A bacilusok jobban szeretik a nőket

Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

A nők minden jel szerint képtelenek megszabadulni a kezeiken tenyésző baktériumoktól. Egy nemrég közzétett amerikai tanulmány szerint a nők a férfiaknál jóval gyakrabban mosnak kezet, ám az mégis fertőzöttebb.

A Coloradói Egyetem kutatói Noah Fierer vezetésével annak jártak utána, hogy milyen és hány baktérium mutatható ki kezeinken egy-egy véletlenszerű ellenőrzéskor. A vizsgálódás során 51 önkéntes egyetemista kezéről vettek mintákat.

A "gyűjtemény" elemzése meglepően virágzó baktériumtenyészetekről adott részletes térképet: egy átlagosnak mondható tenyéren több mint 150 különböző baktériumfaj található. Az 51 résztvevő esetében összesen több mint 4700 (!) különböző mikrobafajt mutattak ki, de ezek közül csupán ötre tehető azoknak a száma, amelyek minden hallgató kezén megtalálható volt.

Ph-érték, izzadtság és kozmetikumok

Fierert és társait igencsak megdöbbentette, hogy egy-egy résztvevő két keze között is jelentős különbségeket tudtak kimutatni: a baktériumok csupán 17 százaléka volt a jobb és bal végtagon. Néhány mikrobatípus, amely nőknél és férfiaknál is megtalálható volt, négyszer nagyobb mennyiségben fordult elő a nők kezén, mint a férfi résztvevőkén.

Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy a különböző típusok száma is jóval nagyobbnak bizonyult a női hallgatók esetében. A kutatók feltételezése szerint a jelenség oka a női ph-érték és az izzadtság összetételének különbözőségében, valamint a használt kozmetikumokban, a bőr eltérő vastagságában és a faggyúmirigyek működésében keresendő.

Hatástalan kézmosás…

A tudósok a fentiek mellett a kézmosás baktériumkolóniákra kifejtett hatását is górcső alá vette. Míg egyes bacilusok csak bizonyos idő eltelte után szaporodtak el, mások viszont már közvetlenül a mosás után is meglepően nagy mennyiségben jelen voltak.

Rossz hír, hogy általánosan ugyan megváltozik a kezeinken időző baktériumpopulációk összetétele, de minden kézmosás ellenére ugyanazok a baktériumok megmaradnak kezeinken, csak kisebb létszámban. Míg a hallgatónők kimutathatóan gyakrabban mosták meg kezeiket férfi csoporttársaiknál, bizonyos baktériumfajták ennek ellenére az ő esetükben jóval gyakrabban fordultak elő.

A mikrobák előfordulása tehát - érvel Noah Fierer és csapata - nem csupán a nők és férfiak eltérő higiéniai felfogásából adódik.

(WEBBeteg - K. J.; Forrás:.fitforfun.de, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Október 15 - a kézmosás világnapja

Arra figyelmeztet minket, hogy ez az egyszerű módszer az egyik leghatékonyabb eszköz a fertőzések megelőzésére. Most, a koronavírus világjárvány...

A kézmosás fontos: Hogyan mossuk...

A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a...

A helyes kézmosás alapjait már a...

Munkahelyen, intézményekben és otthon egyaránt kiemelten fontos a kézhigiénia. Az Ebola-járvány világszerte felhívta a figyelmet a helyes kézmosás...

Kórokozók elleni védekezés...

Mikroszkóp alatt minden másnak látszik, mint ami valójában. Gondolta volna, hogy alaposabban megnézve egy tisztának tűnő konyhapulton vagy akár a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.