerosis cutis) idővel gyakrabban fordulhat elő. Ennek oka, hogy a vékonyodó bőr hajlamosabb a kiszáradásra. Ez már a 40-es évek közelében is észrevehető, és sokszor a bőr hajlamosabbá válhat a hámlásra, különösen erős napfürdőt követően.

Sajnos 30 éves kor környékén a bőr lelassítja kollagéntermelését. Ez az a fehérje, amely a bőr rugalmasságáért felelős. Ha kevés a kollagén a bőrben, könnyebben előfordulhatnak a látható ráncok és a bőr megereszkedése. Ez elsősorban a gyakran használt izmok körüli területeken történik meg, például a homlokon vagy egyéb olyan területen, amely jobban ki van téve a napsugárzásnak.

Az az életkor, amikor az emberek először észreveszik a ráncokat, változó. És néha nem is a természetes öregedés a felelős érte, hanem például a bőr szennyeződése vagy kiszáradása.

A hajhullás is az öregedés velejárója lehet. Akkor következik be, amikor az őssejtek, amelyek új hajnövekedést váltanak ki a hajhagymákban, elpusztulnak. A hormonváltozások, a környezeti tényezők, a genetika és az étrend mind-mind szerepet játszik abban, hogy ez milyen gyorsan történik.

Az idő előtti öregedésre néhány tényező közvetlen hatással van. Ilyen például a dohányzás, mert a cigarettafüstben található méreganyagok oxidatív stressznek teszik ki a bőrt. Ez okozza a szárazságot, ráncokat és a korai öregedés egyéb jeleit. A szoláriumok és a napsugárzás UV-sugarakkal hatolnak be a bőrbe. Ezek a sugarak károsítják a bőrsejtekben lévő DNS-t, és ráncokat is okoznak.

Vannak nagyon ritka genetikai állapotok, amelyek az öregedés jeleit okozhatják már a gyermekkorban és a korai pubertáskorban. Ezeket az állapotokat progeriának nevezzük. Az úgynevezett Werner-szindróma 1 millió ember közül 1-et érint, 13-30 éves kor között ráncos bőrt, őszülő hajat és kopaszodást okoz. Szerencsére még ritkább a Hutchinson-Gilford-szindróma, amely 8 millió csecsemőből csupán 1-et érint. Az ebben a szindrómában szenvedő gyermekek nem nőnek olyan gyorsan, mint a kortársaik. Vékonyak a végtagjaik, a legtöbb esetben kopaszok maradnak.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
Everything You Need to Know About Premature Aging (Healthline)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Módosítva: 2021.12.21 18:33, Megjelenés: 2021.12.21 18:33
Címkék: Öregedés, Májfolt
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Szabad-e a napon lenni anyajegy...

Ha nyáron kerül sor az anyajegy eltávolításra – elsősorban rosszindulatúság gyanúja miatt -, érdemes tisztában lenni a sebgyógyulás, a...

Így öregszünk - Orvosszemmel az...

Akkor tartod fiatalon és óvod az agyad épségét, ha használod! Dr. Nagy Zoltán professzor emeritus „Öregedés - öregedő szív, agy, szervek...

Lassítsuk a szív- és érrendszer...

Bár maga az öregedés elkerülhetetlen, nem mindegy, milyen ütemben zajlik a folyamat. Kutatások eredményei szerint korábban „öregszik” az szív...

Öregedjünk korszerűen!

A meglepő felszólítás az Egészség Világnapjának mottója is lehetett volna április 7-én, mivel épp ez az esemény fő témája. Világunk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.